Hoppa till innehåll

 

Tidigare utställningar

Se konsthallens tidigare utställningsprogram genom att klicka på boxarna nedan. Vill du veta mer om vilka utställningar som visats på Vänersborgs konsthall får du gärna kontakta oss på konsthallen.

Utställningar 2022

Hängande glasplattor i blånyanser i ett mörkt rum

1 oktober - 26 november
BarroLevén

Mysteriet står att finna i det synlig

Tanken är att skapa en atmosfär som förhåller sig till plats och rum, där kontemplation och återhämtning tar form i BarroLevén utställning Mysteriet står att finna i det synlliga. I möten med glasets handfasta egenskaper vrids perspektiven till – det föga och greppbara ställs mot det oändliga och ohanterliga.

Utställningen består av skulpturer i glas som tillsammans med ljud och rörlig bild i kombination med ljus och mörker formar stora rumsliga installationer. Glashantverket tar både avsamp från traditionell glasblåsning som deras egna nyskapande och experimentella metoder. Det konstnärliga utmanar gränsen mellan realiteter och mystik både i material och tanke.

Glaskonstnärsduon BarroLevén består av Ulrika Barr och Kristina Levén och bildades under deras gemensamma studietid på Konstfack i Stockholm. De arbetar tätt tillsammans i olika projekt med allt från materialexperiment i verkstaden, tankar och process till färdiga gestaltningar. Barr, med bakgrund som glasblåsare, har rört sig i frågor kring glaset som katalysator för att förändra och påverka en atmosfär. Levén kom in på glaset som material efter undersökningar kring dess tendenser till att agera som aktör för stillhet och kontemplation.

Konstnärerna fann att genom att gå samman som en duo, uppstod det nya tankar och uttryck i friktionen mellan två viljor, två erfarenheter och två konstnärer – BarrOLevén.

"There is a voice that doesn't use words. Listen."

Kollage av två bilder. Målning av stenar och närbild på stenyta

6 augusti - 10 september
Carina Paulsson och Kerstin Dahl Norén

Vernissage 6 augusti klockan 12.00-15.00
Musik med Patrick Wingård och samtal med deltagande konstnärer.

Målerikonstnären Carina Paulsson och stenkonstnären Kerstin Dahl Norén sveper in konsthallen med ett lugn och stillhet. Det är två tekniker som möts och samtalar med varandra och med besökarna. Utställningens titel är hämtad från ord av 1200-talets persiska poet Jalal al-din Rumi, "There is a voice that doesn´t use words. Listen.".

Carina beskriver upprinnelsen av utställningen med följande ord:

En dimmig februari morgon 2019 på en strandäng i Halland. Jag satt med mitt skissblock och försökte formulera något om rymden och öppenheten i landskapet med hjälp av några stenformer just där strandängen mjukt övergår i hav som blir horisont och rymd, och en tät dimma som ytterligare löste upp alla gränser. Inifrån dimman ett varmt och stilla ljus och plötsligt ett ögonblicks upplevelse av att allting var genomlyst och transparent och samtidigt ett och samma, en helhet; stenarna, havet, himmel, marken och jag. En omslutande stillhet. Det var starkt och omvälvande och fyllde mig med sällhet. För att på något vis bevara detta antecknade jag följande ord som kom för mig:

“En dimmig morgon vid havet kan jag ana stenars transparens”

När jag långt senare plockade fram skisserna och minnet i ateljén och gjorde de första försöken att närma mig upplevelsen i bild, kom en ljus och mild färgskala fram och en lek med stenarnas former. Detta ledde i sin tur till fler bildserier, också de i milda färger och med stillhet som tema. Eftersom de skiljer sig starkt från den färgstarka bildvärld jag annars arbetar med lade jag dem åt sidan i väntan på passande sällskap.

Detta sällskap fann jag då jag besökte en utställning av Kerstin-Dahl Norén. Då jag stod inför hennes skulpturer av sten upplevde jag en stillhet, och en koppling till mina undanlagda, väntande målningar. Nånting i formernas renhet, enkelhet men också en upplevelse av att vissa stenar liksom lyste inifrån. Utställningen här blir ett möte mellan mina temperamålningar och Kerstins stenskulpturer med hopp om att ge rum åt en upplevelse av stillhet och ljus där materialet och dess sinnlighet får tala.

I vårt samarbete fann vi ytterligare gemensamma nämnare, som detta att lägga stor vikt vid närvaro under själva arbetsprocessen. Vi delar också en kärlek till själva materialet och låter oss inspireras av naturen. Och vi tycker båda mycket om den persiske poeten och sufiske mystikern Rumi som här får avsluta texten och inleda utställningen:

“There is a voice that doesn´t use words Listen.”

Texten Sommarsalong 2022 på en tonad lila och rosa bakgrund.

Sommarsalong 2022

Kreativitet

Sommarsalong 2022 på temat kreativitet.

29 juni-30 juli

Vernissage onsdag 29 juni kl:17.00

Nu närmar sig årets sommarsalong 2022 och i år har vi temat kreativitet. Efter de två gångna åren som förmodligen kommer bli ihågkomna som "Corona-åren" eller kanske "Pandemiåren" var vi kreativa som aldrig förr. Vi skapade en mängd nya ord som maskne, vaccinnationalism och coronahund. Det var konserter från balkonger i de städer som var satta i karantän, folk lärde sig skicka digitala tummen upp i livechattar, kultur kom på posten, danskurs gick i tv och så vidare, och så vidare... Vad passar då bättre än att fira den här kreativiteten med en salongsutställning i dess tema.

Vänersborgs konsthalls sommarsalong är öppen för alla att delta i. Lämna in ett konstverk som anspelar på temat kreativitet, material, färg och form är helt upp till dig själv.

Inlämning av konstverk görs på konsthallen. På plats blir ditt konstverk fotograferat och du får fylla i en blankett där du uppger bland annat konstverkets titel, pris, material och en kort beskrivande text.

Inlämning av konstverk:

  • 16 juni klockan 12.00-18.00
  • 18 juni klockan 11.00-15.00

Välkomna att delta i Sommarsalong 2022!

På väg 45

Under mars-april arrangerar Vänersborgs konsthall tillsammans med Åmåls konsthall och Trollhättans konsthall ett AiR.

Läs mer om projektet På väg 45.

BODY/BODY

två målningar av nakna kroppar

Birgitta Bachmann och Tomas Niklasson

Uställningen pågick 19 mars - 23 april 2022

Birgitta Bachmann och Tomas Niklasson arbetar båda på sitt håll med figurativt måleri där kroppen står i centrum. De skildrar båda mänskliga uttryck. Kvinnligt och manligt från två olika generationer i samma språk, fast i två olika perspektiv.

"Vad förenar oss, vad skiljer oss åt? Det för vi en dialog kring, utbyter erfarenheter kring och peppar varandra. Att inte fastna utan öppna upp och våga mer, att gå djupare." berättar de båda konstnärerna. "Vad händer sedan när våra verk möts? När en dialog blir till. Kanske skapas något annat, något större?" Det är genom måleri, skulptur och video som Bachmann och Niklasson undersöker dessa frågor tillsammans.

Enhypnion
Natalie Sutinen

29 januari - 5 mars

Mänskliga drömmar eller icke gudasända drömmar utmärks av att de direkt ger uttryck åt drömmarens aktuella livssituation och behov.

Still bild ur film, kvinna i skog utklädd till en svart fågel

Utställningen Enhypnion utgörs av film och rumsinstallation. I passagen mellan filmerna har Sutinen byggt upp ett ljusspel med svarta träkulisser. Rastlöst växlar vi mellan ljust och mörkt; det är som om Sutinen testar mörker och ljusadaption genom att förflytta sig mellan ute och inne en solig sommardag. Men ögat vänjer sig successivt och vi absorberar information ur siluetter och skuggor. Flera gestalter har klivit ut ur filmerna och står nu mitt i rummet likt vålnader. Det gnisslar och rasslar av kedjor som dinglar ner från tillsynes fängslade fåglar som irrar omkring i taket såsom spöken brukar göra.

”Från en känsla av positiv isolering, så som jag minns mina barndoms somrar, långt borta från civilisation, blandar jag samtida processat material tillsammans med min egen erfarenhet av parallella världar, en tillflykt som jag hade under mina barndomsår och som fortfarande består.” Natalie Sutinen letar aktivt efter sagovärldar i sin konstnärliga process, som hon hoppas ska framkalla oförutsedda vägar till förståelse om hur unik vår planet är.

Utställningar 2021

Ornamentering

Johan Engqvist
4 december - 15 januari 2022

Målade blommor i rosa på ljus bakgrund

Johan Engqvist arbetar med måleri. I sin praktik blandar han abstraktion, figuration och dekoration. Han använder sig av en mängd visuella referenser och tekniker som ofta kommer från andra håll än måleriets egen historia och kanon. Engqvist intresserar sig särskilt för hemmets sfär och tillskriver stor betydelse åt den estetik som ryms där.

Återkommande i Engqvists arbete är användandet av dekorativa bildspråk som närmast kan associeras med hantverk och interiörer. Den dekorativa estetiken refererar han direkt till de miljöer vi vistas i och föremålen vi omger oss med - våra hem och andra inredda utrymmen. De utgör en sorts fond för stora delar av vår vardag och levda erfarenheter och kan på så vis fungera som en genväg till minnen och upplevelser som är både personliga och allmänna.

Det igenkännbara bildmaterialet abstraheras till viss grad, och lämnas i ett stadie där det både tycks välbekant, men samtidigt förändrat och framställt i en form som skiljer sig från hur vi är vana att se det. Det blir underligt bekant.Formalistiskt placerar sig hans målningar någonstans mellan abstrakt och figurativt måleri. De är inte fullt ut abstrakta men beter sig heller inte som figurativt måleri vanligtvis gör. De gestaltar inte en händelse eller en plats, de är inte heller fönster för betraktaren att se in i. Både narrativ och illusionen om ett bilddjup saknas helt. Istället ter sig målningarna sig snarare som skärmar, flaggor eller väggar. På så vis närmar de sig arkitekturen.

Engqvist arbetar med en sorts expanderad måleripraktik som utöver det mer traditionella måleriet på duk kommit att innefatta även rumsligt måleri och skulptur. Han tänker på sina verk som delar av en helhet snarare än som enskilda konstverk. Engqvists metod är att producera serier av arbete med syfte att bilda en slags visuell logik i vilken mönster, former och bilder återanvänds och upprepas.

Melas

Peter Eccher

16 oktober - 20 november 2021

Teckning i svart vitt av ett svävande fantasiföremål med naturinslag.

Melas av Peter Eccher är en utställning som rör sig i gränslandet mellan psykologi, myt, historia och ritual i det konstnärliga fältet. Verken består av teckningar, tryck, objekt, film och ljud i installationer. Arbetet handlar om synliggörande av våra strukturer och historiska loopar.

Utställningen tar avstamp i konstnären Ecchers senaste större utställning DSM 6:66 (Varbergs konsthall 2019-20). Till Melas på Vänersborgs konsthall har konstnären skapat ett flertal nya verk. Bland annat ett animerat videoverk där Eccher skrivit musik om ett tiotal växter och de egenskaper de tillskrivs i folklore och folkmedicin. För att animera växterna och texterna har Eccher tagit hjälp av dataspelutvecklaren Andreas Beijer. Resultatet är en 20 minuter lång animerad video-loop med musik som premiärvisas på Vänersborgs konsthall.

Bild på ett mörkt rum med en arkivhylla och svart gardin. Hörlurar hänger på väggen och bredvid står en stol.

Glömda minnens bibliotek

28 augusti - 2 oktober

Marit Lindberg och Lena Ollmark

28 augusti - 2 oktober

Utställningen är ett pågående utforskande om minnet som konstnären Marit Lindberg och författaren Lena Ollmark arbetar med. Genom ett potpurri av personliga berättelser ställs vi inför frågeställningar om vad vi faktiskt minns. Vad skiljer vårt personliga minne från det kollektiva? Finns det falska och äkta minnen? Hur använder vi våra minnen?

Vi får också möta Bibliotekarien som berättar om arbetet med att hålla ordning bland allas minnen så att de inte hamnar fel, vilket skulle kunna leda till personliga katastrofer.

Minnena är hämtade från platser och händelser kring Vänersborg och berättas av personer från staden. Men minns de verkligen rätt?

Visas även: Ulricehamns rådhus och RUM44 och är en del av GIBCA Extended

Sommarsalongen 2021 - Tema: Distans

 

Social inkludering – internationellt partnerskap för ungas inkludering

7 maj - 5 juni

Glad pojke sittandes på marken med ett tyg över sig som andra håller upp.

Invigning av utställningen är fredag 7 maj med drop-in från klockan 12.00 – 19.00. Begränsat antal i lokalen är 16 personer åt gången.

Invigningstalet sänds digitalt med kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson, förvaltningschef för kultur och fritid Anna Svensson, förvaltningschef för socialförvaltningen Karin Hallberg, projektledare Erika Johansson och fotograf Joachim Nywall. Filmen läggs ut på kommunens hemsida och Facebook-sida efter redigering.

Fotoutställningen Social inkludering 2.0 är ett resultat av ett treårigt samarbetsprojekt mellan Vänersborgs kommun och Chobe District Council i Botswana. Projektet utgick från målsättningen att arbeta med barns, framförallt barn med funktionsnedsättnings rätt till lek, fritid, sport och kultur.

Både projektet och fotoutställningen Social Inkludering 2.0 handlar om funktionsförmåga, delaktighet, jämlikhet, samarbete och att inte lämna någon utanför, varken i Botswana eller i Sverige.

Projektet visade att trots att de två samarbetsländerna har sina olikheter så behandlas och bemöts barn utan och med funktionsnedsättning olika i båda länderna. I Chobe, Botswana arrangerades en Road Show - en vandrande fotoutställning mellan byar - med syftet att lyfta frågor och skapa dialog kring bemötande och likabehandling av barn med funktionsnedsättning.

Delar av fotografierna som var med i Chobes Road Show tagna av fotografen Joachim Nywall visas nu under maj månad i konsthallen tillsammans med filmade intervjuer producerade av Vänersborgs kommun.

Joachim Nywall har arbetat som fotograf i över trettio år. I hans bilder är det människan som står i centrum. Mötet med människor är vad som driver honom som fotograf, oavsett om det är resereportage, sportfoto eller musikbilder.

Lysande utsikter
Bo Ljung

13 mars - 24 april

Bo Ljungs bilder myllrar av visuella berättelser för ögat. Samtidigt är de stillsamt meditativa och inbjudande för betraktaren att utforska dem. Vi möter föremål, växter och människor där vi liksom i drömmarna, skapade av minnesfragment söker efter svar. Ögat och seendet tillåts att vällustigt gå på vandringsfärd genom simultana rumsligheter, vägledd av ränder, diagonaler och andra mönster. Perspektiviska krockar och dubbla rumsligheter i olika nivåer genom trappor, öppningar, gångar och dubbelexponeringar ger bilderna en filmisk karaktär.

Bo Ljung hänvisar gärna till den tyska filosofen Hans Georg Gadamer när han beskriver konsten som ett visuellt språk och som del av en lång och levande tradition. ”Konstspelet” är en lek som måste tas på största allvar, både för konstnär och för betraktare, för att konsten ska äga rum och veckla ut sin mening.

Utställning 2021

Utställningar 2020

Nordic Telling

28 november – 27 februari, 2021

Yvonne Swahn, Sverige, Borghild Rudjord Unneland, Norge, Vibeke Nørgaard Rønsbo, Danmark, Eeva Hannula, Finland och Ólöf Einarsdóttir, Island.

Åtta bilder på olika konstverk från utställningen.

Yvonne Swahn, Sverige, Borghild Rudjord Unneland, Norge, Vibeke Nørgaard Rønsbo, Danmark, Eeva Hannula, Finland och Ólöf Einarsdóttir, Island.

Vår förståelse av vilka vi är bygger delvis på en föreställning om att platsen vi lever på har en betydelse för vårt identitetsbygge. Ibland skapas en föreställning om en platsens gemenskap där vår geografiska utgångspunkt är tänkt att ge oss en enhetlig förståelse av världen och utgöra grunden för en gemensam kulturell identitet. 

Dramatiska händelser kan synliggöra en spricka i en sådan upplevd samhörighet. Idéen om en nordisk enhet har det senaste året fått en ordentlig törn när gränserna mellan länderna stängts och våra olika sätt att hantera Coronapandemin visar på skillnader i hur vi tänker och tycker i de nordiska länderna.

I utställningen Nordic Telling sammanför vi 5 konstnärer från 5 nordiska länder. De är alla kvinnor och tematiken för deras konstnärliga arbete är besläktat. I utställningen ställer vi frågan om det finns något släktskap i det samtida konstnärliga uttrycket, i färg och form, och vad handlar det nordiska om idag, är det bara en föreställd gemenskap.

Lyssna och läs intervjuerna med konstnärerna från Nordic Telling

I samband med utställningen Nordic Telling publicerar vi intervjuer med dom fem medverkande konstnärerna. Här får du ta del av konstnärernas egna tankar kring sitt konstnärskap och sina verk samt hur dom själva tänker kring Nordic Telling.

Intervju med finska Eeva Hannula, fotograf och poet.

Intervju med konstnär Borghild Rudjord Unneland.

Intervju med Ólöf "Olla" Einarsdóttir, textilkonstnär.

Intervju med vänersborgskonstnären Yvonne Swahn.

Här i textad intervju möter vi Vibeke Nørgaard Rønsbo, dansk konstnär som arbetar med en form av samlande i sin konst. I utställningen Nordic Telling ställer Vibeke ut tre konstverk.

Bild på Vibeke

Hej och välkommen hit! Kul att du vill vara här och berätta om din konst och ditt konstnärskap. Du samlar ju mycket. Dina verk innehåller ju föremål som du har samlat ihop. Hur tänker du när du samlar och sparar och varför sparar du och samlar du på vissa grejer men inte andra?

Ja, jag samlar in många saker, ännu mer än jag ännu har förvandlat till verk. Mycket finns i förvaring, i arkiv, i lådor och skåp. Alla föremål som jag känner för kan ha en potential. Vissa samlades från en idé för verk, men de flesta samlades för att jag tror att de på något sätt talar till mig, fascinerar, insisterar ... att tänka med händerna, att lyssna med ögonen. Saker finns i världen som människokroppen och blir en katalysator för tankar och känslor för betraktaren som med mig. Deras repor, sprickor, bucklor, patina, i allmänhet deras markering av tidens härjningar, av levt liv, blir öppningar för minnen, minnen, som förhoppningsvis kan peka på längtan, existentiella värden och kanske hjälpa till att öppna drömmar om hur världen kunde också se ut.

Finns det något självbiografiskt, berättar du om dig själv?

Det gör jag nog på något sätt. Det också… på något sätt det jag skapar. Men jag har noga läst in det självbiografiska i verken. Jag kan berätta lite om verket med kaffefiltren kanske.

Ja, gör gärna det!

Det är… vardagslivet här hemma, vi brygger kaffe, träffas över en kopp kaffe, där vardagen förvandlas till givande samtal, vi läker oss själva över en kopp kaffe, gnäller med en kopp kaffe, vi säger på danska att " det kan være de og de skulle drikke en kop kaffe sammen " då menar vi att då kan kriser avvärjas, meningsskiljaktigheter lösas, idéer utvecklas, perspektiv öppnas och drömmar uppstår. Kaffet blir en slags medlare…. en katalysator för att berätta 'eller' att få veta livet… gemenskap.

Men helt specifikt började det med fascinationen för ett grumligt, torkat kaffefilters speciella skönhet av rännor, fläckar, fläckar i en ton av bruna varma nyanser. Det är här min samling börjar. Där kaffefiltret därifrån förvaras, torkas, tömmas, dyker upp medan samlingen växer lika tyst på min vägg medan jag tittar på dom i månader och lyssnar på dom med mina ögon medan jag komponerar dom genom att lägga dom på olika sätt… som att man tänker med händerna och igen så lyssnar jag med ögonen. Tills jag en dag hamnar i den slutliga formen.

Konstverk som täcker en hel vägg. Kaffefilter uppsatta på en vit kartong.

Vibeke Nørgaard Rønsbo konstverk "Tak for kaffe"

Du har två andra verk med här också. Ett som heter Hammer Suiter kan du berätta lite om det verket också?

Ja det vill jag gärna. Min fascination för pianoblockarna började när jag för några år sedan stötte på ett krossat piano hos en produkthandlare och blev helt förvånad över vad som hade hänt, det visade sig att produkthandlaren själv hade kastat ner det från en kran för att separera järnramen från resten. Jag åkte sedan hem med tangentborden och pianohammaren. Och sedan dess har jag arbetat med hammarna, som är några konstiga enbeniga föremål som varierar i material, färg och storlek, och som jag tror kan göra något ... konkret men också i symbolisk mening. Återigen så arbetar jag med tiden för att sammanställa materialet på olika sätt utan att ändra den enskilda pianoslagaren, igen så tänker jag händerna - medan jag lyssnar med mina ögon. Och precis som i musik får jag arbeta med rytm, densitet, folkmassor och det kaotiska inför den täta kubformen. I interaktionen med gipsen börjar jag arbeta med att låta pianoblockarna komma ut eller i formen, släpp eller fångas, beroende på hur du läser det, och kanske bara paradoxen som kan öppna konversationen i mötet med arbetet.

Hur kom titeln till?

Titel ”Hammer Suite, - opus I - VIII hänvisar till en äldre musikgenre av cykliska sekvenser, en serie av löst kopplade dansstycken, med varierande tempo, tempo där bindningen var en vanlig nyckel. Verket innehåller ingen självbiografisk referens, men musik fyller mycket i mitt liv och jag är upptagen av hur människor på olika sätt antingen ger det vingar eller dödar det, lyssnar på det och ger efter för det eller tvingar det och vill ta det, beroende på förmågan att hitta nerven i musiken…om det är lyhördhet.

Fyrkantiga skulpturer på rad stående på konsthallens golv. Gjorda av pianodelar och gips.

Vibekes verk av pianodelar ihopsatta till kuber stående på golvet.

I denna utställning blir du en representant för Danmark, du är den danska konstnären. Kan du se att det finns något dansk i din konst eller tror du att det finns ett nordiskt uttryck i konsten?

Ja, det är det nära, det existentiella, det öppna, tron ​​på konstens demokratiska potential och att konsten är ett språk, ett bidrag till debatten, är ett sätt att berätta sitt liv, inbjudan till och arbeta med konstberättande potential, och tron ​​att det kan vara exponent för öppna reflektioner som kan ge livets riktning ge drömvingarna så att människor bättre kan föreställa sig hur världen också kan se ut. Som utställning blir det samhällets harmoni, verkens förmåga att gå i dialog med varandra. Det kan vara en bild av ett gemensamt nordiskt uttryck.

Spännande. Tack så mycket! Jag hoppas att ni får fortsätta ställa ut ihop.

Ja men det skulle vara roligt.

Forest Fools

Tilda Lovell och Vanna Bowles

3 oktober – 14 november

Bild på två konstverk ur utställningen.

Vanna och Tilda har ställt ut tillsammans förut och i deras konst syns ett tydligt släktskap. De har båda naturen som inspirationskälla men bearbetar den på olika sätt, vilket ger skilda uttryck och narrativ.

Vanna Bowles konst ligger nära ett surrealistiskt berättande, som uppstår genom sammanfogning av djur, natur och människa till säregna skepnader och installationer. Hon arbetar i en blandning av teckning och skulptur och ger ibland sina hybrider liv i performance-akter.

Tilda Lovell arbetar med skulptur, installation och video och återkommer ofta till ett undersökande av de mörka delarna av människans psyke. I dialog med skogen skapar hon varelser som kan dra tankarna till medeltida helvetesskildringar, men som också har en motsvarighet i folktrons naturväsen.

I vår rationella moderna beskrivning av världen blir vi kanske inte längre lika rädda för dessa demoner. Men under det senaste året har vår världsbild rubbats och man kan inte längre vara lika säker på hur världen är beskickad, vilket ger både Tildas och Vannas olika gestalter en mer skrämmande och ödesmättad inramning.

Du kan här nedanför se en intervju med konstnärerna om deras relation till varandra, sina inspirationskällor, konstnärskap och om sina individuella relationer till naturen.

Intervju med Vanna Bowles och Tilda Lovell.

Next Century

22 augusti – 26 september

Den avslutande utställningen i projek­tet Next Century. Det är ett projekt som pågått under ett år där sju grafisk verkstäder i Västra Götaland haft ett utbyte med grafiska konstnärer från Kina. Utbytet har skett på flera plan dels genom erfarenhets- och kunskapsutbyte i verkstäderna men också mer personligt då de gästande konstnärerna har bott hos sina svenska kollegor.

Öppen sommarsalong

24 juni - 8 augusti

Temat för årets salong är Miljö.


Positioner

Hanna Stahle

14 mars – 20 maj

Hanna Stahle skapar i sin konst en något skruvad spegling av verkligheten eller snarare bygger en alternativ värld genom skulptur och installation. En värld som ruskar om våra begrepp och föreställningar. Den är oftast byggd så vi kan bebo den åtminstone om man har tillgång till samma förvandlingsdryck som Alice i Underlandet använder sig av. Liksom i Underlandet finns i Stahles värld inslag av surrealism och humor. Hon ger en vinkling på vardagliga föremål som plötsligt ger dem en ny dimension.


Målningar. Natt och Dag.

Johan Lagergård

25 januari – 4 mars

Johan Lagergård har efter en period som skolchef på Dômens konstskola återvänt till måleriet och ställde i Vänersborgs konsthall ut ett flertal nya verk.


Utställningar 2019

TRYCKARE

15 grafiker från Konstepidemin

30 november – 15 januari 2020

Medverkande konstnärer: Ewa Brodin, Camilla Engman, Lars Fernell, Carina Fihn, Kjellåke Gerinder, Berit Jonsvik, Andreas Korsar, Pia König, Pia Mauno, Åke Nordström, Michaela Peterson, Anne Pira, Ragnar Schmid, Anna Unsgaard och Lars Åsling

Konstepidemin är ett ateljéområde vid Linnéplatsen i Göteborg. Här arbetar 130 konstnärer. Grafikverkstaden på Konstepidemin är en särskild plats.


Uruppförande av verket/konstinstallation
LIKE A MOTH TO A FLAME

Like a moth to a flame är både ett konsertstycke och en installation, där Anna Lundqvist samarbetar med konstnären Samot Nosslin. Verket är komponerat för Stensöta från Göteborg: Karin Wiberg, violin och Ellen Sjö Sander, marimba, vilka även står för uruppförandet på Vänersborgs Konsthall.


Ordet i ögat

Leif Mattsson och Susanna Slöör

12 oktober - 20 november

Susanna Slöör och Leif Mattsson är två konstnärer som i sina bilder arbetar med bokstäver, textmassor och språk. De målar, tecknar, skriver prosalyrik samt konstkritik. Inspiration hämtas från högt och lågt, från graffiti, filosofi och poesi. Sedan sjutton år tillbaka driver de nättidningen Omkonst för konstkritik och debatt.


Allt och allt, soffa och bord

Anna Carlson, Dan Fröberg, Helena Roos

23 augusti - 2 oktober

-Allt och allt, soffa och bord?

Vi ber än en gång att få påpeka att detta är enbart en hypotes, ett antagande.

En illusion med starka kopplingar till den pågående verkligheten.

En teori som kan bevisas eller motbevisas med hjälp av tillgänglig fakta.

Vi föreslår med andra ord att Ni, utan tvekan, godtar denna primära hypotes.

Den att vi frammanar skiftande tillstånd i syfte att finna historien.

-Är det inte så man gör då?

-Det beror på. Ibland är det bättre att tänka precis tvärtom.

-Ni menar alltså att vi skall leta rätt på konsten för att finna den underliggande berättelsen?

Allting klarnar.

Allt och allt, soffa och bord.


Vänersborgssalongen 2019

3 juli - 10 augusti

Årets tema var Födelsedag och anspelade på Vänersborgs firande av sina 375 år med stadsrättigheter.


One More Story

Behjat Omer Abdulla

18 maj - 20 juni

One more story är Behjat Omer Abdullas första soloutställning i Skandinavien. I utställningen presenteras ett urval av arbeten gjorda från 2009 och framåt som undersöker frågeställningar kring identitet, krig och förflyttning. Behjat arbetar i olika tekniker, främst teckning, fotografi och video.


Margareta Andersson

3 april - 8 maj

Margareta Andersson kanaliserar sitt samhällsengagemang i måleriet. I grundliga studier av fenomen i vår samtid gör hon upp med de bakomliggande politiska viljor och strukturer som skapat det hon iakttar. Färgen fungerar som ett verktyg för analys och bearbetning och kanske också som en tröst över det som inte går att förändra.


Bilder av Vänersborg

Jerry Lövberg och Stefan Bennhage

15 februari – 23 mars

Med anledning av Vänersborgs 375 års jubileum vill Vänersborgs konsthall undersöka bilden av Vänersborg. Jerry Lövberg och Stefan Bennhage är två fotografer med utgångspunkt i pressfoto och tidningen TTELA. De presenterade bilder av Vänersborg och Vänersborgare som tillsammans skapa en berättelse av staden och tiden.

Utställningar 2018

Leran, lågan, glöden

Annika Svensson
1 december – 2 februari (2019)

Keramikern Annika Svensson kommer att ställa ut på Vänersborgs konsthall under perioden 1 december 2018 till 2 februari 2019. I utställningen kommer Annika att visa olika delar av sitt konstnärskap som
innefattar utsmyckning, skulptur och kakelugnar. Under våren 2018 var Annika ”Artist in Residence” i Shigaraki i Japan. Hon utforskade där traditionell bränningsteknik i Anagamaugn och några helt nya verk från denna resa kommer att finnas med i utställningen.


Naturalier

Ida Rödén och Helena Piippo Larsson

5 oktober - 17 november

Utställningen "Naturalier" synas naturens egenheter. I Helenas Piippo Larssons händer expanderas ofta förbisedda beståndsdelar. Genom teckning, akvarell och brons visar hon komplexiteten i naturens små detaljer. Ida Rödén å sin sida, utgår från stenar och fossiler då hon tänjer i sanningskoncepten. Iklädd karaktären Jonas Falck – en upptäcktsresande från 1700-talet – tecknar hon en värld bebodd av muterade djur och havsorganismer.Connecting The Dots

Håkan Ludwigson

18 augusti - 26 september

Håkan Ludwigson från Vänersborg är idag en av landets internationellt mest erkända fotografer. Sedan debuten har han berättat fascinerande historier med sitt personliga bildspråk. Inte minst det uppmärksammade projektet ”Balls and Bulldust”, där han dokumenterat de extrema villkoren för såväl människor som djur på några av världens största rancher i Australiens outback. Han har under 50 år varvat kommersiella uppdrag med jordenruntresor för det amerikanska resemagasinet Condé Nast Traveler.


Vänersborgssalongen 2018

27 juni - 28 juli

Temat för Vänersborgssalongen 2018 var drömlikt.


Esper Harck

25 april - 5 juni

Esper Harck har kommit som flykting från Syrien och bor nu i
Vänersborg. ”Mitt namn är Soaib Alherek och jag kommer från Syrien. Jag
är 53 år gammal. Esper Harck är mitt artistnamn.
Jag kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan.

Jag har studerat på konsthögskolan i Damaskus till inredningsarkitekt, min examen tog jag 1989.  Sen dess har jag arbetat som konstlärare, konstnär och inredningsarkitekt. Jag arbetade flera år som konstlärare på Damaskus Universitet.

I Hama i Syrien samt på en privat konstfakultet i Deer Attieh undervisade jag blivande bildlärare. Därefter arbetade jag som lärare på fakulteten för arkitektur med tekniska ritningar och perspektiv i Homs och Salamieh.
I tio år drev jag mitt egna institut. Jag undervisade i konst
för alla åldersgrupper, samt i tekniska och arkitektoniska ritningar i akvarell för studenter som sökte in på universitetet.
Jag har också arbetat som inredningsarkitekt i Saudi-Arabien.

Min konst handlar om mig själv men också min kärlek till
naturen och livet. Färgen är mitt främsta uttryck och får mig att minnas det jag tvingats lämnat efter mig i Syrien.”


Tillsammans öppnar vi samhällets ångesthål

Ola Åstrand

3 mars – 14 april

Ola Åstrand har varit aktiv som konstnär sen 80-talet och har i sin konst ofta formulerat en ilsken samhällskritik. I dessa två utställningar gör han dels en tillbakablickande självrannsakan men visar även nya verk med ett nytt tonfall. Svärtan och glimten i ögat finns dock kvar.


Familjen är större än familjen

Magdalena Eriksson

13 januari - 24 februari

Magdalenas tankar om utställningen:Den här utställningen kommer att bli en överraskning för mig. Många målningar har tidigare aldrig sett varandra. En målerisk resa där tyngdpunkten varierat.

Vad håller vi människor på med, vad händer egentligen? Vilka
sociala koder och osynliga lagar styr våra liv.Färgen är mitt flygplan genom det svåraste....

Den platta ytan fascinerar mig, hur den får djup genom vår
fantasi och tekniska finurlighet. I mina bilder berättar jag om livsavgörande erfarenheter.

Magdalena är också poet och deltog 2016 i SM Poetry Slam.          Klockan 13. 00 den 13 januari läser hon några av sina texter

Utställningar 2017

Ett Bygge

Ida Isakson och Gösta Sillén

25 november - 6 januari

Ida Isakson och Gösta Sillén, verksamma under 60 år med en rik produktion som också innefattar ett antal offentliga utsmyckningar. Trots sina olika uttryck kompletterar de varandra, vilket de bland annat använt sig av i flera gemensamma utställningar.

Gösta som var född och uppvuxen i Brålanda, Vänersborgs kommun, dog 2015. Den här utställning utformades av Ida och dottern Ylva Sillén i samarbete med Vänersborgs konsthall.

 

p_l_a_t_s_b_a_k_o_m_p_l_a_t_s

Magnus Larsson

7 oktober - 18 november

En plats är bakom

Gå först runt eller igenom

Bakom när man vill ställa undan

Senare bakom

Det finns mer på framsidan senare

Någon har tänkt

Tänk inte

Gå tillbaka

Efter framför eller på sidan

Gå inte fram

I Magnus arbeten finns en återkommande tyst och stilla begrundan över de två hypnotiska tillstånden koncentration och apati. Skulpturerna och konstruktionerna rymmer både det drömskt omöjliga och det vardagligt igenkännbara. I konsthallen visas en plats som blir synlig genom att befinna sig bakom en annan plats.

Deborah Elgeholm

19 augusti - 30 september

Under hösten 2017 fördjupade sig Vänersborgs konsthall i frågeställningar kring religiositet och det sekulära. Det gjordes i samarbete med GIBCA-Extended, Göteborgs internationella konstbiennal som i år har temat sekularitet.

Konstnären Debora Elgeholm undersökte i utställning på konsthallen 19/8 – 30/9, hur händelser i samhället påverkar religiösa föreställningar. För att ytterligare fördjupa oss i ämnet bjöds två föreläsare in som båda har djupa kunskaper i ämnet. Den ena på ett mer personligt plan, Thomas Arnroth och den andra genom sin forskning, David Thurfjell.

Thomas Arnroth 2/9

Den 2 september kommer Thomas Arnroth och pratar om varför det är lättare att beskriva religiös extremism i bild än ord. Numera är han mest känd som spelexpert på SVT och Årets journalist 2016, men för 20 år sedan var han välkänd medlem i Livets ord och en av Ulf Ekmans trognaste medarbetare.

David Thurfjell 30/9

David har i sin forskning främst ägnat sig åt shiitisk islamism, pentekostal kristendom bland romer samt den svenska majoritetskulturens sekularitet. Davids föreläsning kommer att utgå från utställningens tema och röra sig mot vårt svenska förhållande till religiositet.

 

Sommarverkstad

3 juli - 4 augusti

Under sommaren 2017 flyttade Vänersborgs konsthall sin verksamhet ut till Restad gård. På området finns en rad spännande och intressanta skulpturer av mycket kända konstnärer. Varje dag inleddes med en guidning i skulpturparken och sen jobbade vi i verkstan. Vi utforskade konsten på ett nytt sätt varje dag, i olika tekniker och material. Workshoparna vände sig främst till sommarlediga barn och ungdomar, men alla har varit välkomna.

Vänersborgssalongen 2017

26 april - 17 juni

Vänersborgssalongen 2017 var en öppen salong. Alla som lämnade in verk förhöll sig till utställningens tema som var JAG.

Camilla Engman &

Björn Hellström

4 mars - 13 april

Camilla Engman och Björn Hellström är två Göteborgsbaserade konstnärer som jobbat tillsammans med utställningen ”Good Luck” där de på ett lekfullt sätt ställer våra drömmar och förhoppningar mot och på väggen. Camilla Engman visar även ”Dyk ner dyk upp”, målningar och objekt där hon med bestämd hand låter dem ta ett säkert steg ut i det osäkra.

"Dyk ner dyk upp"
Som ett lager. En hinna eller ett skikt. En yta, ett plan att ta sig igenom, eller att vara där, ovanför, under, mitt inne i. Ser du allt, ser du andra sidan, var går gränsen, vad skiljer det ena från det andra. Camilla Engmans målningar och objekt tar ett säkert steg in i det osäkra. Så vad finns där bakom och hur tar du dig igenom? Vad ser du i spegeln, någon annan? Vad är helt, vad har spruckit och vad som läcker ut?

”Good Luck".
Verket består av tre delar.
Lyckohjulet, där vinsterna oavbrutet och slumpvis delas ut efter behov och förmåga. Instruktionsfilmen som visar hur man gör med vad som blivit en givet, en ”sneak peak” ur livet. Memoire, det lilla kvarteret i kanten av universum där livet pågår, där tiden sakta letar sig hem, bort och in i alla som bor där.

Ann Eringstam

14 januari - 25 februari

I Ann Eringstams bilder möts vi av frågor om vår existens. Tiden
är en närvarande storhet och vi leds in i funderingar kring vad är dåtid, nutid och framtid. Tillsammans med personerna i bilderna betraktar vi ett landskap som ter sig stått otyglat och oförändrat genom historiens skiften.


Sedan hennes masterexamen i fotografi från Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet 2006, har Ann Eringstam gjort flera utställningar i Sverige, samt Finland, Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Utställningar 2016

Lovisa Ringborg

23/1 – 5/3

Lovisa Ringborgs bilder är rena och stilfulla, men där ruvar en stämning av något okänt och undermedvetet som gör oss osäkra. Bilderna har en förbindelse med drömmarnas symbolladdade värld och formspråket knyter an till måleriets.

Lovisa är ursprungligen från Linköping, utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg och numera bosatt i Stockholm.

 

Claes Hake

19/3 – 30/4

Claes Hake utbildade sig på Valands konstskola i Göteborg. Han har genom åren arbetat i flera olika material och tekniker, men är kanske mest känd för sina stenskulpturer.

I utställningen på Vänersborgs konsthall visar han teckningar och skulptur. Hakes teckningar är till skillnad från hans stenskulpturer mer exprementella i form och färg och tillkomna ur ett meditativt flöde.

 

Menagerie

Marta Runemark & Sem Larsen
7 maj - 11 juni

I utställningen Menagerie möter vi Marta Runemarks och Sem Larsens bearbetning av sina intryck från nationalparker i Kenya och Tanzania. Det är ett nära möte med de exotiska djuren som väcker frågor om deras livsvillkor och framtid. Frågor som vi också kan ställa runt vår egen existens.
Marta och Sem bor och verkar i Öxnevalla mellan Borås och Varberg.
Utställningen är resultatet av en resa som blev möjlig genom medel från Tore G Wärenstam-stiftelsen.

Sem Larsen är fotograf och bilderna på utställningen är gjorda i fotopolymer (fotogravyr) och är grafiska blad.
Marta Runemarks skulpturer är gjorda i blandteknik.

 

Hannah Streefkerk och Greger Ståhlgren
18 juni – 13 augusti

Hannahs och Gregers konstnärliga arbete sker ofta platsspecifikt i landskapet. De använder sig av naturen som arena och material.
Utställningen handlar om vårt förhållande till naturen.
Konstnärerna utforskar skiftningar som vi iakttar men sällan tänker på. De undersöker platser och försöker förmedla vad tiden och naturens kretslopp innebär för skogen och landskapet.

 

Bilder av en far

Nils Ramhøj

27 augusti – 1 oktober

Nils Ramhøj har i en serier bilder gestaltat sin åldrande far. Bilderna väcker frågor om relationen mellan far och son, men också om livet och åldrandet. Det hårda som blir gammalt och sprött, kraften som sakta försvinner. När Ramhøj betraktar sin far ger han gestalt åt både en yttre och inre bild, och vi kommer nära i detta personliga samtal.

"Jag stängde dörren om pappa och mig. Man kan gott och väl säga att jag
stängde ute mamma som alltid velat skydda honom från att bli upprörd. Nu kunde hon inte längre, för husfridens skull, sparka mig i hemlighet under
matbordet. Jag ville teckna honom eller prata, också om sådant han inte tyckte om. Jag behövde ta för mig av min far och hans historia."
Nils Ramhøj

 

genom molnen
bakom trädet
under asfalten

en utställning av

Mona Petersson, Ditte Johansson och Maria Hägglund

8 oktober - 12 november

Tre konstnärer, tre landskapsbetraktelser
Urbana, digitala, underjordiska landskap
Minnen av skog, odlingslandskap och dolda rum
Landskap med spår av levt och levande liv
Människans miljöpåverkan globalt och i vardagen
Hur påverkas landskapen av mänsklig aktivitet?
Hur berörs vi av landskap?

 

Grafiska landskap

Marie Isaksson, Mats Svensson, Kristina Thun,

Erja Tienvieri

19 november - 7 januari

Utgångspunkten för utställningen är grafik och landskap. Fyra konstnärer med fyra ingångar och fyra olika uttryck gestaltar sin bild av landskapet.

Mats Svensson har fångat verklighetens landskap
och miljöer där han sakta låter bilden växa fram under sin arbetsprocess. Marie Isaksson skildrar i sina bilder upplevelser från
en resa till Namibia och ett väldigt annorlunda landskap. Kristina
Thun bjuder genom sina bilder in oss som betraktare till sitt personliga landskap vilket blir till en tänkvärd upplevelse och Erja Tienvieri återskapar fragment av verkligheten till en egen bildberättelse.

Utställningar 2015

Ny översiktsplan i Vänersborg

Chalmersstudenter presenterar sitt arbete

13 - 17 januari, 2015

Vi är 35 studenter från masterprogrammet Design for Sustainable Development vid Chalmers Arkitektur i Göteborg. Under höstterminen 2014 har vi följt en kurs i planering och gestaltning för hållbar utveckling. På inbjudan av Vänersborgs kommun har vi tagit fram idéer och förslag kring hur ett hållbart Vänersborg skulle kunna se ut i framtiden.

Under hösten har vi besökt Vänersborg ett flertal gånger. En viktig del i vårt arbete har varit möten, intervjuer och diskussioner med människor som lever och arbetar i och kring Vänersborg och som känner till de lokala förhållandena. Intervjuerna har fungerat som komplement till geografiska områdesundersökningar och teoretiska studier.

I den här utställningen samlas vårt arbete, från och med den första inventeringsfasen till de avslutande projektförslagen. Vår förhoppning är att utställningen kan fungera som inspiration i diskussionen om Vänersborg framtida utveckling.

Utställningen finns i Bibliotekets hörsal januari ut.

Yngve Rådberg

24 januari - 28 februari, 2015

Det finns en obehaglig stämning i de berättelser som Yngve Rådberg målar upp. Vad har hänt och vad kommer att hända? Miljöerna och personerna känns kusligt bekanta men det är genom TV och filmmediet jag har upplevt detta inte i min egen verklighet.

Yngve Rådberg är född och uppväxt i Vänersborg men har efter studierna vid Kungliga Konsthögskolan fortsatt vara verksam i Stockholm. Detta blir hans första separatutställning i Vänersborg.

gramén & brothén

still lifes still alive?

7 mars - 18 april, 2015

Magnus Gramén och Yngve Brothén har varit verksamma konstnärer sedan början av 1980-talet med ett stort antal utställningar var för sig. Detta är dock första gången som de arbetar fram en utställning tillsammans under rubriken ”still lifes still alive?” Utställningen tar sitt avstamp i stillebenmåleriet och konstnärerna undersöker hur ett stilleben kan se ut idag och om det kan sägas ha någon giltighet i dagens samhälle. Utställningen rymmer både målningar, teckningar, objekt och assemblage.

Salong 2015

tema VI

6 maj - 6 juni, 2015

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Marika Isetorp invigde utställningen.

Vänersborgssalongen 2015 är en öppen salong. Alla som har lämnat in verk och förhållit sig till utställningens tema blir utställda. Årets tema är VI, det är fritt för konstnären att tolka temat.

GLAS PÅ GLAS OCH GLAS I KRAS

Ulla Forsell och Ahlin & Lehtonen

13 juni - 22 augusti, 2015

Utställningen öppnas av Bo Knutsson.

Ulla Forsell hör till det svenska studioglasets pionjärer.Sedan 1974 har hon blåst glas i egen hytta. Med hjärtat i det blåsta glaset vare sig det gäller kärlformer eller planglas leker hon med det dekorativt överdådiga som gränsar till Barocken. Hon lockar fram det sensuella i glaset och låter färgen skimra men skildrar även det dunkla och mystiska genom att använda gamla förspeglings tekniker. Naturen är ständigt närvarande.

Birgitta Ahlin och Sirkka Lehtonen är två konstnärer som sedan över trettio år arbetar med konstglas i arkitektur. De arbetar med kalla tekniker - slipar, borrar, etsar, graverar, laminerar, böjer och utforskar avancerade skärtekniker. Arbetar ständigt i gränslandet där arkitektur och konst flyter samman. Sedan 1996 har de arbetat med installationer av krossat glas i fria volymer med rummet som utgångspunkt.

XOM/Etosha

10 september – 17 oktober, 2015

Medverkande konstnärer Alfeus Mvula, Fillipus Sheehama, Inatu Indongo, Jo Rogge, Julia Hango, Peter Kewowo and Vilho Nuumbala

Utställningen öppnas den 10 september av Namibias ambassadör, Mrs. Morina Muuondjo

Den 10 september öppnade på Vänersborgs konsthall en utställning av sju namibiska konstnärer.

Utställningen utgår från en omfattande samling av namibiska fåglar och djur som finns på Vänersborgs museum och som samlades in under 1800-talets senare hälft av zoologen Axel W Eriksson och upptäcktsresande Charles John Andersson vilket sen blev grunden för museet som det ser ut idag. När man på Vänersborgs museum berättar historien görs det utifrån de båda upptäcktsresandenas perspektiv, vilket återger 1800-talets västerländska syn på världen, Afrika och Namibia. Vi vill med utställningen XOM/Etosha bredda detta och utöka berättelsen med ett samtida namibiskt perspektiv.

Inom ramen för GIBCA Extended, Göteborgs Internationella Konstbiennals regionala satsning, kommer vi att ta utgångspunkt i samtida, namibiska berättelser om Etosha, Namibias stora nationalpark. Syftet med utställningen är att, i enlighet med GIBCA:s tema, föra en diskussion kring hur historien konstrueras av dem som har makten och hur dessa konstruktioner får efterverkningar långt senare.

Turismen är en viktig näring för Namibia och landets naturvärden är exceptionella. Men hur långt får turismen styra och hur påverkas Namibia av vår förväntade bild av Afrika. På internet finns bloggar och hemsidor där Namibia framställs som ett eldorado för de som vill jaga exotiska djur. Det är främst olika sorters av antiloper men t ex framhåller man att Namibia är ett av de få länder man fortfarande kan jaga gepard i. Minst lika intressant och populärt bland besökarna är att jaga med kameran förstås.

Sen 1990 är Namibia fritt från Sydafrikanskt styre och apartheidlagar men vilka rättigheter har man och vilka rättigheter tar sig olika befolkningsgrupper idag. På Vänersborgs konsthall vill vi belysa dessa frågor och på så sätt ge ett komplement till samlingarna på Vänersborgs museum.

David Svensson

24 oktober - 28 november 2015

”Historier tar inte slut. De återberättas. De ekar genom tiden. Med en fot i det förflutna, på väg mot en framtid, bärande på ett löfte.”

Judith Hoos Fox

David Svensson använder sig i sin utställning av saker som lampkupor och boksidor, som han hittat på loppmarknader. Han ger tingen ett nytt sammanhang och en ny berättelse. En ny början växer fram ur det förflutna. Det övergivna blir till konst. David Svensson var som konstnär med och utformade Kulturaxeln i det vinnande tävlingsförslaget från 2011. Det ligger till grund för de förändringar som vi nu ser ta form.

Jag går efter vatten

Jill Lindström

5 december 2015 - 16 januari 2016

I utställningen möter vi ett flertal aktuella frågeställningar. Med utgångspunkt i vattnet lyfter hon frågor om både klimatförändringar och flyktingkris.

Vattnet är en grundläggande förutsättning för våra liv, vi består av vatten, vi måste dricka vatten. Det är även en vanlig orsak till att vi förflyttar oss mellan olika platser. Vi flyttar för att torkan breder ut sig, vi flyttar för att vattennivån höjs, vi flyttar för att kunna simma i ett varmare hav, vi flyttar för att dricka rent vatten, vi flyttar med hjälp av vatten och ibland drunknar vi.

Jill har sin ateljé på Konstepidemin i Göteborg. Hon undervisar på Dômens konstskola och har varit gästlärare i skulptur på Akademi Valand mellan 2006-2014.

Utställningar 2014

Maria Quarfordt Brising

Will War Water

18 januari - 22 februari, 2014

Maria är född 1978 i Kristinehamn och har utbildat sig på Valand i Göteborg. Numera bor och verkar hon i Vänersborg.

Marias sätt att närma sig teckning både tekniskt och i format liknar måleriet. Hon låter grafiten verka som en färg med otaliga grå nyanser. Hon räds inte stora mörka partier utan låter grafitens metalliska glans spela på ytan. Hennes verk är abstrakta men ger associationer och känslobilder långt utanför det språkligt formulerbara.

Planetskötarna

Pecka Söderberg

1 mars - 12 april, 2014

Pecka Söderberg är född 1962 och bor i Göteborg. Hans verk är ofta målade figurer i trä men även andra uttryck och material finns med i hans repertoar. Hans bildspråk är berättande med en skruvad underton som gör oss osäkra men också nyfikna. Han har genom åren haft en mängd egna utställningar och gjort ett flertal offentliga utsmyckningar. Är utbildad på Nordiska konstskolan i Karleby och konsthögskolan Valand i Göteborg.

Alfeus Mvula

23 april - 14 maj, 2014

Alfeus Mvula växte upp i en by på landsbygden i norra Namibia. Här är boskapen en viktig del av livet och att vakta boskap ingår i de ungas uppgifter. I hans bildvärld frammanas dessa minnen från barndomen som stundtals går över till det abstrakta.

Han har utbildat sig i Namibia men även i Tyskland. Alfeus arbetar huvudsakligen med skulptur och grafiska tryck. Periodvis är han på konstcentret Omuntu garden i Omaruru i Namibia.

Omaruru och Vänersborg är vänorter.

Omaruru i Vänersborg 2014

Projektet CONNECTING CULTURES

21/4 Gudtjänst med pastor Absalom Kheib och körledare Roger Nautoro, Alpha&Omega Church, Omaruru. Vänersborgs Kyrka kl 11.00.

23/4 Vernissage Alfeus Mvula Vänersborgs konsthall kl 17 - 19

23/4 Presentation av verksamheten vid Lutherska kyrkans kindergarten i Omaruru. Föreståndaren Renschia Uxam finns på plats. Folkets Hus kl 17 - 19

23/4 Öppen boxningsträning med Vänersborgs Boxningsklubb och Stefanus Kamangu från Stone Boxing Club, Omaruru. Kyrkans Hus kl 17 - 19

23/4 Afrikansk körhappening och gudstjänst. Vänersborgs kyrka kl 19

26/4 Grafisk workshop med Alfeus Mvula Vänersborgs Konstgrafiska verkstad, Edsgatan 5, kl 10-13.

Estestiska Programmet Bild

Birger Sjöberggymnasiet

22 maj - 1 juni, 2014

Examensutställning med Bildelever från Birger Sjöberggymnasiet. Eleverna visar i en samlingsutställning upp sin utveckling, genom en mängd olika material och tekniker t.ex akryl, keramik, glas, foto och digitala verk.

Jonathan Josefsson

7 juni - 26 juli, 2014

Konstnären Jonathan Josefsson är utbildad på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg där han började att göra färgstarka tuftade mattor av sina bilder.Under beteckningen Ollio har Jonathan gjort graffiti sedan tidiga ungdomsår. Under utställningen på Vänersborgs konsthall kommer Jonathan även vägleda ungdomar i utsmyckning av ett antal gångtunnlar vid Gropbrovägen i Vänersborg.

Graffiti workshop 50+

Plantaget 7/6 kl 12 – 15.

I samband med Jonathan Josefssons vernissage arrangerades en workshop. Graffiti är kopplat till ungdomar och subkultur men hur är det egentligen att spraya en målning. Alla som inte kände sig hemma i verksamhet som riktar sig till ungdomar fick en möjlighet att prova på. Under handledning av konstnären Camilla Boström genomfördes denna workshop.

Katarina Fornell och Bengt Mörck

16 augusti - 20 september, 2014

Bengt och Katarina är far och dotter. Båda har jobbat med måleriet och färgen som grund i en kraftfull bildvärld. Finns där ytterligare något släktskap i deras bilder är en fråga man frestas att ställa sig. Katarina berättar om sina bilder att: ” I mina motiv utgår jag ofta från naturen, och under arbetes gång försöker jag ta till vara på vad som händer med bilden och lita på min intuition.”

Bengt Mörck gick bort i våras 84 år gammal.

Jonny Forsström

Art in Progress

1 oktober - 25 oktober, 2014

Jonny Forsström har varit verksam som konstnär sedan 1964. Nu visar han i Vänersborgs konsthall under titeln Art In Progress aktuella teckningar och akvareller.

Utställningen öppnas och introduceras av Göran Vogel-Rödin.

Teckningsfestival på Vänersborgs konsthall

28 oktober - 7 november, 2014

Konstnärerna Elin Flognman och Maria Q Brising startar upp en teckningsworkshop som pågår i två veckor, med början under Kulturveckan.

ÖPpen planlösning!

Kom och lek med översiktsplanen och planera fysiskt på konsthallen! Klipp och klistra, teckna och skriv och låt en drömbild av Vänersborgs kommun växa fram. När du lämnar konsthallen har kartan ändrats och platsen är inte den samma!

Öppen form – anteckningar om skönhet och rum

15 november 2014 – 7 januari 2015

Asbjörn Andresen och

Lisa Sigfridsson

Utställningen är baserad på idén om rummet som konstform. Liknande tankar finns i konsthistorien från El Lizzitskys The Proun Room till Open form-rörelsen som startade med Oscar Hansen i Warszawa på 1960-talet. De finns också i många olika sammanhang i dagens konstsituationer, från bildkonst till arkitektur och teater. Vi har diskuterat och problematiserat de här tankarna över en tid och också använt dem i undervisning i olika sammanhang som en metod för diskussion om kvaliteter i det offentliga rummet.

”Byggstenar” i processen ärett antal kraftfulla bildelement med fokus på färgens sinnliga verkan. De är i dialog genom placering, kontrast, rytm, storlek, intensitet, komplementaritet, etc.andra objekt i rummet – öar – där material, mängd, sammanhållning, emballage, grad av transparens, vithet, förgänglighet, etc., tillsammans blir meningsbärande, skapar nya ledtrådar.

Det har varit en överordnad idé att utställningen ska kunna ge en upplevelse av skönhet och mening – och vara en utgångspunkt för en dialog om vad detta kan innebära för var och en. Vi önskar att dialogen sedan kan tas vidare till samtalet om det offentliga rummet och dess utveckling/utformning. Att ett samtal kan skapas med politiker, tjänstemän och en intresserad allmänhet, där sinnligheten och skönheten ges plats i en intellektuell kontext.

Utställningar 2013

Maria Lindberg

26 januari - 2 mars, 2013

"Maria Lindbergs konstnärliga verksamhet spänner över ett vitt fält av frågeställningar som skulle kunna kategoriseras som undersökningar av minne, identitet, ensamhet, längtan, intimitet, rädsla, sorg och lögner. Hon blottar maktstrukturer förekommande i vardagliga situationer och i flera verk märks dessutom något som man kan uppfatta som ett samhällsengagemang utan att hon för den skull delar ut pekpinnar. Frapperande är det allvar och den uppriktighet som tycks ligga bakom verken, det är inte att ta miste på att hon har något angeläget att säga. För Maria Lindberg, om någon, verkar det finnas en verklig anledning att vara konstnär — hon skämtar inte."
Katalogtext ur Maria Lindberg

Maria Lindberg född i Ljushult, uppväxt i Vänersborg, bor och arbetar i Göteborg. Representerad i Sverige och internationellt i en rad privata och offentliga samlingar samt på museum.

Björn Wessman

9 mars - 13 april, 2013

Björn Wessman är landskapsmålaren vars bilder är en koloristisk explosion och som har en nästan fysisk påverkan på betraktaren. De starka färgerna har kommit in efterhand i hans skapande för det är färgens energi och de sinnesupplevelser som den speglar som intresserar honom.
"Jag vill åt måleriets inre kärna det abstrakta rotandet med färgen fram till dess möjlighet att förmedla det första mötet med bildens ursprung"
Ur Aniane av Björn Wessman

Björn är född i Skåne, utbildad på Kungliga Konsthögskolan och numera bosatt i Stockholm.
Han har ställts ut flitigt både nationellt och internationellt och har bl a visats på Millesgården i Stockholm.

Britt Ignell Karlbrand

20 april – 25 maj, 2013

Britt Ignell Karldbrand utbildades på bland annat Konsthögskolan Valand och har arbetat främst med skulptur som konstnärligt uttryck. Under de senaste åren har dock teckning kommit att bli allt mer framträdande i hennes konstnärskap. Britt har också gjort två böcker Skulptörens vedermödor och Tecknarens tankar där hon tänkvärt formulerar sig kring konsten, sitt skapande och livet i stort.

"Den som tror sig kunna göra något nytt är förmodligen bara dåligt allmänbildad. Ändå finns upphetsningen där när en oväntad formulering gör insikten ny. Allt måste formuleras om och om igen. Varje försök måste tas på största allvar, varje tanke ska ges utrymme." Britt Ignell Karlbrand ur Tecknarens tankar

Britt undervisar numera på Stenebyskolan och har även föredrag, kurser och andra uppdrag på både förberedande konstskolor och högskolor.

Vänersborgssalongen 2013

8 juni – 13 juli, 2013

Vänersborgssalongen är en återkommande jurybedömd salong . Både professionella konstnärer och amatörer kan söka. Samtliga konstnärliga uttryck och tekniker är välkomna.

Årets jury består av Pernilla Eskilsson, konstnär och Thomas Zornat, konstnär.

Juryns uttalande

Vänersborgssalongens uppgift är att manifestera varje persons rätt att uttrycka sig konstnärligt och dela detta med andra. Som jury har vår ambition varit att få med så många utövare som möjligt, för att på så vis delge den livsnerv som skapandet kan utgöra för en stad.

Juryns uppgift är att välja och välja bort. Vi har utifrån vår profession gallrat fram de verk som utgör årets salong. Vår övertygelse är att en medvetet sammansatt utställning skapar förutsättningar för varje enskilt verk att lyftas fram och få den extra uppmärksamhet det förtjänar.

De kriterier vi premierat i vårt urval har varit förmågan att förena teknisk färdighet med ett personligt uttryck.

Teknik behandlar frågor om exempelvis färg, form, ljus, komposition eller anatomi. Att uttrycka sig personligt är att få fram något som inte alltid är synligt i bilden, men som berör, känns eller väcker viktiga frågor.

Det har varit ett inspirerande och ärofyllt arbete att få medverka till en mycket fin utställning.

Ett varmt tack till alla som lämnat in verk!

På ont och gott

10 augusti - 14 september, 2013

En utställning där moderna hjälteserier möter den medeltida bildvärldens bibliska hjältar. Hur har det onda och det goda sett ut i vår föreställningsvärd och hur har det förändrats?

Genom serietecknaren Henrik Jonssons bilder och genom bl a avbildningar av träsnittsbilder illustrerande Apokalypsen förmodligen gjorda av Laurens Janszoon Coster som levde i början av 1400-talet, gör vi jämförelser mellan bildvärldar och berättelser.

Onsdag 28/8 kl 17.30 - 18.30 kommer Margareta Björndahl, författare till boken Apokalypsen medeltida bilder med text ur Bibel 2000, från vilken en del av avbilderna är hämtade och gör en fördjupning av temat.

Serietecknaren Henrik Jonsson är uppväxt i Vänersborg och utbildad på the Kubert School in Dover, New Jersey.

Magdolna Szabó

21 september - 26 oktober, 2013

"För min egen blekhets skull älskar jag rött, blått och gult..."

ur Färgernas längtan av Edith Södergran

Magdolna Szabó arbetar främst med akvarell, monotypi i silkscreenteknik och video.

I en aldrig sinande ström avbildar hon cirklar och ovaler, ibland förstorade, ofta uppbrutna. Hon låter färgerna spela med och mot varandra och i möte med tomrummet bilda ständigt nya bilder, nya sammanhang.

Magdolna Szabó är född 1958 i Dévaványa i Ungern, numera verksam i Malmö. Hon är representerad på Nordiska Akvarellmuseet, Ystads konstmuseum, Sundsvalls museum, Moderna Museet, National Gallery of Ireland, Kulturen i Lund.

Tina Carlsson

i samarbete med Simon Larsson

9 november - 14 december, 2013

mannen, socialdemokratin och fåglarna

Utgångspunkt för utställningen i Vänersborg är den kvardröjande känslan av nostalgi som man ofta möter i relation till begreppet ”det svenska folkhemmet”. Många med mig anser att det pågår en nedmontering av den svenska välfärden men hur hänger det ihop med känslan av förlust av ett ofta idealiserat folkhem? Vad var egentligen det svenska folkhemmet? Vad är det som har gått och förlorat och vilken är förlusten som nostalgin häftar fast vid? Hur kan vi ta oss vidare? Är några av de frågor som jag ställer mig i projektet.

Tina Carlsson

I verket ”tingen och folkhemmet” bjuder Tina Carlsson in Vänersborgarna att lämna in ett föremål som man associerar med folkhemmet. Föremålen kommer att presenteras i en installation under utställningen. Man kan lämna in föremål fram till utställningens slut under konsthallens öppettider.

Föremålen kommer att dokumenteras.

13 november kl 16.30 – 20.00, Samtal kring folkhemmet.

Vi bjuder på en kväll med ett angeläget samtal, medverkande Anneli Jordahl, Kjell Östberg, Magnus Linton och Tina Carlsson.

7 december kl 14 - 16.30, Rapporter från arbete.

Vi visar ett program med filmer och videoverk på Stora biografen. Sammanställt av Petra Johansson och Kristina Meiton.


Utställningar 2012

Thomas Zornat och Kent Karlsson

21 januari - 25 februari, 2012

Kent Karlsson och Thomas Zornat möttes på Konsthögskolan Valand under 90-talet som professor och elev. Det är nu första gången de gör en gemensam utställning.

Det är lika självklart att utställningen saknar både titel, tema och gemensamt koncept som att ett samtal inte behöver några ord. Utfyllnaden lämnas åt den besläktade poesin som finns i Karlssons avskalade objekt och Zornats begränsade palett.

Gemensamt finns ett allvar som både roar och oroar, i det här fallet står den och flörtar med varandra och betraktaren.

Carina Paulsson

3 mars - 4 april, 2012

Carina Paulsson rör sig i en bildvärld som hämtar inspiration från naturen — inte som objekt, utan snarare som något att vara i och vara med. Bilderna har en meditativ karaktär och formspråket är rent och förenklat. Det meditativa draget och avsikten att göra en stilla, koncentrerad bild framgår nog tydligast i en lång serie ikonliknande målningar med träd som motiv. Bilderna har en stram och enkel komposition och bygger främst på färgarbetet i tempera, där själva färgen är ljuskälla med stor lyskraft, som ger en nästan fysisk bildupplevelse. De har beskrivits som "stillnade, noggranna, mystiskt slutna och ändå vidöppet livsnära". Nyckelord i Carinas arbete är enkelhet, närvaro och färgens kraft. Både i sitt måleri och i arbetet med Land Art finns en önskan att bereda rum för stillhet.


Ilona Huss Walin

14 april — 16 maj, 2012

Ilona Huss Walin har inriktat sig mot konceptuella videokonstprojekt där agerande är ett viktigt element. Det kan göras av henne själv, skådespelare, grannbarnen eller råttor, en process som kan ses som en del av konstverket. Genom sina projekt lyckas hon få oss att se oss själva med de system och berättelser vårt samhälle skapar.
Vi kommer att visa flera av Ilonas videoverk och bland dessa ett helt nygjort.

"Mitt konstnärliga arbete har mer och mer inriktat sig mot konceptuella videoprojekt där agerande och installation ofta ingår som viktiga element. Jag lägger stor vikt vid att min gestaltningsmetod är annorlunda och nyskapande och innebär någon form av visuell kraft som också är en del i att skapa en dynamisk arbetsprocess. Jag vill att tolkningen av slutverket gör att man får syn på något "annat" eller börjar fundera på något "annat" eller "oväntat" sätt, vilket är kopplat till förförståelse och hur en situation uppfattas. Återkommande i mina arbeten är intresset för videomediets möjligheter, skådespeleri som fenomen, rörelse i rummet, rumsliga installationer och att låta det talade eller skrivna språket kombineras med speciella situationer som jag har skapat."
Ilona Huss Walin


Estestiska Programmet Bild

Birger Sjöberggymnasiet

24 maj - 3 juni, 2012

Examensutställning med Bildelever från Birger Sjöberggymnasiet.
Eleverna visar i en samlingsutställning upp sin utveckling, genom
en mängd olika material och tekniker t.ex akryl, keramik, glas
och foto.


Grafisk Mångfald

9 juni - 15 juli, 2012

Vänersborgs Konstgrafiska Verkstad fyllde 30 år och hade Jubileumsutställning på Vänersborgs Konsthall.


Christina Skårud

11 augusti - 8 september, 2012

I Christina Skåruds bildvärld är pendlingen mellan det abstrakta och det realistiska bärande. Hon arbetar i huvudsak med måleri men också med installationer och objekt.
Bilderna är ofta strama med geometriska former och perspektiv. Hon utforskar slutna rum, dörrar, vyer och fönster. Hennes nya målningar har ett mer berättande inslag och det har skett en viss förändring i metod. Titlarna är mycket centrala.
Utställningen innehåller också det pågående verket Hysterikor, en teckningssvit som startade 2005 men som med tiden har växt och tagit nya former.

ROJ FRIBERG X 3

15 september - 28 oktober, 2012

Välkommen till Roj Fribergs bildvärld, en konstnär vars gåtfulla berättande i årtionden berikat oss. Han presenteras nu samtidigt i tre konsthallar Trollhättan, Vänersborg och på Bohusläns museum i Uddevalla. I utställningarna visas delar ur hans produktion från tidigt 60-tal fram till idag. Det är tre olika utställningar som belyser olika delar av hans konstnärskap men skapar tillsammans en helhets bild av ett mycket omfattande och speciellt konstnärskap.
Roj Friberg föddes i Uddevalla 1934. Han är målare, grafiker och scenograf. Roj Friberg inledde sina konstnärliga studier vid Slöjdföreningens skola i Göteborg för att sedan fortsätta vid Valands Konstskola under åren 1961-64. I sitt konstnärskap blandar han grafik, teckning och måleri, men har även arbetat mycket med scenografi, bland annat med regissören Alf Sjöberg och Cullbergbaletten. Idag är han bosatt och verksam i Halland. Sedan sextiotalet har han också ett hus på Lofoten.
Välkomna!

Skräckvandring i Vänersborg

2:e och 3:e november, 2012

Allhelgonahelgen har sitt ursprung i den keltiska högtiden Samhainn. Samhainn
markerade början på den mörka delen av året, och var den tid då de döda lättast
kunde ta sig tillbaka in i de levandes värld.

Vandringen börjar på Vänersborgs museum.
Museet besöks dessa kvällar av svarta demoner och ljud från Bestariet.
Regelbundna avgångar varje halvtimme från 16.30 - 18.30.
Till konsthallen kommer man via Plantaget och Mandråparen.
I konsthallen finner man installationerna "I go humble when strange take over" och "Lystring".
Härifrån leds man vidare, stämmer möte med Döden och lyssnar till dunkla nunnors bleka sång.
Till biblioteket där det bjuds på hörlurskonsert under fredagen 18 - 19 och berättas historier av författaren Lena Ollmark under lördagen 18 -19.
Slutstationen är Stora biografen där det under fredagen ryms förställningen Wind - Breath of Life, 19.15 - 20.15
och under lördagen visas filmen Vampyr från 1932 (ålder 15), 19.15 - 20.40.
Museet, konsthallen och biblioteket har öppet mellan kl 16 - 19.
På Stora biografen finns ett skräckcafé som har öppet 16 - 20 i regi av fritidsgården Ungdomsträffen.
Mer info Länk till annan webbplats. (, 55 kB)

Medverkande:
Pernilla Eskilsson konstnär, Birger Sjöberggymnasiets danselever och fritidsgården
Ungdomsträffen.
Thomas Martin Ekelund musiker, Producentbyrån och GAS-festivalen.
Maria Quarfordt-Brising konstnär, Yvonne Swahn konstnär.
David Swärd kompositör, Ivo Nilsson musiker, Jonny Axelsson musiker,
Nathalie Ruiz dansare.
Vänersborgs museum.

Med stöd av bl a Studiefrämjandet och Västra Götalandsregionen

David Myrvold

10 november - 15 december, 2012

Utställningen är resultatet av min fascination för olika typer av landskapsskildringar. Operan "Atys", som skrevs av Lully 1676, är en av dessa skildringar som fungerat som inspirationskällor. Helt kort utspelar sig handlingen bl a. på Cybelés heliga berg (gudinna) och i slutscenen tar Atys sitt eget liv till följd av gudarnas elaka lek med mänskligheten. Atys lovsjungs och prisas av alla för sin trofasthet och dygd, och hans belöning blir att återfödas som "ett träd som aldrig tappar sin färg trots strängaste kyla, och när det brinner, får de klaraste lågor". Atys återföds som en tall.
David Myrvold

Utställningar 2011

Peter Hermansson

HOTBILDER & metagraffiti
15 januari — 19 februari, 2011
Glas och måleri

Hotbilder är det sammanfattande namnet på mitt måleri. Det är historien om smittan som finns runt oss. Om det som drabbar oss och hur vi sprider det vidare. Linjen och det maniska tecknandet är centrala delar i skapandet av hotbilderna. Linjen är en kraft!

Metagraffiti är förlängningen på min ungdomskarriär som spraymålare. Materialet är glas i stället för betong men känslan är liknande. I mitt arbete använder jag mig av gamla klassiska glastekniker, men med en bildvärld präglad av gatukonst, skräcksurrealism, Stravinsky och plakatpolitik.
Peter Hermansson

Glaset är blåst av glasblåsarmästare Micke Johansson assisterad av Peter Hermansson vid Pukeberg, Nybro.

Pia König och Rebecca Burkhalter

26 februari - 2 april, 2011

Det är detaljerna i vår vardag, som Pia König arbetar med i sitt konstnärskap. Hon bygger upp miljöer - världar med föremål som känns igen men förändrats och getts en helt ny betydelse i en surrealistisk inspirerad värld.
I Rebecca Burkhalters måleri förekommer oftast ett eller ett fåtal objekt. Deras starka utstrålning är det som karaktäriserar bilden. Den saklighet med vilken bilden är gjord skapar en orealistisk drömsk aura som karaktäriserar hennes bildvärld.
I utställningen möts de båda konstnärernas verk och samspelar genom sin förändring i upplevelsen av tingen omkring oss.

"Vrängt, vinklat, vävt och vasst "

13 april - 14 maj, 2011
En utställning av återbruk.
Barbro Fagerlind, Lena Fredholm, Olle Magnusson, Renée Rudebrant och Ulla Carlsson har det gemensamt att de alla arbetar konstnärligt med det som kastats. Det som inte längre fyller sin funktion eller blivit utsorterat för att ersättas av något modernare.
Vår livsstil är ohållbar, vi förbrukar mer än som återskapas, klimatförändringar, vällevnadssjukdomar, förgiftade miljöer. Hoten har duggat tätt i snart ett halvt sekel. Men vad gör vi?
På konsthallen vill vi nu visa en grupp konstnärer som arbetar med kreativt återbruk. De omvandlar sopor till konst.

Utanför RAMARNA

19 maj - 28 maj, 2011

Examensutställning av Birger Sjöberggymnasiets bildesteter åk 3.
En samlingsutställning med verk i olika material och tekniker.

Magnus Denker och Lage Pergon

6/8 - 10/9 2011

Lage Pergon med utbildning från bl a kunstakademien i Oslo i hans verk är trädet ett återkommande tema. Träd är en central symbol och ett mytiskt begrepp, metafor för gemensamt kulturellt eller genetiskt arv och ett motiv i många folks religion och filosofi. Livets träd kan vara litet men kan också anta kosmiska dimensioner och utgöra en världsaxel, axis mundi, som breder ut sina grenar över världen likt det nordiska Yggdrasil. Enligt andra föreställningar är det ett abor inversa, som i stället har rötterna i himlen.

Magnus Denker, med examen från fotohögskolan i Göteborg 1993, arbetar med att blottlägga landskapet såsom det gestaltar sig i t.ex. miljonprogramsarkitektur, kulvertar eller industriområden. I sitt senaste projekt 1/3 del vatten är motivet det rena kustlandskapet vid Ribbersborg i Malmö. Projektet har här karaktären av poetisk dagbok, men det finns även ett inslag av osäkerhet, om några år är det kanske 2/3 delar vatten och Malmös kustlinje är helt förändrad.

Diagram, Lars Lengquist och Anders Granberg

17 september - 19 oktober, 2011

Konstnärsduon Diagram består av Lars Lengquist och Anders Granberg. De har arbetat tillsammans sen 2000 och har ett flertal gemensamma projekt bakom sig. Utställningen på Vänerborgs konsthall kommer att visa några av dem. Ett av dessa är Landscapes där minimalistiska landskap i miniatyr skapar olika scener och kompositioner med stundtals absurda situationer bjuder på tragik, humor och associationsretningar. Skeenden och handlingar som sedda utifrån och i kraft av kollektivet kan bli något annat än det var tänkt. På Vänersborgs konsthall kommer nu fortsättning på detta projekt att visas.

Sisters in Love

Karin Jonsson och Frida Breife

29 oktober - 30 november, 2011

Karin Jonsson och Frida Breife är två textilkonstnärer som möttes under sin utbildning på HDK.
De träffades av en slump efter några år och fann att de satt på varsitt håll och gjorde liknande saker, sprättade i gamla barnkläder, broderade och undersökte vad man kan göra med ärvda trasmattenystan. De fann även att de hade en liknande tanke i sina verk.
Så de bestämde sig för att jobba med ett gemensamt projekt som går under namnet Sisters in Love.

Karin Elmgren och Anita Paakkonen Ahl

10 december, 2011 - 14 januari, 2012

Konstnärerna Karin Elmgren och Anita Paakkonen Ahl har gjort utställningar tillsammans tidigare. Den gemensamma nämnaren i deras konstnärskap är snarare ämnet än uttrycket och bildspråket. I denna utställning är människans förhållande till naturen den röda tråden. Genom en stundtals svart humor undersöks våra möten med det mänskliga kretsloppet. Karin och Anita rör sig fritt över genregränserna, teckning, skulptur, foto eller video. Det är uttrycket som styr.
Karin och Anita utbildades samtidigt på Valand under 1996 - 2001.


Utställningar mellan hösten 2009 - 2010

800° GLAS

9 januari - 7 februari, 2010
Fyra konstnärer med sitt ursprung i Göteborg och med Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg som en gemensam nämnare skapar en utställning med glaset som uttryck. De fyra konstnärerna har alla sin egen väg till glaset, via måleri, textil, skulptur osv nu samlas de i en gemensam utställning.

Mia Branzell, Textil och måleri, Göteborg
Utforskande och tolkningar av naturens former är en viktig del av hennes arbete.
Glaset ger motstånd och fascinerar med sin förmåga att fånga ljus.
Gerd Ekdahl, Textil och måleri, Göteborg
Hon blandar ofta textilens finstilta struktur med glasets transparance. Glaset har givit hennes konstnärliga uttryck nya möjligheter.
Mia Frankedal, Måleri mm., Hindås
Det är mänsklighetens stora äventyr och under, som är inspirationen. Den egyptiska civilisationen likväl som astronauternas rymdfärder. Hennes konstnärskap innefattar många tekniker där material valet används för att förstärka uttrycket.
Anne Larsson, Måleri och skulptur, Göteborg
I sina senaste glasbilder har hon velat utforska mötet mellan olika kulturer och religion. Det innebär oanade möjligheter att arbeta med glas eftersom man även har ljuset som arbetsredskap.

ABBAS MOKHTAR

13 februari - 14 mars, 2010
Abbas Mokhtar är född 1957 i Iran/Teheran. Har varit verksam med måleri och teckning ca 30 år och har även arbetat med skulptur i glas, emalj och brons. Han har nu under påverkan av de senaste händelserna i Iran målat relationen mellan människan och naturen.

Mina målningar är i någon mening abstrakta men innehåller även figurativa element. Enligt sufismens uråldriga filosofi, som i olika skepnader även återfinns inom många av de stora världsreligionerna, innebär människans sammansmältning med naturen idealtillståndet för världen.


VÄNERSBORGSSALONGEN

27 mars - 25 april, 2010
Vänersborgssalongen är en jurybedömd salong som återkommer vartannat år. Både professionella konstnärer och amatörer med lokal anknytning kan ansöka.
Juryn bestod av Ilona Huss Walin, verksam konstnär och Ove Thorsén, bland annat före detta rektor för HDK i Göteborg. De har sammanfattat sitt arbete på följande sätt.
I två dagar har vi gemensamt granskat och arbetat med 300 inlämnade verk av totalt 107 för oss anonyma konstnärer. De inlämnade konstverken har främst bestått av målningar, grafiska blad samt ett fåtal teckningar, fotografier och skulpturer. Vi kunde konstatera att samtliga verk utgår från en västerländsk konsttradition.
I den grannlaga urvalsprocessen har vi valt de verk som vi anser bär på energi och kraft - oavsett stil och utförande.
Sammanlagt har vi antagit 82 verk tillhörande många olika bildtraditioner. I samband med hängningen av utställningen fann vi det inspirerande att skapa spännande och tankeväckande möten genom att ställa olika bildtraditioner intill varandra. Detta för att tydliggöra konstverkens inneboende kvaliteter.
På så sätt har vi byggt 2010 års upplaga av Vänersborgssalongen.

Ilona Huss Walin Ove Thorsén

In hate we trust

Elisabeth Ohlson Wallin

29 april - 16 maj, 2010
In Hate We Trust visas i ett samarbete mellan Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan, Folkets Hus i Vänersborg, Konsthallen Trollhättan och Vänersborgs Konsthall. Utställningen har visats i Trollhättan fram till den 25 april och öppnar i Vänersborg den 29 april och pågår till den 16 maj.
Vernissaget till utställningen kommer att öppna klockan 18:00 med Mian Lodalen som invigningstalare.
Mian Lodalen är författare, frilansjournalist och krönikör. Hon kommer att läsa några av sina egna texter men även ge oss en ingång till Elisabeth Ohlson Wallins bilder.

Utställningen In hate we trust
Utställningen ´In Hate We Trust´ av Elisabeth Ohlson-Wallin tar upp frågor kring hatbrott mot HBT-personer som är ett, ständigt, aktuellt problem. Den visar dels på hur våldet kan se ut och dels på vilka mekanismer som ligger bakom våldet.

Utställningen består av 12 bilder med tillhörande bildtexter som kort beskriver bilden och sätter in dem i ett sammanhang. I anslutning till utställningen kommer det också att finnas en fördjupande skärmutställning, ett peoples corner samt material från RFSL och BrOM (brottsoffermyndigheten).

Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin, som debuterade som konstnär med utställningen ´Ecce Homo´ där hon skildrade Jesus i en HBT-kontext, räknas som en av de mest provokativa svenska nutidskonstnärerna. Själv är hon inte helt tillfreds med den kategoriseringen då hon inte göra sina fotoutställningar för att provocera utan för att lyfta fram för henne angelägna frågor och ge dem plats att synas på.

Typ konst

Esteteleverna på Birger Sjöberggymnasiet
20 maj - 30 maj, 2010
Den 20:e maj öppnade avgångsutställningen av eleverna på Birger Sjöbergsgymnasiets bildestetiska program. Utställningen visade de åtta elevernas arbeten under tre år. De medverkande eleverna var Emma Karlsson, Tina Johansson, Liza Erving, Elin Giaver, Elin Alfredsson, Matilda Johansson, Erika Zakariasson och My Hedman.

Thomas Dahl, Stefan Karlsson och Dan Perrin

5 juni - 4 juli, 2010
Vänersborgs konsthall visade tre Göteborgsbaserade konstnärer med ett långt förflutet inom det samtida konstlivet i Göteborg.
Stefan Karlsson som under drygt två decennier har varit en av de drivande i det legendariska Galleri Subbau.
Dan Perrin och Thomas Dahl som båda är utbildade på konsthögskolan Valand. Dan i början av 90-talet och Thomas under 00-talet.
Utställningen visa måleri och teckning.

Konstnärerna
Tomas Dahl
Där de flesta stannar vid tanken, börjar Thomas Dahls handling. Jakten på en stols minsta beståndsdel, den nästan fullbordade ekvationen eller att tala ett språk utan att förstå det, är några på gränsen till omöjliga idéer som han låtit förvandla till verklighet. Med omsorg vrider och vänder han på det vardagsnära. Tillvägagångssättet är maniskt metodiskt, och innehåller repetition och mer eller mindre obekväma situationer för konstnären själv.


I mitt teckningsprojekt har jag utforskat de geometriska formernas visuella effekter. Arbetet är tidskrävande, inte minst på grund av att jag tecknar med vänster hand trots att jag är högerhänt, samt tittar genom ett förstoringsglas som jag håller i höger hand. Jag har valt denna metod för att komma bort från perfektion och istället söka nerven i uttrycket, den lilla skälvande darrningen som skapar en oregelbundenhet i mönstret."

Dan Perrin
I den aktuella bildsviten har Dan Perrin skapat en skruvad värld med ödsliga landskap, flygande stekta ägg och en mystisk skymningsorkester som spelar hiten: Nu går allt åt helvete. Bilderna befolkas av underliga och burleska figurer såsom körsjungande kentaurer, ketchuptrumpetare och melankoliska apor. Bildernas textfragment består av besvärjelser och ödesmättade blinkningar till konsthistorien. Absurda krockar uppstår mellan kontemplativt tungsinne och bullrande kaos på en scen med rekvisita från barndomslandet. Dan Perrins måleri bär ofta på en fridfullt hotande undergångsstämning skruvad med perrinsk humor. I sitt arbete inspireras Perrin av andra konstnärer såsom bland andra Arnold Böcklin, Edward Kienholz och bröderna Chapman. Verken innehåller rikligt med referenser till konsthistorien men även till litteratur, film och musik, med allt från Baudelaire till hårdrock.

Stefan Karlsson
Stefan blev känd inom den postmodernistiska atmosfären under 80-talet där gränsen mellan högt och lågt höll på att försvinna och där vardagen började ta mer plats i konsten. Sedan dess har han haft otaliga utställningar på gallerier och museer i Sverige och utomlands.
Hans verk låter sig dock inte begränsas till det traditionella konstområdet utan har spridit sig till ett mycket bredare socialt sammanhang. Han rör sig inte inom den traditionella konstens ramar, utan opererar utanför etablerade institutioner och traditioner och försöker att med sitt verk ifrågasätta just dessa strukturer.


Annika Bohlin & Andreas Bohlin

14 augusti - 5 september, 2010

Betyder närvaro av väggar att där finns rum?
Konstnärsparet ställer ut i det gamla Vattentornet i Vänersborg.
Utställningen pågår från den 14 augusti - 5 september.
Vernissaget var den 13 augusti kl 18 - 20.


Playground

Saadia Hussain

4 september - 3 oktober, 2010
Playground är en vandringsutställning genom Konstfrämjandet som består av ett tjugotal verk. Det är en serie samtidsporträtt där konstnären Saadia Hussain undersöker och synliggör det vardagliga, det allvarliga, det lokala och det globala på ett lekfullt sätt. Genom bilderna synliggörs hennes syn på världen samt hur hon blir sedd av världen. De utmaningar samt möjligheter hon möter som människa, som kvinna, som mamma, som svensk och som muslim i en värld full av uppdelningar.


Mandana Moghaddam

9 oktober - 7 november, 2010
Mandana Moghaddam kom som flykting till Sverige i slutet av 80-talet. Kommunikation eller snarare avsaknaden av den är ett återkommande tema för Mandana. Hennes verk är också laddade med symbolik och referenser till persiska sägner och kulturhistoria. Likaså finns kvinnan med de begränsningar, förväntningar och krav som det medför som en centralgestalt i berättandet.
Mandanas konst har ansetts regimkritisk i Iran och har blivit både förstörd och censurerad trots det så fortsätter hon att ställa ut där. Mandana bor i Göteborg men verkar på en internationell konstarena. Hon ställde bl a ut på Venedigbiennalen 2005.


Yvonne Swahn

13 november - 12 december, 2010

Jag arbetar för det mesta från en förutsättningslöst utgångspunkt. Den bild som sedan sakta växer fram blir ett slags växelspel mellan mig och bilden, ett givande och tagande. Under en del av processen upplever jag att arbetet gått förlorat och jag måste börja om. Oftast är det en förutsättning för mig att komma vidare. Bilden måste förstöras för att på nytt komma upp till ytan om än i förändrad form.
Yvonne Swahn

Yvonne Swahn arbetar främst med måleri men även med grafik och objekt. Yvonnes bildspråk är sparsmakat och abstrakt. Hennes bilder är ordlöst poetiska men berättar ändå för oss om upplevelser i livet. De beskriver känslor där orden inte räcker till och ger oss ytterligare dimensioner.

Hösten 2009

NINA WEDBERG THULIN, Stockholm
29 augusti - 27 september, 2009
Målning, skulptur, foto, film
Efter konststudier i Stockholm och San Francisco har Nina bedrivit växelbruk; målat, arbetat med teater och film. Här väljer hon en ny väg - ett av verken “Three Sisters" - är skulpturer i verklig storlek med hennes kropp som modell - tillsynes lika kvinnor, men... Ninas skulpturer är kombinationer med film, broderi, målningar och objekt.

ÖRJAN WIKSTRÖM, Stockholm/Paris
3 oktober - 1 november, 2009
Akvareller, teckningar
I sina akvareller avstår Örjan Wikström från karaktärsskapande linjer och låter de svepande, tunna slöjorna av färg lösa upp figurerna... det inre mentala ljuset blir starkare. Samtidigt som färgerna blir klarare och mer harmoniska... Det är ljuset som styr... och slumpen. Att våga göra det oväntade...

TOMAS LIDÈN & LISA PETTERSSON
7 november - 6 december, 2009


Lisa pettersson, Edinburgh
Gouache, olja, akryl
Lisa Pettersson, född i Vänersborg, uppväxt på Dal, konststudier i London, bosatt i Edinburgh. Inspirerad av hemmiljöer och våra försök att visa upp ofläckade ideal, målar hon med gouache Pop-Artsliknande ytlighet i glättiga färger och meningslösa repetitioner. Vill röra vid det bakomliggande och locka oss till skratt.


Tomas Lidén, Stockholm
Olja, fotokemiskt måleri
Tomas Lidén tycker om att skildra "nysset"... utan nostalgi... det är någonting vackert över en gammal lada, en Caltexmack eller en Folkvagn. Till nysset hör numera ljuskänsliga fotopapper — en nyupptäckt av ett sätt att framkalla bilder på fotopapper... en sorts fotokemiskt måleri.


KONTAKT

Ordinarie öppettider:
Tisdag - Torsdag 12 - 18
Lördag 11 - 15

Stäng: Julafton, 24/12
Stängt: Nyårsafton 31/12

Under omhängning och röda dagar är konsthallen stängd.

Besöksadress:
Kulturhuset/Folkets Hus
Kungsgatan 15, Vänersborg

Telefon:
0521-72 24 00

E-post:
konsthallen@vanersborg.se

Postadress:
Vänersborgs kommun
Vänersborgs konsthall
462 85 Vänersborg

Tillgänglighet i Kulturhuset/Folkets Hus: Hiss
Handikappstoalett
Handikappsparkering

Direktlänk till Tillgänglighetsdatabasen för mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhetschef
Malin Haglund tel. 0521-72 14 08