Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-03-19

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Ska göra fler idéer till nya affärer

Alldeles för många potentiella innovationer stannar på idéstadiet i brist på tid, resurser eller någon att bolla med. Därför lanserar Fyrbodals kommunalförbund DELADINIDÉ.NU.

- Det är ett kostnadsfritt verktyg för alla branscher. Genom en öppen digital mötesplats vill vi ge alla idéer en ärlig chans att utvecklas till nya affärer som leder till nya företag och nya jobb, säger projektledaren Christel Thuresson.

Inom de 14 kommunerna i Fyrstad, Bohuslän och Dalsland finns redan väl utvecklade nätverk och resurser när det gäller att starta eget eller få hjälp att utveckla affärsmodeller. Men DELADINIDÉ.NU fyller ett tomrum som både näringslivsutvecklare, mindre företag och enskilda innovatörer och entreprenörer vittnat om.

- Riktigt bra idéprocesser kräver tid, resurser och struktur. Utan det är risken stor att intressanta idéer blir kvar i byrålådan, innan man ens prövat att utveckla dem vidare. Med hjälp av en öppen digital mötesplats för alla som är intresserade av att både testa sina idéer eller hjälpa andras idéer vidare, sänker vi tröskeln och skapar möjligheten för fler idéer att nå sin fulla potential, säger Christel Thuresson, som leder Fyrbodals kommunalförbunds projekt Framtidsentreprenörer och stärkt näringsliv i Fyrbodal.

En mötesplats som kan öppna helt nya dörrar
Genom projektet ska kommunalförbundet, tillsammans med kommunernas näringslivsutvecklare och organisationer som stödjer företagande, bli bättre på att tillvarata all den kreativitet och innovation som finns bland företagare och entreprenörer. Det ska i sin tur bidra till att öka förutsättningarna för tillväxt och ökad konkurrenskraft bland små och medelstora företag.

DELADINIDÉ.NU är en del i arbetet. På den nya webbplatsen kan vem som helst presentera sina idéer, utmaningar eller frågeställningar. Men också ge feedback och bidra till att knyta ihop innovatörer, utvecklare och företag med varandra. Ett lättillgängligt och branschöverskridande forum kan öppna helt nya dörrar.

- Här är det verkligen idéerna som står i centrum. Det kostar inget att vara med, utan du registrerar dig bara som användare. Sedan avgör du själv hur detaljrik du vill vara i presentationen av din idé eller frågeställning. Ju öppnare du är, desto större är möjligheten för andra att bidra med relevanta resonemang och komma med tips och tankar som gör att en kanske vilande idéprocess får ny energi, säger Christel Thuresson och poängterar:

- Även om projektet drivs i Fyrbodal, så är webbplatsen självklart ett forum helt utan geografiska eller branschmässiga begränsningar.

Fokusområden med behov av innovationer
På DELADINIDÉ.NU finns redan ett antal fokusområden där behovet av nya idéer är extra stort: Hållbarhet, upplevelser som besöksnäring samt kommunikationer.

- Efterhand kommer vi att lägga upp fler fokusområden, men möjligheten finns alltid att presentera idéer som inte ryms under en specifik kategori, påpekar Christel Thuresson.

www.deladinide.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
För mer information, kontakta projektledare Christel Thuresson, tel 0709-66 62 46

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se