Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-12-14

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Nya allmänna nationella råd från 14 december

SMS skickas till alla i Sverige om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Måndag 14 december skickas SMS från Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till samtliga personer i Sverige. Budskapet är: ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.” Här kan du läsa mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya allmänna råd och skärpta nationella föreskrifter börjar gälla 14 december. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i Västra Götaland. De nya råden innebär att vi får fira jul och nyår med en mindre krets av människor.

De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Vi ska bland annat:

 • Begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar. Det kan till exempel vara de vi bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
 • Undvika att ingå i flera olika grupper.
 • Umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
 • Undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
 • Undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
 • Undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
  arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.
 • Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.

De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.

Mer information hos Folkhälsomyndigheten om de nya nationella allmänna råden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rekommendationer under kommander helger och högtider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för hälsan

Folkhälsomyndigheten betonar att idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan och öppnar för möjligheten att även personer födda 2004 och tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter. Det ska dock ske på ett sätt som minimerar risken för smitta.

 • När det är möjligt, hålla träningar och andra aktiviteter utomhus
 • Minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel
 • Avstå från att ordna eller delta i läget, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.

Vänersborgs kommun tar inte ansvar för att dessa föreskrifter följs, utan ansvaret ligger på föreningarna. De nationella idrottsförbunden kommer nu att sätta riktlinjer för vad som gäller för respektive idrott.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se