Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-11-21

En vecka fri från våld

Under vecka 47 deltar Vänersborgs kommun i En vecka fri från våld

En vecka fri från våld är en nationell kampanj. Syftet är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

Under vecka 47 anordnar vi flertalet aktiviteter för att uppmärksamma en vecka fri från våld:

Informationskampanj

Måndag och tisdag får alla hushåll i kommunen ett större vykort i orange med information om vilka olika sorters våld det finns samt var man kan få stöd och hjälp. Både om man blir utsatt för våld men också om man utsätter någon annan för våld.

Digital föreläsning med Caroline Engvall

Caroline Engvall

I början av oktober fick alla elever i årskurs 7 lyssna på journalisten, författaren och föreläsaren Caroline Engvall. Tisdagen den 22 november har även du som är vårdnadshavare eller som bara är intresserad också möjlighet att få lyssna på Caroline. Hon kommer prata om hur vi kan hjälpa barn och ungdomar som blir utnyttjade på sociala medier. Varmt välkomna att delta på denna digitala och kostnadsfria föreläsning! Anmäl dig till sara.gunnarsson@vanersborg.se senast måndag den 21 november. Länk till föreläsningen kommer till alla anmälda under den 22 november.

Vänersborgsbördiga Caroline Engvall är journalist och författare som har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel, bland annat ”14 år till salu”, ”Skamfläck” och ”Virtuell våldtäkt”. I oktober släppte hon boken ”Fällan – en reportagebok om nätsexbrott mot barn i Sverige”. Hon driver Safe selfie academy och är ofta anlitad för att kommentera aktuella brott mot barn.

Informationskväll på lätt svenska

Kvinnoförening utanför Ramarna och Support group network anordnar en informationskväll med information om olika typer av våld, film, gruppdiskussioner med mera. Kvällen kommer att vara på lätt svenska och det kommer att finnas tolkar för arabiska, spanska och somaliska.

Onsdag 23 november kl. 17.00-18.30
Vänersborgs Interkulturellt center, Kungsgatan 25 B

Ljusmanifestation

Torsdag 24 november kl. 17.30-18.00 (OBS! Ändrad tid) anordnar vi en ljusmanifestation. Vi inleder på scenen i gågatekrysset med tal från kommunen, organisationer och föreningar samtidigt som det delas ut kassar med information. Från scenen går vi sedan fackeltåg till Plantaget där vi tänder ett ljushjärta. Ljusmanifestationen avslutas med tal av Annalena Levin, kommunfullmäktiges ordförande. Efter ljusmanifestationen är det grantändning och invigning av isbanan.

Vill du delta i ljusmanifestationen men inte har möjlighet att vara på plats i Vänersborg? Kolla då in Vänersborgs kommuns Facebooksida Länk till annan webbplats. där manifestationen sänds live.

Vänersborg lyser i orange

Under veckan lyser vi upp Vänersborgs museum i orange. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Det kommer också hissas orangea flaggor utanför kommunhuset och muséet.

Föreläsning för gymnasieelever

Maria Andersson föreläser under veckan för gymnasieelever och kommer prata om sina erfarenheter och om de intervjuer hon gjort med pojkar/män inom machokulturen och varför den byggs upp. Maria pratar om flickors och kvinnors utsatthet, och värdegrunder/hur vi behandlar varann.

Vuxenutbildning uppmärksammar Orange Day

Fredag 25 november planerar personal på vuxenutbildning att stå vid entrén och ta emot elever och informera om våld i nära relation. Lärare och elevstödsteamet kommer sitta i små grupper med olika elevgrupper från olika länder och prata om mäns våld mot kvinnor. Personalen kommer att ha orangea t-shirtar på sig.

Information på loppis

Vänersborgs Zontaklubb hälsar alla välkomna på vårt loppisbord lördag den 26/11 klockan 10.00-14.00 på torget i Vänersborg. Allt överskott går till Zontas arbete med att informera och arbeta för en värld fri från våld.

Kontaktperson:
Lena Ericsson
Telefonnummer: 0723165635
E.post: Ericsson.tackjarn@gmail.com

Vilka står bakom En vecka fri från våld?

Nationellt leds En vecka fri från våld av Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Lokalt leds kampanjen av Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun och Trollhättans Stad. Vänersborgs kommun samarbetar också med föreningar och organisationer i det lokala Nätverket mot våld i nära relation.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se