Hoppa till innehåll

 

Språkvän - Vänersborg

Mänskliga möten ger mer

Att vara språkvän innebär att en nyanländ person eller familj matchas ihop med en etablerad Vänersborgare eller familj. Syftet är att skapa en ömsesidig integration.

Vi tror på att öppna, respektfulla, frivilliga möten mellan människor ger en positiv syn på mångfald.

Vad gör man som Språkvän?

Som språkvän ger man av sig själv och sin tid. Man bestämmer tillsammans hur ofta man vill ses och vad man vill göra, till exempel ta en fika tillsammans, gå på promenad, spela fotboll, äta middag, spela spel.

All kontakt är frivillig och görs utan ekonomisk ersättning.

Kontakten pågår så länge ni vill. Men vem vet, kanske hittar du en vän för livet.

Vill du vara med och göra skillnad?

Tre bra skäl att bli språkvän

  • Träffa nya människor
  • Hitta nya saker att göra i Vänersborg
  • Träna svenska/lära dig om andra kulturer

Utöver detta kommer du också att vidga dina vyer, få nya perspektiv, ha trevligt och utöka ditt kontaktnät. Det är en bra erfarenhet att ha med sig både i arbetslivet och privat!

Är du 18 år eller äldre, svensk medborgare eller har uppehållstillstånd och vill träffa nya människor? Då ska du ta chansen att bli språkvän!

Du kan vara det själv eller tillsammans med en kompis eller med din familj. Du behöver inga speciella förkunskaper. Det räcker att du är intresserad av att umgås med människor från olika kulturer i ett ömsesidigt utbyte.

Språkvän - Vänersborg

Så här går det till:

  1. Anmäl dig via våra formulär - Språkvän Vänersborg -pappersblankett eller Språkvän Vänersborg -E-blankettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Vi hör av oss för att få veta lite mer om vad du önskar. Vilka är dina intressen och erfarenheter? Vem skulle du vilja träffa?
  3. Vi matchar dig med någon du verkar passa ihop med. Individer, familjer, par och små grupper kan anmäla sig.
  4. Vi bjuder in er som matchats till ett möte. Nu kan ni få presentera er och få mer information, bland annat tips om vad som finns att göra i Vänersborg.
  5. Ni träffas på egen hand så ofta och så länge ni vill. Ni bestämmer själva om ni vill träffas hemma hos varandra, på ett kafé, bio, museum, fotbollsplan, bibliotek eller någon annanstans och vad ni vill göra där. Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig, det kostar inget och ingen får betalt.
  6. Vi bjuder in till gruppaktiviteter.

Träffarna är till för den som vill träffas och umgås med flera andra språkvänner samtidigt eller bara vill vara med för att temat verkar intressant.

Det kan vara friluftsaktiviteter, kulturaktiviteter, knytkalas, föreläsningar med mera. Vänersborg har mycket att erbjuda och här finns chansen att uppleva det tillsammans med nya vänner!

Vem matchas med vem?

När du ha anmält dig matchas du ihop med någon med liknande intressen och du avgör själv hur länge du vill vara språkvän.

Vi försöker matcha utifrån era önskemål och intressen. Det kan ta olika lång tid i och med att det är mycket som ska stämma överens.

Hoppas du vill vara med och göra skillnad!

Människor behöver människor

”Trevligt avbrott för alla inblandade. Vi har lärt oss en hel del om varandra och om vardagslivet i olika länder.” - Språkvän

”Den är en bra idé för oss som flyttat till Sverige och som inte har någon kontakt med samhället utanför skolan”. - Språkvän

Kontakt:

Elisabeth L Johannesson
Samordnare Integrationscenter

0521-72 25 58, elisabeth.johannesson@vanersborg.se

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

Kontaktperson:
Elisabeth Johannesson
Samordnare Integrationscenter

Telefon:
0521-72 25 58

E-post:
elisabeth.johannesson@vanersborg.se

MER information