Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-08-15

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

”Plantskola som kan slå världen med häpnad”

Politikerna Marie Dahlin, kommunstyrelseordförande Vänersborg, Kristina Jonäng, regionråd och Tomas Eneroth, infrastrukturminister drar i snörena under invigningsceremonin tillsammans med Martin Hellström, rektor Högskolan Väst och Martin Wänblom, vd Innovatum.

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd. Närmare 100 besökare kom för att se den nya byggnaden där framtidens hållbara material kan utvecklas.

En av de inbjudna gästerna, som också var med och invigningstalade, var infrastrukturminister Tomas Eneroth. Han är mycket positiv till satsningen.

– Det här är en verksamhet som kan bli Sveriges nästa industriella revolution. Vem vet, om tio, femton år kanske detta är det stora industriklustret efter fordonsindustrin, sa han bland annat.

Tomas Eneroth hyllade även den samverkan som finns kring projektet:

– Det gäller nu att ha modet att satsa på rätt sätt och ha en god samverkan mellan aktörerna, vilket man ju redan har. Staten är med, kommuner, regionen, näringslivet och akademin. Och som företagare gäller det att kolla på Wargön Innovation. Stämmer detta med den
produktutveckling man håller på med, ja då är det lika bra att kasta sig in och vara med – för att kanske så småningom slå omvärlden med häpnad.

Flera projekt redan igång
Wargön Innovations test- och demoanläggning har ytor för produktion, labb, produktvisningar och kontor och är central för Wargön Innovations satsning på att möjliggöra produktion av framtidens material. Redan idag pågår flera projekt som kommer att ta plats i de nya lokalerna. Bland annat driver Wargön Innovation projekt kring biobaserade produkter inom sjukvård och jordbruk och inom projektet WargoTex kommer man driva utveckling av storskaliga system och sorteringsteknologier för återbruk och återvinning av uttjänta textilier.

– Samhället behöver mer cirkulära materialflöden. Därför behöver vi utveckla och kommersialisera materialinnovationer från förnybara och återvunna råvaror, säger verksamhetsledare för Wargön Innovation, Maria Ström.

Drivkraft för omställning
Test- och demoanläggningen blir en viktig del av Wargöns Innovations- och industripark som täcker ett område på 228 000 kvadratmeter vid Göta Älv. Ambitionen är att verksamheterna i parken ska driva på omställningen till en mer biobaserad ekonomi. Under dagen var Vänersborgs kommun på plats och informerade om vilka möjligheter parken har att erbjuda.

– Vänersborg satsar strategiskt på att etablera en hållbar industri. I framtiden hoppas jag att vi får se många klimatsmarta produkter som tillverkas i Vänersborg på marknaden, säger Marie Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Stärker regionen som utvecklingsnav
Etableringen av Wargön Innovations test- och demoanläggning är den första på området sedan pappersbruket i Vargön lades ner för tio år sedan.

Wargön Innovation kommer att driva anläggningen som finansieras av Tillväxtverket (EU:s regionalfonder), Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen. Innovatum AB är huvudman för verksamheten.

– Att test- och demoanläggningen nu står på plats stärker det arbete som sker inom Wargön Innovation och Västra Götaland för att skapa en mer hållbar produktion genom att ta innovationer vidare från labb till marknad, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se