Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Första hjälpen (HLR)

De första minuterna efter en olycka är ofta avgörande för hur allvarlig olyckan blir för den eller de som är skadade. Första hjälpen är viktigt att kunna i sådana situationer och handlar om att veta vad som kan göras för att hålla en person vid liv tills ambulans når fram.

Om du finner en livlös person eller ser någon skada sig bör du ta reda på hur allvarligt tillståndet är, det gör du genom att kontrollera medvetande, andning och puls hos personen.

Hjärt-Lungfonden har tillsammans tagit fram en mobilapp om hjärt och lungräddning (HLR). Appen heter ”Rädda hjärtat” och fungerar som ett verktyg både före och under en första hjälpen insats samt visar var närmsta hjärtstartare finns.

Så utför du HLR

Hjärt-lungräddning är en första hjälpen-behandling som kan få igång andningen hos personer med hjärtstopp. Ju tidigare den startar desto större är chansen att överleva. I en nödsituation kan SOS-operatören eller sjuksköterskan på 112 guida i hjärt-lungräddning via telefon.

Gör så här:

Börja med 30 kompressioner. Sätt din ena handlov mellan varje bröst och din andra hand ovanpå. Tryck hårt och snabbt minst 5 men max 6 cm ner. 

Gör därefter två inblåsningar. Lägg din ena hand på pannan och böj huvudet bakåt. Sätt andra handens pek- och långfinger på hakspetsen. Kläm samtidigt ihop näsan. Täck personens mun med din och ta två långsamma andetag. Kontrollera att bröstkorgen reser sig. 

Gör om samma procedur tills hjälpen är framme. Vill du inte göra mun-mot-mun är enbart kompressioner bättre än inget alls.

Källa: 1177:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.