Hoppa till innehåll

 

Dans

Dansföreställningar våren 2022

I vår möter vi en mängd föreställningar.

Det här året kommer Vänersborg ha en egen kommunkoreograf!

Vem det blir berättar vi i början av 2022

I mars är vi åter en del dansfestivalen STEP och den 29 april firar vi Dansens dag!

Dansaren och koreografen Dinis Machado

Foto: José Figueroa

Ett monster av mossa och metall

En surrealistisk dansritual om migration – där publiken får sitta i dekoren.

Med en uppblåsbar dekor skapar Dinis Machado ett surrealistiskt landskap, där dansbesökarna får uppleva verket inifrån, sittande på scenografiska element. Genom att befinna sig i samma rymd, överbryggs avståndet mellan dansare och publik.

Det handlar om känslor som uppstår när man flyttar från ett land till ett annat. Oro, förvirring och trauman får här en fysisk och poetisk form. Det blir en slags helande ritual – både ensam och delad, sorgsen och hoppfull.

Dansarna Tony Tran and Knut Vikstrøm Precht

Foto: Tony Tran

Jacob

En intensiv fysisk resa om vårt beroende av varandra

En del av dansfestivalen STEP.

I Jakob ger sig två manliga artister ut i en intensiv elliptisk resa som gradvis avslöjar komplexiteten i deras beroende av varandra.

Jacob bjuder in publiken till en till synes lekfull koreografi som undersöker anledningarna till varför vi begränsar oss inför varandra men också och våra möjligheter att öppna upp för varandra och att stödja och acceptera den andre.

Tony Tran arbetar med ett starkt känslomättat rörelsespråk som frammanar metaforiska bilder och symboliska gester

Jakob är fortsättningen på Tony Trans pågående utforskande av makt och identitet i mänskliga relationer.

Hur förhåller vi oss till i de val vi gör?

Vad innebär våra handlingar för den vi möter?

Hur reagerar och handlar den vi möter och vad innebär det i sin tur för oss?

Och hur agerar vi då?

foto:Twisted Feet

5 Degrees

Twisted Feet succéföreställning 5 Degrees (en del av Passion for climate projektet) från 2015 kommer nu igen våren 2022 i en ny uppdaterad version!

I Twisted Feets föreställning 5 Degrees är mänskligheten på väg mot sin undergång. Klimathotet har besannats och det ångar av gaser och blossar rök. Det är nu jorden skälver under människans framfart. I denna dystopiska värld får vi frossa i Twisted Feets danstalang. Med mäktiga dansnummer bjuds publiken på en oförglömlig kväll som behandlar en av vår tids mest brännande angelägenhet – klimatfrågan. Föreställning kombinerar kultur och forskning med den senaste tekniken. Tillsammans med projektioner och ljuseffekter förkroppsligar dansarna framtiden med sorg och hoppfullhet.

5 Degrees är en fartfylld show om att ta ett steg i riktning för en hållbar framtid – allt förpackat i den speciella form av street-baserad scenkonst som Twisted Feet gjort sig kända för. En konstnärlig profil med en igenkännbar fusion mellan det teatraliska scenspråket och streetdansens medryckande visuella kraft. Du kan förvänta dig hänsynslös intensitet och skärpa tillsammans med ett viktigt budskap om klimatförändringarna och vår framtid på jorden. Kom och upplev urban scenkonst med kraft att förändra!

Foto: Ditte Valente

Hvad er det?

En barndansföreställning för de minsta om att upptäcka världen och oss själva.

Nyfikenheten är den största drivkraften när det lilla barnet ska lära känna världen. En verksamhet som kan pågå livet ut. Med rörelse och dans utforskar dansarna både kroppen och rummet utan att ta något för givet.

Föreställningen är skapad av de välrenommerade koreograferna och scenregissörerna Thomas Eisenhardt och Kamilla Wargo Brekling i samarbete med dansarna Antoinette Helbing och Ole Birger Hansen till musik av Fredrik Lundin och i en scenografi av designduon KASPERSOPHIE


Krax krax

En dansföreställning i ur och skur för alla åldrar av och med Minna Krook

Här träffar vi ett gäng glada, rytmiska, dansanta samt något förvirrade typer. De rör sig underligt. de går på två ben. verkar gilla pinnar. Men, var kom de ifrån? och vart är de på väg? De verkar förundras av platsen samt väder och vind.

De är mycket intresserade av fåglar

Är de fåglar?

I så fall en ny väldigt intressant sort.

Dansens dag

Dansens dag firar vi som vanligt den 29 april

Två dansare

Foto: Senay Berhe

Head Peace

I år firar vi Dansens dag lite extra med hiphopstjärnan Niki Tsappos nya verk Head Peace

Head Peace är hiphopstjärnan Niki Tsappos första verk som solokoreograf. I ett intimt format får vi möta två dansare som improviserar och kommunicerar med finess och precision.

Niki Tsappos har rest jorden runt med sin dans. Många såg henne i den hyllade dokumentärfilmen Martha & Niki, om två danspartners som erövrar världen, samtidigt som de upptäcker saker om sig själva. På Riksteatern känner vi henne som en av centralfigurerna i hiphopsatsningen Pump up the Jam.

Tillsammans med Andreas Sanchez grundade Niki Tsappos danskollektivet Cipha 64, som representerar några av de främsta inom streetdance-stilarna hiphop och house i Sverige. Andreas leder denna gång de workshops som görs i samband med turnén.

Head Peace är Nikis första renodlade scenverk, där hon dyker djupt ner i konstformen som hon älskar. Genom rytmiska konversationer utmanar hon dansarna att berätta sina historier. Ärligt, nära och direkt.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se

MER INFORMATION

Regional och nationell samverkan

Inom dansen samverkar Vänersborgs kommun med flera regionala och nationella aktörer, som till exempel GöteborgsOperans satsning Unga Dans och Dans- och Cirkushögskolan.

Regionala utvecklingsmedel

Vänersborgs kommun har som en av fyra orter fått regionala medel och uppdrag att, med start 2016, satsa på publikarbete, arrangörsskap och offentliga dansföreställningar. De övriga orterna är Borås, Uddevalla och Vara.