Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-01-09

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Hur klara januari ekonomiskt?

Den frågan är det många av oss som funderar över efter jul- och nyårsfirandet. Köpstopp för allt onödigt kan vara en början.

Att äta den mat som redan finns i frys, kyl och skafferi är också ett tips. 

En budget ger koll på läget

Gör en budget för att få kontroll över hur den ekonomiska situationen ser ut. Till hjälp finns Konsumentverkets tidning Koll på pengarna. Den finns att hämta på kommunhuset eller ring Konsument Vänersborg via växeln 0521-721000. Den går också att ladda ner via Konsumentverkets hemsida. www.konsumentverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om man känner att det är svårt eller jobbigt att göra detta själv kan man få hjälp av sin budget- och skuldrådgivare i den kommun man bor i. Där kan du få kostnadsfri opartisk rådgivning kring din ekonomi.

Om du inte klarar att betala dina fakturor?

Om du inte kan betala är rådet att ta kontakt med fordringsägaren (den som du är skyldig pengar). Tala om hur situationen ser ut och att du kanske kan få dela upp betalningen på flera gånger. Tänk på att vara realistisk och bli inte överlycklig om de erbjuder dig att dela upp betalningen på två tillfällen om det faktiskt inte går. Om du kanske behöver dela upp betalningen på tre eller fyra gånger så säg det.

Om du måste prioritera?

När pengarna inte räcker och du måste prioritera dina betalningar är det bra att tänka HEM i första hand.

H står för hyra och hemförsäkring,

E står för el

M står för mat och mediciner.

Dessa räkningar betalar man i första hand och sedan tar man övriga som också kan prioriteras.

Ring till dem som du inte klarar av att betala.

Var ska man börja?

Ta hjälp av ”Koll på pengarna” eller ta fram ett kollegieblock och skriv ner dina inkomster och dina fasta utgifter för månaden.

Sen kan du se på vad du gör med dina pengar. Har du småsaker som du gör, exempelvis fika på stan, kvällstidningar, gymavtal och sen går du inte och tränar med mera?

Börja skriva ner alla utgifter under en period för att se vad du gör med dina pengar. Då hittar du de inköp som du gör fast du inte tänker på det, onödiga saker och småbelopp som sammanlagt blir stora på ett helt år.

Fika på stan 50 kr/vecka blir 2600 kr /år.

Tidning 40 kr/vecka blir 2080 kr på ett år.

Börjar du nu så kommer det bli lättare nästa januari. Försök att plana ut och fördela ekonomin så det inte är en berg- och dalbana. Exempelvis så kommer kanske bilskatt eller försäkringar en gång om året. Försäkringen kan du begära att få betala per månad istället och bilskatten kan du dela med 12 för att få ett månadsbelopp och sedan sätter du av den summan på ett betalkonto.

Fundera över om du verkligen behöver alla dina grejer eller kan sälja saker….

Behöver du råd eller hjälp? Kontakta din budget- och skuldrådgivare i din hemkommun.

Fler råd om privatekonomi, budgetmall med mera

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se