Hoppa till innehåll

 

Barn- och ungdomskultur

Barn och ungdomar i Vänersborg har en självklar plats i kulturlivet, både på skoltid och på fritiden. Vi arrangerar teater-, dans- och cirkusföreställningar, konserter, och erbjuder skapandeverksamheter och prova på-tillfällen.

Upplev familjeföreställningar

Här kan du läsa mer om våra offentliga föreställningar för barn och familjer. Öppnas i nytt fönster.

Kulturverksamheten Timjan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Timjan är mötesplats för ung kultur i Vänersborg. Vi riktar oss till dig mellan 13-25 år. Hos oss får du vara kreativ. Du får gärna komma med initiativ och förslag på olika kulturaktiviteter du vill prova.

Den 26 november slår vi upp dörrarna till Timjans nya lokaler i det nyrenoverade hubudbiblioteket mitt i centrum. På nedre plan erbjuder vi 300 kvadratmeter kreativt space! Det kommer finnas ett Makers Space, pysselrum, musikstudio och en stor hörsal med plats för olika typer av arrangemang och initiativ. Läs mer om Timjan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla barn i för- och grundskolan har rätt till ett kulturutbud. I samarbete med Barn- och utbildningsförvaltningen finns en kulturgaranti (KUL-utbudet) där våra skolelever möter olika kulturuttryck minst två gånger varje läsår från ett års ålder till årskurs nio. Syftet är att barn och unga i Vänersborg ska lära känna olika kulturuttryck och stärkas i estetiska lärprocesser.

Musik- och kulturskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du sjunga i kör, spela teater eller kanske lära dig mer om måleri? I Musik- och kulturskola kan barn och unga ta del av ett stort kursutbud. Vi erbjuder undervisning i musik, dans, teater och bild. Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler kulturverksamheter där barn och unga har en viktig plats

Biblioteken i Vänersborg erbjuder barn- och ungdomsavdelningar med tillhörande programpunkter och lovaktiviteter. På biblioteken arbetar särskilda barn- och ungdomsbibliotekarier. Just nu pågår renovering av vårt huvudbiblioteket. När vi återinviger huvudbiblioteket så kommer stora, centrala ytor vara till för våra barn och unga. Läs mer här om biblioteken i Vänersborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Vänersborgs konsthall visas olika utställningar kring samtida konst med tillhörande programverksamhet. I konsthallens lokaler finns även en verkstad där barn och unga kan komma för att skapa själva. Läs mer om utställningar, kommande programpunkter och prova på-verksamheter här. Öppnas i nytt fönster.

Ungivbg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungivbg är Vänersborgs kommuns webbsida för dig som är ung i Vänersborg. Plattformens syfte är att vara ett stöd för kommunens ungdomar och här hittar du bland annat information om vad du kan göra på fritiden och på skolloven. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna förskolan Sirius

Öppna förskolan är till för alla föräldrar som är föräldralediga eller på annat sätt är hemma med sitt barn i åldern 0-6 år. Sirius erbjuder olika aktiviteter beroende på vad barnen vill göra. Det kan vara t ex måla, baka med lera, pyssla eller leka. På Sirius har man också barnrytmik och sångstunder. Läs mer här.

KONTAKT

Enhetschef kultur
Malin Haglund

E-post:
malin.haglund@vanersborg.se

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Telefon växel:
0521-72 10 00