Hoppa till innehåll

Publicerad 2021-07-08

Vill du lyckas med ditt UF – företag?

Under gymnasieperioden finns det tillfällen att få starta UF-företag. Jill Stor arbetar som näringslivschef i Vänersborgs kommun, och har bra koll på vad som är viktigt att veta om UF-företag (Ung Företagsamhet).

Här är hennes tips och råd om hur du bäst lyckas med ditt företag:

- Ta chansen och våga! Att driva UF är perfekt för dig som vill testa din idé eller bara ha ett riktigt utvecklande år för dig som person.

- Om du ska starta ett UF-företag med flera personer, så kan kompisar förvisso vara roliga att jobba med, men välj istället grupp efter ambition. Det kan uppstå mycket konflikter om ni har olika idéer eller ambitioner, då någon ex. tar på sig mer arbete än någon annan. Är ni överens om redan från start vad ni vill åstadkomma under året, så kommer det gå betydligt bättre. Psst! Passa på att skriva ner det ni kommit överens om, så kan ni påminna varandra om det då och då eller gå tillbaka till anteckningarna om det skulle uppstå konflikter.

- Målgruppen är viktig. Bestäm en klar målgrupp och marknadsför dig efter den. Gör en ordentlig marknadsundersökning så du vet om din produkt är efterfrågad.

- Anpassa marknadsföringen efter din målgrupp, finns de ex. på sociala medier eller är det uppsökande kontakt som gäller?

- Öva på att sälja produkten och skapa en bra säljpitch. Kunden vill hellre köpa en produkt av dig om du är medveten och självsäker i vad du säljer.

- Kommunicera och omge dig runt människor som har kunskap. Detta menas inte bara närstående, utan också människor som har kunskap inom branschen och vet hur marknaden ser ut.

- Tajma din produkt med säljtillfällena. Det är exempelvis inte rätt tillfälle att sälja badleksaker i januari.

- Till sist, UF-året är till för att lära sig. Så våga testa, misslyckas och skratta – så kommer det att gå kanonbra!

Under sitt tredje år på gymnasiet kommer Tova Halme att starta UF-företag i grupp.

- Det verkar väldigt intressant, säger hon. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra ännu, men jag tror det kommer bli bra ändå.

Tova tyckte det var skönt att få höra om UF från Jill, eftersom hon nu vet vad som väntar. Hon vill gärna lyckas med sitt UF-företag, och kommer därför att använda sig av tipsen.

(Jill Stor intervjuades av feriepraktikanten Tova Halme)

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se