Hoppa till innehåll

Publicerad 2021-05-26

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Terapikatter gör succé

Ann-Marie myser med katten Sven-Ingvar.

Alla särskilda boenden inom äldreomsorg i kommunen har köpt in så kallade terapikatter.

- Vi har fått jättepositiva reaktioner från våra vårdtagare på väldigt kort tid, säger Madeleine Leijon, enhetschef på Niklasbergsvägen 9.

De flesta av oss har en kär relation till katter, de skapar engagemang och är en källa till samtal. Vi vet också att djur har en lugnande och välgörande effekt på våra sinnen, oavsett vilken ålder man är i.

För några veckor sedan köpte Vänersborgs kommun in 45 terapikatter och fördelade dem på våra särskilda boenden.

- De har blivit så populära att vi redan har beställt lika många till. Många blir fästa vid katterna och vill inte släppa dem ifrån sig, berättar verksamhetschef Maria Möller.

Katterna är verklighetstrogna med mjuk päls, de kan både spinna och jama och röra på kropp och tass. På Niklasbergsvägen har man exempel på att katterna gör nytta.

- En kvinna har gått från att vara orolig till lugn och vi har kunnat minska hennes vid behovsmedicinering, säger Madeleine.

Även äldre, som inte är dementa och som förstår att katterna inte är riktiga pratar och gossar med dem. En av de boende, som är allergisk, började till och med nysa när hon såg katterna för första gången.

- Katterna är verkligen fina. Jag har själv blivit sittande med en i knäet några gånger, säger Madeleine.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se