Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-06-26

Värmebölja i coronatider

Extra viktiga saker att tänka på under årets värmebölja.

För att minska riskerna för både värmestress och smittspridning under sommaren 2020 vill vi särskilt uppmärksamma följande:

  • Följ råden för både covid-19 och värmebölja för att minska belastningen på hälso- och sjukvården.
  • Äldre och personer med bakomliggande sjukdomar är riskgrupper för både värmestress och covid-19.
  • Undvik användning av fläktar i utrymmen med många personer. Fläkten kan öka smittspridning då de transporterar luft och partiklar längre sträckor.
  • Håll avstånd men undvik social isolering. Tänk på avståndet även på badstranden, uteserveringar och andra platser som är populära i värmen.
  • Utomhusvistelse är bra, men vistas i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. Smittrisken är betydligt mindre utomhus.
  • Ordna en sval miljö. Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst 2–3 timmar i ordentlig svalka dagligen. Vädra gärna bostäder och lokaler ordentligt under natten.
  • Var försiktig så att du inte misstar värmestress för feber. Se till att personen som uppvisar sådana symtom vilar i en sval miljö och dricker vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter 30 minuter är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.
  • Denna sommar är det extra viktigt att förbereda bostäder och lokaler med åtgärder som kan minska värmen inomhus, exempelvis med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Råd vid mycket varmt väder av 1177.se vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se