Hoppa till innehåll

Publicerad 2021-03-30

Äntligen har massvaccineringen av allmänheten börjat

Fredag den 26 mars började massvaccineringen av allmänheten mot covid-19 i Vänersborgs kommun.

De som nu fick chansen att vaccineras var den äldsta gruppen äldre än 81 år. Det följer den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har bestämt.

Det var endast de som blivit uppringda av sin vårdcentral och fått en bokad tid som fick komma. Samtliga vårdcentraler i kommunen samarbetar för vaccineringen av allmänheten.

- Det känns väldigt bra och viktigt att vi äntligen kan komma igång med vaccineringen, säger Anna Thorström, verksamhetschef på Medpro Clinic Brålanda-Torpa Vårdcentral AB. Hon är en av dem som planerat och samordnat vaccineringen.

Det har varit mycket förberedelser, både för vårdcentralerna och kommunens personal på Arena Fritid.

- Allt har flutit på fantastiskt bra, fortsätter Anna. Det är bra att vi kan vara inne i Arenan som är en mycket rymlig lokal. Magnus Nordin, enhetschef på Arena Fritid på Vänersborgs kommun, och restaurangen i Arenan har varit mycket behjälpliga och samarbetsvilliga.

Alla som fick vaccin i fredags hade fått tider bokade i förväg.

- Det stora men roliga jobbet är att ringa in dem som ska vaccineras. Alla blir glada när vi ringer. Det här är så efterlängtat, säger Anna Thorström, och fortsätter:
- Jag önskar att vi hade kunnat påverka inflödet av vaccin. Vi skulle kunna vaccinera många fler. Vi vårdcentraler har fått ett ännu tätare samarbete. Från att Västra Götalandsregionen ger besked om hur mycket vaccin vi kan få och när, kan det ta cirka fyra dagar till leverans. Det är väldigt kort tid, men vi vårdcentraler är redo att vaccinera så fort vi får leveranser.

Några av alla sjuksköterskor som hjälptes åt och vaccinerade invånarna är Johanna Åkerblom och Helen Ivehag Karlsson från Vargöns Vårdcentral.

- Det har varit lugnt och fint och flutit på bra, säger Johanna Åkerman. Helen Ivehag Karlsson lägger till:
- Det är en rolig grej också att vara med om en lite historisk händelse. Att ha kommit igång är positivt och man ser äntligen en ljusning.

Margaretha Sahlbom var en av dem som vaccinerades den första dagen. Hon säger:
- Det kändes inte alls! Bra att det över huvud taget äntligen kommer igång. Det behövs ju!

Vaccinering av fler onsdag 31 mars

- På onsdag 31 mars kommer vi att fortsätta vaccinera cirka 480 personer, säger Anna Thorström. De som står på tur i prioriteringsordning efter ålder är födda 1941 och delvis 1942. Alla som kommer att få vaccin denna gång blir inringda och bokade. Det går alltså inte bara att komma för drop in.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se