Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Dopning - förebyggande arbete

Dopning är ett samlingsnamn för missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel för att öka musklernas styrka och volym. Anabola androgena steroider (AAS) är syntetiska varianter av det manliga könshormonet testosteron. De som använder dopningspreparat gör det för att kunna bygga upp musklerna på snabbare väg. Många gör detta av mer ”estetiska” skäl med syfte att få snyggare kropp och större muskler än för att öka den idrottsliga prestationen.

Användningen av AAS är vanligare förekommande bland tränande på gym än befolkningen i stort. Dopning är idag inte bara ett idrottsproblem utan ett samhällsproblem. De flesta som missbrukar anabola steroider är unga killar men även unga tjejer dopar sig. När man dopar sig med AAS blir testosteronnivån i kroppen onaturligt hög. Detta leder till olika biverkningar för tjejer och killar. Exempel på biverkningar för killar är: acne på ryggen, hudbristningar, humörsvängningar, aggressivitet, impotens, sterilitet och depression. Exempel på biverkningar för tjejer är: ökad behåring på kroppen och i ansiktet, mörkare och grövre röst, depression, oregelbunden mens som kan leda till barnlöshet samt förstorad klitoris.

Lukas, Sara och Nike 100 procent ren hårdträning

100% Ren Hårdträning Vänersborg

100% Ren hårdträning, är en nationell metod vars syfte är att öka medvetenheten om otillåtna dopningspreparat och dess negativa effekter bland gymbesökare och kommuninvånarna. Arbetet har pågått sedan 2004. En dopningsansvarig från varje träningsanläggning sitter med i den lokala arbetsgruppen. Sedan 2007 ingår även en representant i arbetsgruppen från SISU Idrottsutbildarna/Västergötlands Idrottsförbund för att nå ut till idrottsföreningarna i kommunen i samband med utbildningar. Sedan 2020 har vi också en polis som sitter med i arbetsgruppen och som är en kontaktperson inom polis för alla dopningsansvariga på träningsanläggningarna. Dopning är idag inget idrottsproblem utan ett samhällsproblem.

Sedan 2012 utser arbetsgruppen varje år en tjej och en kille från det lokala föreningslivet som har visat att det går att komma långt om man satsar på ren träning utan dopning. Alla ambassadörer är en förebild inom sin förening samt för andra ungdomar inom föreningslivet i Vänersborg.

Drogförebyggande samordnare i Vänersborgs kommun ingår sedan 2018 i det nationella PRODIS-rådet som arbetar nationellt med att utveckla metoden 100% Ren Hårdträning. Den lokala arbetsgruppen träffas 4 gånger per år och medverkar i oktober på den årligen återkommande nationella uppmärksamhetsveckan då fokus sätts på det dopnings-förebyggande arbetet över hela landet.

Kosttillskott

Kosttillskottens uppgift är att komplettera den vanliga kosten och de säljs i form av kapslar, pulver och tabletter. För att komplettera kosten kan det ibland behövas kosttillskott av vitaminer eller mineraler.

I Sverige finns ingen ansvarig instans eller myndighet som kontrollerar att innehållet i din burk stämmer överens med innehållsförteckningen. Flera kosttillskott har visat sig innehålla läkemedelsklassade substanser och är därmed olagliga att säljas som kosttillskott. Kosttillskott kan innehålla hälsovådliga och inom idrotten dopningsklassade substanser vilket kan leda till avstängning från föreningsdriven idrott och gymverksamhet. Som konsument har du ett eget ansvar att säkerställa att kosttillskotten du äter, inte innehåller några olagliga preparat då oberoende kontroller saknas.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se