Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Folköl

Försäljning/servering av folköl

Den som säljer eller serverar folköl (öl klass II med en alkoholhalt överstigande 2,25 och högst 3,5 volymprocent alkohol) måste anmäla detta till kommunen innan försäljningen/serveringen startar.

En förutsättning för att få sälja folköl är att lokalen där försäljningen sker är registrerad hos miljöförvaltningen som livsmedelslokal. Den som säljer folköl måste också ha ett brett utbud av matvaror till försäljning, t ex mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, konserver, grönsaker och frukt. Glass, godis och chips räknas inte som matvaror. Vid servering av folköl ska det förekomma försäljning av, t ex pizza, varma smörgåsar, hamburgare etc. som ett minimum. Det ska även finnas ett utbud av lättdrycker till försäljning.

Den som säljer/serverar folköl skall ha ett program för egenkontroll av försäljningen. Den skall fungera som ett verktyg för att se till att lagen följs. Egenkontrollprogrammet kan beskriva hur personalen får information om alkohollagens bestämmelser och vilka rutiner som används. Där skall det också finnas en beskrivning av vilka åtgärder som du vidtar om bestämmelserna inte följs eller då missförhållanden uppstår.

Kommunen har rätt att ta ut en avgift för tillsyn/kontroll vid försäljning av folköl . Årsavgiften betalas per kalenderår. Avgift för tillsyn är 2 000 kr/år.

OBS! Just nu har vi tekniska problem med möjligheten att ladda ner nedanstående blankett. Kommer att åtgärdas snarast.

Anmälningsblankett för försäljning av folköl i butik eller servering , 29 kB, öppnas i nytt fönster. (, 29 kB)

Anmälan om försäljning av öl (klass II) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  (Kräver BankID)

KONTAKT

Socialförvaltningen
Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon:
Alkoholhandläggare:
Elisabeth Moberg
0521-72 23 70

E-post:
elisabeth.moberg@vanersborg.se

Bankgiro:
888-6806

Postgiro:
6702-5

Org nr:
212000-1538