Hoppa till innehåll

 

Nyhetsbrev

Delad glädje – dubbel glädje!

Har du själv en idé eller känner att du vill engagera dig frivilligt är du välkommen att höra av dig till frivilligsamordnare Helena Pettersson.

Nyhetsbrev

2021

Hur lite jag än vill skriva att pandemin påverkat våra verksamheter även detta år, är tyvärr sanningen den att vi första delen av året tvingades att fortsatt hålla våra träffpunkter stängda. Men efter sommaren såg vi en ljusning och i oktober öppnade vi försiktigt upp våra träffpunkter. De har varit välbesökta och känslan av att det fyller ett stort behov har varit än mer påtaglig i dessa dagar.

Vi startade även en Senior Sports School där 24 tuffa 60-plussare utmanat sig själva under 12 veckor. Teori blandat med prova-på aktiviteter hos olika idrottsföreningar. Stort tack till alla föreningar som ställt upp och tagit emot oss med öppna armar på ett oerhört proffsigt sätt.

Kulturbussen har trots brist på kulturevenemang gjort resor med dagverksamheterna så att flera seniorer kommit iväg på trevliga utflykter, Hamrane bakstuga, Hunneberg och julgudstjänst i Vargön.

Träffpunkt Torpa har fått möjlighet att arbeta mer uppsökande mot seniorer med utländsk bakgrund, då vi genom statsbidrag fått möjlighet att anställa Edita Diljaj. Genom samverkan med bostadsbolag, föreningar och kommunala verksamheter arbetar Edita med att sprida information om träffpunkten och annan kommunal service. Hon har även arbetat med att översätta broschyrer till olika språk och spridit dessa.

Senior i Vbg lanserade under våren en alldeles egen hemsida. En sida där man som senior ska kunna hitta samlad information kring aktiviteter, nyheter och annan service. Besök gärna www.vanersborg.se/senior Öppnas i nytt fönster. och surfa runt.

2020

När vi gick in i året 2020 var det ingen som kunde ana hur året skulle komma att se ut.

Vi öppnade våra träffpunkter som vanligt och frivilliga fanns på plats med välkomnande armar. Aktiviteter på äldreboenden i form av yatzy, promenader och social gemenskap startade igång som vanligt. Men i mitten på mars så tvingades vi alla att ställa om, först ställa in, men så småningom när chocken lagt sig, ställa om. Vi kunde inte längre besöka våra äldreboenden och våra träffpunkter tvingades stänga.

De inställda aktiviteterna kom att påverka alla, både våra gäster som inte längre hade någonstans att gå för att få en stund i härlig gemenskap, men också för våra frivilliga. Att göra frivilliga insatser är för många ett sätt att få sprida glädje, känna sig behövd och göra en insats för en medmänniska.

Under hösten kunde vi dock tack vare frivilliga insatser, erbjuda promenadgrupper och i Frändefors hölls Frändeforsprat med kyrkogårdsvandring.

I och med pandemin väcktes också ett stort engagemang bland medborgarna i Vänersborgs kommun. Personer anmälde sig och ville hjälpa till med att handla mat eller på annat sätt ställa upp och frivilligorganisationer, idrottsföreningar, kyrkor och andra såg behov och slöt upp och hittade lösningar tillsammans.

Vi hoppas och önskar att 2021 blir mer likt det vi är vana vid, och vi håller tummarna för att vi kan öppna upp för verkliga möten. För även om den digitala tekniken har varit en ovärderlig hjälp i dessa dagar så är det något alldeles speciellt med att få mötas utanför skärmarna.

Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År

Fyra personer tittar på en solnedgång.

2019

Åren går och 2019 har rusat förbi med ett rikt innehåll av frivilliga insatser.

Träffpunkterna har fortsatt att ta emot fikasugna gäster. Den sociala gemenskapen och de frivilligas välkomnande sätt gör att kaffet smakar extra gott.

Frivilligas insatser är ett välkommet avbrott i vardagen på våra särskilda boenden. Yatzy, promenader, högläsning och bingo är några av de insatser som våra frivilliga gör varje vecka.

Tecknad buss

Tecknad buss.

Frivilliga är även en stor hjälp när Kulturbussen ska iväg på sina resor. Vi vill möjliggöra för att alla som vill ska kunna följa med och då behövs det ofta extra stöttning.

Deltagare på frivilligverksamhetens senioraktiviteter

Deltagare på frivilligverksamhetens senioraktiviteter.

Under hösten anordnades en grupp för seniorer där vi provade på olika aktiviteter hos de lokala idrottsföreningarna. Vi testade orientering, taekwondo, boxning, badminton, curling och bowling. Fantastiskt roligt att tillsammans få prova på olika idrotter och vi fick alltid ett härligt mottagande hos föreningarna.

På Internationella frivilligdagen den 5 december, ordnades i år ett Frivilligforum. Syftet med dagen var att lyfta civilsamhällets roll för en attraktiv och hållbar kommun samt möjliggöra dialog mellan föreningar, organisationer och kommunala tjänstepersoner och politiker. Det var en intressant och givande eftermiddag tillsammans på Folket Hus.

Tecknad händer i olika färger.

Tecknade händer i olika färger.

Frivilligsamordnare

Helena Pettersson, frivilligsamordnare

Helena Pettersson, frivilligsamordnare

Helena Pettersson heter jag och är frivilligsamordnare här i Vänersborgs kommun. Under min första tid som frivilligsamordnare slås jag av det stora engagemang och de fina insatser våra frivilliga gör varje vecka. De trotsar kyla, snö och halka för att hålla träffpunkterna öppna, besöka någon på våra äldreboenden eller förgylla tillvaron på annat sätt för våra äldre. Fantastiskt inspirerande!

Jag är i grunden hälsovetare och har bland annat arbetat med friskvård, som behandlingsassistent och som stödpedagog inom äldreomsorgen. Varierande och roliga arbeten med den gemensamma nämnaren människan och hennes välbefinnande.

Ett övergripande mål för frivilligverksamheten är att tillsammans med frivilliga insatser i samarbete med ideella föreningar, frivilligorganisationer och kyrkliga samfund skapa fler mötesplatser och öka delaktighet och gemenskap för våra äldre.

En frivilligkontakt är en person som utan ersättning och på sin fritid vill göra något för en annan människa. Du är med och skapar glädje och omväxling i den äldres vardag och du bestämmer själv hur mycket tid du vill lägga och vilken uppgift du vill engagera dig i.

Frivilligverksamheten fungerar som ett komplement och ersätter inte annan vård och service inom kommunen.

Är du intresserad eller har frågor, tveka inte att kontakta mig. Se kontaktuppgifter på höger sida.

KONTAKT

FRIVILLIGVERKSAMHET
Besöksadress
N:a Järnvägsgatan 2 D
462 34 Vänersborg
(ingång från gården)

Frivilligsamordnare
Helena Pettersson
Telefon: 0521-72 20 20
E-post: helena.pettersson@vanersborg.se

VERKSAMHETSANSVARIG
Enhetschef

Maria Bergqvist
Telefon: 0521-72 19 51
E-post:
maria.bergqvist@vanersborg.se