Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-12-10

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Patrik hjälper spelmissbrukare

Patrik Axelsson

Stödgrupp Trollhättan (Spelberoendes Riksförbund) finns för spelare och anhöriga i Trestad och närliggande kommuner. Möten hålls vanligtvis i föreningens lokal på Slättbergsvägen 43 tisdagar 18.30-20.30, men pga. Corona sker de nu online via Teams.

Gruppen leds sedan starten 2015 av vänersborgaren Patrik Axelsson, rådgivare inom föreningen i snart 17 år.

Han har själv varit spelmissbrukare.
– Jag ser mig som spelberoende, fast det är 18 år sedan jag slutade spela. Jag kommer aldrig kunna spela om pengar.

Missbruket fick svåra konsekvenser, ekonomiskt och för anhöriga. Det ledde till trasiga relationer, krossat äktenskap och förlorad familj. Efter att ha spelat i 6 år sökte Patrik hjälp år 2002.

– Jag var på Kolmårdens behandlingshem i 16 veckor. Det blev grunden för min spelfrihet. Under behandlingen besökte vi självhjälpsmöten, vilket fick mig att inse hur viktig uppföljningen är.

Han började engagera sig i föreningen för att hjälpa och stötta andra.

Som spelberoende är det viktigt att våga söka hjälp, menar Patrik.
– Du är inte ensam! Det är många som drabbas, både män och kvinnor. Tillsammans kan vi lösa det här. Man kan ta sig ur ett spelmissbruk. Det går att få ett bra liv igen!

Ju snabbare ett spel är från insats till resultat, desto mer beroendeframkallande.
– Nätcasino är det giftigaste spelet, spelets heroin. Även sportbetting har blivit snabbare online.
Patrik nämner några varningstecken på att man tappat kontrollen.
– När du spelar för mer än du har råd med och börjar jaga förluster eller om du gått från att vara ärlig till att ljuga och dölja ditt spelande. När skulderna växer kommer skammen, berättar han.
– Man tänker: Vad har jag gjort! Jag kan inte berätta, jag måste fixa det själv! Det är ofta där felbesluten tas.
Beteendeförändring är en annan varningssignal, om en lugn person blir utåtagerande eller om en social och utåtriktad person blir innesluten.
– Personen kan även behöva låna pengar ofta, trots god inkomst. Om du märker att någon förändrats och inte mår bra - våga fråga!

Vid Misstanke om spelmissbruk anser Patrik att man ska konfrontera och ställa krav:
– Jag finns här, men kräver att du tar tag i spelandet! I ett förhållande kan man säga: Om vi ska hålla ihop, vill jag ha insyn! Nekar personen, kräv bevis på vad pengarna gått till! Underlätta inte för personen att fortsätta spela.
– Man ska inte villkorslöst lösa skulder, då riskerar man att sänka sig själv och spelaren. Har man inte insyn kanske man tänker: Det här får vi lösa nu, om hen lovar att aldrig göra om det. Men det sitter djupare än så.

De flesta kontaktar föreningen via telefon.
–Då får man ett enskilt samtal. Vanligtvis kan vi boka ett möte i föreningens lokal, dit man kan ta med en vän eller anhörig. Men nu sker allt online. Vi finns både för spelare och anhöriga. Som anhörig kanske man inte vågar konfrontera spelaren själv eller berätta för någon hur det är. Men oss kan man prata med! Vi förstår och finns där för att hjälpa och stötta.
Stödgrupp Trollhättan: 031-704 14 46
Vänersborgs kommuns skuldrådgivare: 0521-72 24 60, 0521-72 24 77.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se