Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-10-14

Sammanfattning FrukostForum 13 oktober

Tack till våra gäster den 13 oktober 2022

Tack
Tack till er alla er drygt hundra företagare och gäster som kom på FrukostForum igår den 13 oktober när ämnet för träffen var ”Kreativa näringar och innovationer”, något som konstaterades ligger till viss grund för allt företagande. Kulturen är också viktigt och något som man ofta tar för givet. I Vänersborg lyfter nu kulturen med både nytt bibliotek som öppnar i slutet av november och med Folkets Hus, som rustar för att kunna möta riksteatern, företagare, föreningar och besökare med bättre utrustning och förutsättningar i teatern.

Morgonens gäster var Malin Haglund, Anna-Lena Emdén, Ida Nyståhl och Anders Thoresson. FrukostPanelen bestod av Carl Ceder och Ida Svanberg. Samtalet leddes av Erik Torstensson och Jill Stor. Tekniken sköttes av Lars Svensson.

Våra gäster
Malin Haglund, enhetschef för allmänkultur i Vänersborgs kommun, berättade om Kulturveckan: världens längsta vecka som varar 24 oktober – 6 november. Årets tema är Gemenskap och det blir en mängd kulturupplevelser som arrangeras av våra lokala kulturaktörer. Invigningen sker i Folkets Hus 24 oktober, se hela Kulturveckans program här: Kulturveckan - Vänersborgs kommun

Malin berättade också om Maker Space i nya Biblioteket, som ska uppmuntra kreativt skapande för unga (13–25 år). Det blir Timjan 2.0, ett kreativt space på nedervåningen, med utrymme för skapande; musikstudio för pod-inspelningar, VR-upplevelser och 3D. Här kan man också låna verktyg för att skapa hemma, exempelvis en symaskin eller ett verktygskit. Malin lyfte fram att företagen här kommer kunna möta de unga och bidra med aktivitet och teknik för att stimulera intresse för framtida företagande och anställning.

Årets unga företagare Ida Nyståhl, driver sedan 7 år tillbaka den omtyckta och kreativa butiken Nyståhls textil. Verksamheten hette tidigare Birgits stuv och när Ida växte upp vad det hennes smultronställe. Idag ligger verksamheten ”vid foten av gamla Vattentornet”, som Ida så fint beskrev det och är fortsatt känd för sitt breda utbud men också för sin sömnad, som utökats mycket under de senaste åren. Ida är bland annat utbildad på Tillskärarakademin i Göteborg inom både hattar och teater, därav de fina hattar som visades upp på FrukostForum.

Anna-Lena Emdén från Galleri 3, är omtyckt och en av Sveriges mest erkända textildesigner som har arbetat för såväl IKEA som Almedahls för att producera modetyger. Hon är utbildad både i Finland och Sverige. Vi fick ta del av olika trender och mönster som har varit en del av mångas hem genom åren och fortfarande säljs i Japan. Även retrotrenden har gett hennes tyger och produkter nytt uppsving. Anna-Lena fick Vänersborgsgalans hederspris 2022. Galleri 3 erbjuder utställningar och kan ses som ett komplement till Konsthallen.

Anders Thoresson, AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens, berättade om hur AI kan generera nya arbetssätt som både effektiviserar och utvecklar företagen i framtiden. Målet är att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft.

Vi fick ta del av exempel på hur AI kan hjälpa till med att beräkna efterfrågan inom livsmedelsbranschen, optimera fiskodling och hur textilbranschen att bli mer hållbar. I Vänersborg jobbar man just nu med bland annat Wargön Innovation där Rise ihop med verksamheten lär AI att känna igen värdet på textil som sorteras.

Dagens FrukostPanel
Carl Ceder, Verksamhetschef Folkets Hus – Kulturhuset Vänersborg, berättade att Vänersborgs Teater, en av Sveriges äldsta landsbygdsteatrar, nu ska renoveras och utrustas med ny teknik, ljud och ljus. Dessutom ska en hiss installeras, vilket kommer att underlätta inlastning och öka tillgängligheten.

Ida Svanberg, Verksamhetschef Kultur, har arbetat med turnerande scenkonst och förklarade värdet av Vänersborgs Teater, som upplevs som en fantastisk scen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se