Hoppa till innehåll

Publicerad 2021-02-24

Kemikalieappen – skanna prylen för en giftfri vardag

Kemikalieappen är ett verktyg som hjälper dig att använda din lagliga rätt att veta om farliga kemikalier i prylar.

Genom att skanna produkters streckkoder med Kemikalieappen kan du ta reda på om produkten innehåller farliga kemikalier. Om företaget inte lagt in produkten som du skannat i appen ännu, så kan du enkelt skicka en fråga till företaget via appen. Då måste företaget svara dig om produkten innehåller några av de mest problematiska kemikalierna.

Som konsument har du enligt lagen rätt att få information om prylar innehåller några av de mest problematiska kemikalierna. Men det krävs att du frågar. När du begär information om en produkts kemikalieinnehåll måste företaget svara dig inom 45 dagar ifall produkten innehåller några särskilt farliga ämnen (SVHC-ämnen) i halter över 0,1 viktprocent. Det säger den europeiska kemikalielagstiftningen Reach.

Reach-lagstiftningen och din rätt att veta gäller för varor som inte har en innehållsförteckning (till exempel möbler, leksaker, kläder, elektronik, plastprylar). För produkter som har en innehållsförteckning (till exempel livsmedel, hudvårdsprodukter och mediciner) gäller annan lagstiftning.

Använd Kemikalieappen redan idag!

1. Ladda ner Kemikalieappen till din mobil från App Store eller Google Play.

2. Skanna prylens streckkod

3. Skicka en fråga om farliga kemikalier till företaget. Om företaget redan har lagt in information i appen får du svar direkt!

Vid frågor, mejla kemikalieappen@sverigeskonsumenter.se

..

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se