Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Medborgarlöftet Sanden 2022

Sanden är Vänersborgs mest säsongsintensiva aktivitetsområde för kommuninvånare, båtägare, besökare och området lever verkligen upp under sommaren. Sanden har olika funktioner att fylla och vi vill att det ska vara en plats för alla som vill vara där, ung som gammal. Under sommaren 2022 har vi äntligen fått tillbaka Auqa Blå och andra populära tillställningar på Sanden.

Medborgarlöftet är en överenskommelse mellan polisen och Vänersborgs kommun och syftar till att i samverkan arbeta för ökad trygghet. Det sker genom att vi skapar aktiviteter och åtgärder som ska motverka brottslighet, är trygghetsskapande och stödja arbetet med integration samt social inkludering. Vänersborgs kommun har beslutat att tilldela medel för att stötta arbetet med medborgarlöftet på aktivitetsområdet Sanden. Medlen fördelas utifrån behov som framkommit i arbetet att identifiera problem på Sanden och de åtgärder som man gemensamt kommit fram till.

Planerad tid under sommaren – mix av funktioner och människor

Kommunen har tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige genomfört ett projekt med trygghetsanalyser för centrum, resecentrum och Sanden, vilket i det långsiktiga perspektivet är bra för hela centrala Vänersborgs fortsatta utveckling av det offentliga rummet. Från analysen har vi kommit fram till att vi fortsatt vill arbetar vidare med att öka områdets trygghet och säkerhet under året.

Under 2022 kommer kommunen att etablera en sommar-ungdomsgård i samverkan med Vänersborgs Segel Sällskap. Vi kommer att bedriva fritidsgård precis som vanligt fast i en lokal på Sanden under 9 veckor med start vecka 24. Vi vill möta våra ungdomar där de finns på sommaren. Vi kommer även ha ett stort stöd av våra Fältare på Sanden. Fältarna i Vänersborg arbetar förebyggande och uppsökande med ungdomar (främst i högstadieåldern, men också med ungdomar från gymnasiet). Tillsammans gör vi en stor satsning på skolavslutningen där många aktörer kommer finns på plats.

Vi skapar en etablering av café-yta för s.k. foodtrucks för att skapa en levande, attraktiv och inkluderade plats på Sanden som även skapar affärsmöjligheter genom att iordningställa en yta för pop up matvagnar.

Upp till 6 stycken nya soldäck kommer att finnas på gräsytan i sommar. Med fler möjligheter till att njuta av solen nära vollyboll-planerna skapar vi fler funktioner på Sanden så att fler kan trivas i området.

Centrumvärdarna kommer att synas på Sanden i sommar. Deras uppdrag är att vara behjälpliga vid olika evenemang som kommunen har och öka trivseln med att b.la hjälpa till vid frågor, plocka upp skräp, göra felanmälan på saker som behöver åtgärdas. Förutom att vara i centrum och på Sanden så kommer vi att vara på stränderna i sommar.

Den bil-bom som monterades 2021 är kvar för att vi fortsatt ha en så lite biltrafik in på området. Denna lösning är ett exempel på en enkel men väldigt lyckad åtgärd att minska ett problem med bilkörning i området.

Kommunen har även valt i år att under skolavslutningen stötta området Sanden med ordningsvakter som har haft i uppgift att skapa en trygg stämning genom att finnas på plats och hålla ordning, men framför allt vara kommunikativa och vara en del av det som händer på Sanden. Våra ordningsvakter har samverkat med vår lokala områdespolis, Fritidsledare och Fältare och vi upplever att det varit en framgång att ha dem alla på plats. Väktarbolaget Securitas kommer att öka sin bevakning från vecka 24, men extra tillsyn från kl. 18:00.

Polisen kommer att regelbundet besöka området med sitt mobila poliskontor eller på annat sätt finnas där under sommaren. Polisen kommer inte ha fasta tider de besöker Sanden.

Från kommunens sida vill vi passa på att säga att ni föräldrar behövs på Sanden, för era ungdomars skull! Utmana dem i volleyboll eller se vad caféytan kan erbjuda eller passa på att lära känna fler av era barns kompisar och bli en del av det trygghetsarbetet vi alla behöver hjälpas åt med under 2022.

KONTAKT

Beredskapssamordnare
Jessica Roth Andersson
Tel: 0521-72 11 63
E-post:
jessica.rothandersson@vanersborg.se

Säkerhetssamordnare
Per Edensvärd
Tel: 0521-72 14 52
E-post: per.edensvard@vanersborg.se

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29