Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-03-04

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Företagsbesök IQR Contract

Tryckkärl, silos, rör och filter. Det är några exempel på stålkonstruktioner som tillverkas av verkstadsföretaget IQR Contract på Holmängen.

I en ca 5000 kvm stor verkstadshall på Holmängen går svetsarna på högvarv. Här arbetar 18 personer dagligen med att tillverka, underhålla och renovera olika typer av stålkonstruktioner. Platschefen Andreas Karlsson visar upp en pärm full av bilder på genomförda jobb. På fotona syns allt från slamtankar till ankarboxar för fartyg.

Legotillverkning där ingen produkt är den andra lik
De flesta jobb är så kallad legotillverkning. Det innebär ofta att ingen konstruktion är den andra lik och att IQR tillverkar och svetsar utifrån kundernas ritningar. Andreas tycker att variationen är rolig men den innebär också utmaningar då det kräver en bred kunskapsnivå och en mycket flexibel organisation. Något som Andreas upplever att de lyckats väldigt bra med.

Största utmaningen IQR Contract ser idag är att hitta duktig personal inom grovplåtslageri och mekaniskt underhåll.

Mycket jobb åt moderbolaget
De flesta kunder finns i Västsverige – från Göteborg i sydväst till norska gränsen i norr och österut mot Skaraslätten. De har även gjort jobb i Norge och Stockholm. En av kunderna är systerbolaget IQR Systems som är baserade i Trollhättan och arbetar bland annat med att utveckla och sälja olika typer av krossar för t.ex. batterier, emballagevirke och annat. IQR Contract tillverkar krossarna och sköter underhåll och reparationer.

På frågan hur arbetstrycket ser ut över året förklarar Andreas att högsäsong pågår från april till augusti/september.
– Vår verksamhet går på högvarv då industrin tar paus och värmeverken släcker ner, avslutar Andreas.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se