Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-07-01

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Hur blir vuxna när de dricker alkohol? Röster från barn i Vänersborg

Se filmen om barns syn på vuxna som dricker alkohol. Hör några röster från barn i Vänersborgs kommun.

Semestertider – då dricker vi vuxna mer alkohol och vi dricker oftare. Drygt 54% uppger att de dricker alkohol oftare när de har semester än annars. Nästan lika många 50% svarar även att de dricker mer alkohol under semester jämfört med övriga tider på året. Drygt 88% tror att det är vanligt att människor dricker alkohol för att varva ner på semestern, det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ, Systembolagets dotterbolag.

Sommarn och semestern har börjat för många och med ledighet kommer också förändrade vanor. Under sommar ökar även alkoholkonsumtionen för många vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt.

  • En ökad alkoholkonsumtion under sommaren kan leda till vanor som är svåra att bryta när hösten och vardagen kommer, säger Sara Gunnarsson Forsberg drogförebyggande samordnare Vänersborgs kommun.

Många vuxna tror att barn inte märker någon skillnad om vuxna dricker några glas alkohol, att man har full koll ändå.

Vi frågade barnen istället och resultatet blev en animerad film där barnen själva berättar hur vuxna blir när de dricker alkohol samt hur man då kan känna sig som barn.

  • Syftet med filmen är att få föräldrar att reflektera över hur barn i deras närhet faktiskt kan upplever deras alkoholkonsumtion. Det handlar inte om att föräldrar inte får dricka alkohol utan vi vill beskriva det utifrån barnens perspektiv fortsätter Sara.

För mer information, vänligen kontakta:

Sara Gunnarsson Forsberg
Drogförebyggande samordnare, Vänersborgs kommun
Tel: 0521-72 17 25 alt. 0735-339495
E-post: sara.gunnarsson@vanersborg.se

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se