Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-05-10

Vill du att ditt företag ska leva vidare när du gått i pension?

I Västra Götaland har drygt 30 procent av alla företagare redan passerat pensionsåldern och många har svårt att hitta nya ägare till sina företag, särskilt utanför storstäderna. Det är inte alltid en extern försäljning eller generationsväxling fungerar.

På landsbygden blir det allt vanligare att företag läggs ned i onödan när ägaren vill pensionera sig. Om ägaren och medarbetarna vill, och företaget går bra är ett medarbetarägt kooperativt företag ett hållbart alternativ.

Möjligheterna för medarbetare att köpa ett företag man jobbar i är fortfarande relativt okänt i Sverige och vi arbetar för att göra den modellen mer lättillgänglig och känd. I södra Europa och Nordamerika är det däremot vanligt att ägarskiften av ett företag sker mellan ägare och anställd.

När ett traditionellt företag ska säljas till medarbetarna är Coompanion en resurs för den processen. Vi utvecklar nu en modell för validering, finansiering, utbildning och själva övertagandet. Medarbetarövertagande kan vara ett riktigt bra sätt att behålla jobben på orten.

Ta kontakt med oss Länk till annan webbplats. för ett förutsättningslöst möte om du vill ha råd, hjälp eller bara reda ut begreppen kring ägarskifte. Vi som jobbar med frågorna är:

Ann Uggla, 070-592 90 95, ann.uggla@coompanion.se

Karina Lindgren, 076-10 20 730, karina.lindgren@coompanion.se

För mer information kan du även besöka våra sajter https://coompanion.se/vast/projekt-i-vast/medarbetarovertagande-vid-agarskifte/ Länk till annan webbplats. och

www.personalövertagande.se .

Här finner du också exempel på genomförda ägarskiften av företag.

Under 2022 är hjälpen kostnadsfri.

Medarbetarövertagande vid ägarskifte är ett projekt som drivs av Coompanion Fyrbodal. Det är finansierat av Fyrbodals Kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se