Den 6:e juni 2008 blev Vänersborg den första Fairtrade-diplomerade staden i Västra Götalandsregionen. Detta innebar samtidigt att Vänersborg blev den 8:e Fairtrade-diplomerade staden i landet.
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Alla Fairtrade City-diplomerade kommuner leds av en styrgrupp.
Läs mer på Fairtrade Citys hemsida
Vad är en Fairtrade city?
Kommunen ska arbeta aktivt med information om rättvis handel, och leva upp till kriterierna för etisk upphandling. Det ska också finnas ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker, caféer, hotell, restauranger och på arbetsplatser. Ett annat krav är att det finns en styrgrupp som ska driva arbetet med diplomeringen. Styrgruppen ska ha en bred samhällsförankring och ha representanter från till exempel ideella organisationer, företag, politiker och kommunala tjänstepersoner.
Ansvaret för att uppnå och genomföra ett Fairtrade City-arbete är delat mellan kommunen och den civila/ideella sektorn där Stadens ansvar är att ha en tydlig och mätbar målsättning för sin konsumtion av produkter som uppfyller Rättvishandelsprinciperna och ILO:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. En styrgrupp leder arbetet och ansvarar också för information om etisk konsumtion.
Följande kriterier ligger till grund för diplomeringen:
Arbetsplatser som fikar Fairtrade-märkt kaffe, te och socker registrerar sig själva på Fairtrades hemsida.
Det finns Fair Trade Towns i hela världen. Den första var Garstang i Storbritannien år 2001. Efter det har fler än 2000 städer över hela världen diplomerats. I Sverige finns det 72 städer som är Fairtrade Cities. För att läsa mer om vad Fairtrade City innebär och på den internationella Facebooksidan för världens alla Fairtrade City-diplomerade kommuner.
Rättvis handel är handel på schyssta villkor, där de som har producerat eller odlat produkterna har haft bra arbets- och levnadsvillkor. Det finns olika märkningar som visar att en produkt är producerad på ett schysst sätt. Exempel på etiska märkningar är Fairtrade, Rainforest Alliance
och WFTO
. Det finns också produkter som är rättvist handlade som inte har någon märkning. Dessa produkter finns ofta i butiker som enbart säljer rättvist handlade produkter
Kontaktperson
Fairtrade City
Hedvig Särg
Telefon
0521-72 24 29
E-post
hedvig.sarg@vanersborg.se
Reneih Asaad
Telefon
0521-72 24 99
E-post
renieh.asaad@vanersborg.s
Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg