Hoppa till innehåll

 

Apotek - Få hjälp av någon annan person eller organisation

Det finns många olika alternativ för dig att få hjälp att handla i apotekens butik, app eller hemsida av anhörig, släkt, vänner, grannar eller hjälpgrupper och frivilligorganisationer.

E-Hälsomyndigheten har bra information för dig som privatperson och vad som gäller om du ska hjälpa andra eller om någon ska hjälpa dig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följande alternativ finns:

  • Handla och hämta i butik med legitimation
  • Handla och hämta i butik med fullmakt och legitimation
  • Beställning via app eller hemsida (kräver digital fullmakt)

Handla och hämta i butik med legitimation
Den som handlar åt dig behöver ingen skriftlig fullmakt för att hämta ut läkemedel om betalning görs direkt på plats. Den som handlar åt dig tar med sin egen och din legitimation. OBS! Den som handlar åt dig måste veta namnen på de läkemedel som ska hämtas. 

Ska någon hämta läkemedel vid flera tillfällen är det smidigare med en fullmakt eftersom de då inte behöver ta med din legitimation varje gång.

Handla och hämta i butik med fullmakt och legitimation
Den som handlar/hämtar medicin åt dig kan gå till ett lokalt apotek och hämta ut din medicin. Om det finns en fullmakt inlämnad och registrerad krävs det endast att den som handlar har med sin egen legitimation.

Om den som hämtar medicinen åt dig inte ska betala på plats krävs en fullmakt. Om det inte finns en fullmakt inlämnad eller registrerad måste den som handlar ta med en ifylld och attesterad fullmakt från dig första gången. Den som handlar visar fullmakten, sin egen legitimation och din legitimation på apoteket vid det första tillfället. Därefter krävs det bara legitimation från den som handlar/hämtar.

Beställning via app/hemsida (kräver digital fullmakt)
En person som står med på en digital fullmakt kan handla åt dig på distans via app eller hemsida via sitt eget Bank-ID. En person kan ha fullmakt och handla åt flera personer på distans. De kan välja alternativ leveransadress och beställa hem varor direkt till din brevlåda eller utlämningsställe. (Gäller ej vissa mediciner samt skrymmande varor. Dessa måste hämtas ut i butik eller på utlämningsställe. Narkotikaklassade samt temperaturkänsliga mediciner måste alltid hämtas ut på apoteket.)

Fullmakter
Här hittar du fullmakt att skriva ut laddar du ner.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fullmakter finns även att hämta i kommunens receptionen på Sundsgatan 29.

Det går också att registrera en fullmakt på hemsidan på det apotek du vill att dina mediciner ska hämtas på. För det krävs Bank-ID. Olika apotek har olika rutiner och respektive apoteksbolag har information om detta på sin hemsida. Fullmakt registreras elektroniskt av respektive apoteksbolag och den som hjälper dig kan därefter handla genom att visa legitimation eller genom att beställa via apotekets app/hemsida med Bank-ID. Med fullmakt kan de se och beställa/hämta ut från hela receptlistan.

För att vara ombud och kunna handla och hämta i butik behöver de uppfylla följande villkor:

  • vara folkbokförd i Sverige
  • vara 18 år eller äldre
  • inte ha skyddade personuppgifter
  • ha legitimation med sig

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se