Hoppa till innehåll

 

Kommunkoreograf

Vänersborgs kommunkoreografer

Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun är ett ettårigt dansresidens för att sprida och förmedla dansupplevelser. Egna kommunkoreografer är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg.

Mer information

Vill du veta mer hur kommunkoreografer arbetat i andra kommuner eller om projektet i stort?

På Västra Götalandsregionen webb finns mer info om den långsiktiga satsningen på dans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Detta har hänt

Bildkollage med halloweenbilder från evenemang kommunkoreograf

Grannfest med tema Spökhus

Den 28 oktober bjöds det på Halloweenfest på Skatan/Spovens tvättstuga på Torpaområdet. Över 100 barn firade Halloween tillsammans med tipspromenad, lekar och gåtor för att sedan köra dansbattle mot kommunkoreograf Mateja med möjlighet att vinna en Godispåse. Kvällen avslutades med grillad korv och utomhusdisco. Eventet har genomförts med ett nära samarbete med mellan kommunkoreograf och den lokala arbetsgruppen från Hyresgästföreningen som arbetar med boendemiljö.

barrolevens glaskonstverk i konsthallen

Dans under fullmåne

Söndagskväll den 9 oktober klockan 21.00-22.54, under fullmånen höll Vänersborgs konsthall extraöppet. Kommunkoreograferna Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias visade upp en konstnärlig tolkning av BarroLévens pågående glaskonstutställning.

I likhet med BarroLevén valde kommunkoreograferna att undersöka glaset, rum, ljus, skugga, rörelse och stillhet. Till stöd för tolkningen använde man sig av besökarnas upplevelser av uställningen. Material hade samlats in under vernissagen den 1 oktober.

Under kvällen bjöd koreograferna in publiken till ett deltagande sökande, där perspektiven växlar mellan micro och macro, det inre och det yttre undersöktes.

kommunkoreografen Marvil dansar med publik nära runtom sig

Dance, sweat and tears! 7 oktober

Under tre öppna workshops fick vänersborgarna dansa och svettas tillsammans med kommunkoreograferna. Från noll till 100 på en gång - en riktig dansfest! Dansstilar under kvällen var disco, funk, battle och freestyle.

Danssal från evenemanget Meet and greet med Kommunkoreograf

Meet and greet - dansworkshops 23 -24 augusti

Vänersborgs kommunkoreografer anordnade två dagar med dansworkshops.

Här fick deltagarna testa på de olika dansformerna hiphop, locking, disco/funk, streetdance, vogue och house tillsammans. Det bjöds på lättare fika.

Eid-fest på Torpavägen. Flera personer dansar tillsammans mitt emot varandra

Gästade Eid-fest på Torpavägen

Den 9 juli samlades barn och vuxna för att fira den muslimska högtiden Eid Al-Adha.

Dansande person som sträcker ut ena benet och ena armen ut från kroppen

Workshops

Under juni och juli med kultur- och fritidsförvaltningens feriepraktikanter. Under workshop-tillfällena dansades det hiphop, house och eget skapande genom olika dansövningar. Tillsammans diskuterade de vad dansverksamma och intresserade inom Vänersborgs kommun vill se mer av eller är nyfikna på inom danskonsten.

Sommardansarna dansar för Ekelidens äldreboende i vargön. Dansare dansar på en gräsmatta.

Dans på Ekelidens äldreboende

Dans i Vargön där danssommarjobbarna dansade för boende och personal.

Kick-off i kommunhuset

Kick-off för Vänersborgs Kommunkoreografer med presentation där Marvil och Mateja berättade om sig själva, sin bakgrund inom dans och vad de kommer arbeta med framöver. 


Om kommunkoreograferna

Mateja Kovacevic har växt upp i Vänersborg och började dansa på estetprogrammet dans på gymnasiet. Dansen tog henne till Uppsala, där hon var medgrundare av streetdance-plattformen Uppsala loves hiphop, som fått nationellt erkännande i danssverige.

Mateja har rest runt i världen för att förkovra sig i olika danskulturer genom resor till bland annat Marocko, Frankrike och USA. Mateja har uppträtt och undervisat i Palestina och hittat sin kärlek till afro-kubansk dans i Kuba. Mateja pendlar just nu mellan boende i Uppsala och Vänersborg, för olika danspedagogiska och konstnärliga uppdrag.

Marvil Iglesias har varit aktiv inom flera danssubkulturer i Sverige sedan 2010. Via olika folkdanser har Marvil sedan kommit i kontakt med olika streetstilar och club dance subkulturer, med fokus på dansstilarna locking, house, whacking, voguing och hip hop. Marvil är baserad i Stockholm och undervisar bland annat på Stockholms konstnärliga högskola.

Mateja och Marvil ser fram emot att arbeta nära kommunens olika förvaltningar för att tillsammans låta danskonsten bli en inkluderande vardag i Vänersborgs kommun. I hiphopkulturen brukar man säga “each one, teach one”. Det är den utgångspunkten de tar med sig till samtal och interaktioner för att se Vänersborgs kommun step forward.

Residenset pågår från juni 2022 till maj 2023.

Vad ska kommunkoreograferna arbeta med?

I arbetet som kommunkoreografer kommer Marvil och Mateja arbeta med bland annat:

  • Allas lika värde: som kommer ta form ur ett icke-heteronormativ perspektiv. Det innebär att genom danskonsten normalisera queerness.
  • Utomhusbio som mötesplats: genom att visa dansfilm som utomhusbio vill kommunkoreograferna skapa en mötesplats och visa dansens olika medium. I samband med filmvisningar kommer besökarna kunna delta i olika workshops.

Därtill kommer det finnas utrymme i uppdraget för lite extra upptåg och satsningar som vi idag kanske inte kan förutse, utan som kommer att skapas i mötet med vänersborgarna.

Hur kan man följa kommunkoreograferna?

Projektet kommer kunna följas på kommunens ordinarie kanaler som hemsida och Facebook.

På Instagram kommer ni även kunna följa Kommunkoreografernas framfart.

Kommunkoreograf på Instagram Länk till annan webbplats.

Tema

Residensets tema är Step forward. För oss handlar temat om utveckling men också om mod, vilket tar utgångspunkt i kommunens övergripande inriktningsmål att skapa jämställda och jämlika förutsättningar för att påverka sitt liv.

Tradition av dans i Vänersborg

I Vänersborgs kommun har vi arbetat med dans länge. Dels pedagogiskt genom Danspoolen, där sex danslärare träffar barn och ungdomar i dansundervisning både på skoltid och på fritiden. Dels har vi också satsat på dans som scenkonst och visar professionella dansföreställningar i skolan och för allmänheten. Vi har medverkat i en rad regionala dansprojekt, haft dansresidens och vi arrangerar varje år VBG Dance festival för unga dansare och ung publik.

Vår ambition är att erbjuda ett brett utbud av dans till våra invånare, med ett särskilt fokus på barn och unga. Vårt utbud bygger på delaktighet och tillgänglighet, i ett medborgarperspektiv. Kommunkoreograf är ett ytterligare steg att arbeta och fördjupa oss i dans.

Projektgrupp

I projektgruppen från Vänersborgs kommun finns representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen, Kommunstyrelsen/avdelning för hållbar utveckling, Barn- och utbildningsförvaltningen samt Socialförvaltningen.

Projektgruppen har arbetat fram temat och finns med för att följa och bidra till den gemensamma processen. Projektledare för Kommunkoreograf i Vänersborg är Malin Haglund, enhetschef kultur på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Från Västra götalandsregionens Förvaltningen för Kulturutveckling finns danskonsulent Anna Åkerström med att stötta och handleda arbetet.

Kommunkoreograf är ett nationellt dansprojekt

Projektet Kommunkoreograf var från början ett treårigt interregionalt projekt som drevs av Dans i Stockholms stad och län (DIS) 2016-2018. Västra Götalandsregionen anslöt sig 2018. Åren 2020-2022 är Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götaland nationell projektägare. Kommunkoreograf får medel från Kulturrådet.

Just nu pågår Kommunkoreograf-projekt i en rad andra kommuner. Exempel på kommuner som har haft eller har kommunkoreograf i Västsverige är Mölndal, Härryda och Tjörn.

Vad kostar det att ha kommunkoreografer?

Vårt projekt 2022 i Vänersborg har en sammanlagd budget på 400 000 kronor. 370 000 kronor (på faktura) fördelas mellan de två danskonstnärerna.

30 000 kronor finns i buffert för inköp under projektets gång. Det kan till exempel handla om kommunikationsmaterial inför aktiviteter i kommunen eller utrustning som behövs för att praktiskt kunna nå en målgrupp eller en plats, tex dansmatta, rullstolsramp, mobila högtalare etcetera.

Vem betalar för kommunkoreograferna?

Projektet Kommunkoreograf får finansiellt stöd av Kulturrådet. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Fördelningen ser ut så här:

  • Kulturrådet går in med 150 000 kronor
  • Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling går in med 150 000 kronor
  • Vänersborgs kommun går in med 100 000 kronor.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med kommunkoreograferna? Kontakta: kommunkoreograf@vanersborg.se

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se