Hoppa till innehåll

Matallergi

Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad matallergi eller födoämnesallergi, betyder att man är allergisk mot någonting som man har ätit. Kroppens immunförsvar reagerar på olika sätt mot ett eller flera ämnen i maten som man inte tål.

Man kan få allergiska besvär i vilken ålder som helst, men barn blir oftare allergiska än vuxna. De flesta blir av med sina allergier före sju års ålder. Det gäller framför allt allergi mot mjölk och ägg, som är de vanligaste matallergierna. Andra allergier, till exempel nötallergi, har man oftast kvar livet ut.

Om barnet har svår allergi kan det få en svår allergisk reaktion så kallad anafylaxi. Det får man oftast av jordnötter och nötter, men den kan också orsakas av andra livsmedel.

Symtom

Man kan reagera på många olika sätt om man är allergisk mot något eller några livsmedel. Vanligast är symtom på huden och från magen och tarmen. En del barn kan också få besvär med luftrören.

Vid matallergi är det vanligt att barnet

  • får rodnande utslag, nässelutslag eller eksem
  • mår illa och kräks
  • får magont, diarré eller förstoppning
  • får klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen.

En del barn kan få flera av dessa symtom samtidigt. Ett annat tecken på att spädbarn och småbarn är allergiska mot mat är att de inte går upp i vikt lika mycket som barn i samma ålder brukar göra. Det händer också att barn får besvär med luftrören i form av snuva, nästäppa eller astma.

Barn som får en svår allergisk reaktion har flera allergiska symtom samtidigt. Vid en allergisk chock får barnet svårt att andas och kan bli delvist eller helt medvetslöst samt få ett blodtrycksfall.

Källa 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Specialkost i skola

Elever som av medicinska, etiska eller etniska (religiösa) skäl har behov av specialkost erbjuds eget alternativ. För detta finns särskilda blanketter nedan. Inom grundskolan kan blanketten även erhållas av klasslärare.

Vårdnadshavare ansvarar för att fylla i blanketten och lämna den åter till klasslärare. Vårdnadshavare ansvarar även för att meddela förändringar av kosten. Skolhälsovården kan vara behjälplig vid ifyllnad av blankett om behov finns. Inom gymnasieskolan kontaktas skolsköterskan som även kan tillhandahålla avsedd blankett.

Länk till aktuella Blanketter om specialkostöppnas i nytt fönster