Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-06-02

Trygghetsskapande sommaraktiviteter på Sanden

Sanden i centrala Vänersborg är ett område som lever upp extra mycket på sommaren. För att området ska vara en trygg plats för alla, ung som gammal, satsar Vänersborgs kommun och polisen på trygghetsskapande aktiviteter i sommar.

Vänersborgs kommun och polisen kom tidigare i år överens om nya medborgarlöften med syfte att öka tryggheten i kommunen. Under året har kommunen tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige också genomfört ett projekt med trygghetsanalyser för centrum, resecentrum och Sanden. Från analysen och i medborgarlöftet har man kommit fram till att tryggheten och säkerheten på aktivitetsområdet Sanden ska öka.

Aktiviteter i sommar, en mix av funktioner och människor
Vänersborgs kommun har även i år valt att stötta området Sanden med ordningsvakter på skolavslutningen. Ordningsvakterna har i uppgift att skapa en trygg stämning genom att finnas på plats och hålla ordning, men framför allt att prata med ungdomarna och vara en del av det som händer. Ordningsvakterna samverkar med den lokala områdespolisen samt med kommunens fritidsledare och fältare och tidigare år har det varit en framgång att ha dem alla på plats. Väktarbolaget Securitas ökar sin bevakning från vecka 24 med extra tillsyn från klockan 18:00.

Kommunen etablerar en sommarungdomsgård i samverkan med Vänersborgs Segelsällskap under nio veckor med start vecka 24. Vi kommer även ha ett stort stöd av våra fältare i det arbetet. Fältarna arbetar förebyggande och uppsökande mot ungdomar (främst ungdomar i högstadieåldern, men också ungdomar från gymnasiet).

Det blir en caféyta för food-trucks med syfte att skapa en levande, attraktiv och inkluderade plats och det gör vi genom att ställa i ordning en plats för pop-up-matvagnar. Caféytan skapar också affärsmöjligheter för företagare.

Kommunen placerar upp till sex stycken nya soldäck på gräsytan. Med fler möjligheter till att njuta av solen nära volleybollplanerna skapar vi fler funktioner på Sanden så att fler kan trivas i området.

Centrumvärdarna ska synas mer på Sanden i sommar. Värdarnas uppdrag är att hjälpa till vid olika evenemang och att öka trivseln. Det gör de bland annat med att svara på besökares frågor, plocka skräp och göra felanmälan på saker som behöver åtgärdas. Förutom att vara i centrum och på Sanden så kommer centrumvärdarna också att vistas på stränderna i sommar.

Bil-bommen, som monterades 2021, är kvar för att få så lite biltrafik som möjligt på området. Denna lösning är ett exempel på en enkel men väldigt lyckad åtgärd att minska problem med buskörning.

Polisen besöker regelbundet området med sitt mobila poliskontor eller kommer på annat sätt finnas där under sommaren. Polisen kommer inte ha fasta tider när de besöker Sanden.

Föräldrar är viktiga

Från kommunens sida vill vi passa på att säga att ni föräldrar behövs på Sanden, för era ungdomars skull! Utmana ungdomarna i volleyboll, se vad caféytan kan erbjuda eller passa på att lära känna era barns kompisar. Framför allt, bli en del av trygghetsarbetet som vi alla behöver hjälpas åt med under 2022.

 

 

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se