Hoppa till innehåll

 

På väg 45 - AiR

Besök konsthallen och ta del av de två residenternas projekt. Ordinarie öppettider med visning av personal på plats.

AiR - På väg 45 är ett Artist in residence-program som
genomförs av Trollhättans, Vänersborgs och Åmåls kommuner.

”På väg 45” är ett samarbete mellan tre kommunala konsthallar, Trollhättan, Åmål och Vänersborg. Utöver att visa konst används ofta kommunala konsthallar som en samlingspunkt för lokala utövare. Det är något konsthallarna vill främja genom att både synliggöra och möjliggöra.

Med stöd av Fyrbodal och Västra Götalandsregionen genomförs ett AiR över kommungränserna för att utveckla konsthallarna och bilda en arbetsplattform för professionella konstnärer och kreatörer i östra Fyrbodal.

AiR deltagare 2022

Pernilla Eskilsson är konstnär som arbetar performativt, och under sin residensvistelse kommer hon arbeta med en sorgeprocession, en ny ritual för att sörja i spåren av pandemin. Pernilla arbetar i Trollhättans konsthall.
http://www.pernillaeskilsson.com/ Länk till annan webbplats.

Carmen Olsson är dansare och koreograf, och kommer under residenset att arbeta med sitt projekt Nature Remains, om träd och vårt behov att knyta an till och bättre förstå trädens betydelse i våra liv. Carmen arbetar i Trollhättans konsthall.
https://carmenolsson.com/ Länk till annan webbplats.

Alexander Stevenson är konstnär som arbetar med frågor kring plats, historia och platsanknuten kultur. I residenset kommer han fördjupa sitt arbete kring Falu rödfärg, på en och samma gång symbolen för lantlig idyll och en produkt av Sveriges väg in på den globala handelsarenan. Alexander arbetar i Vänersborgs konsthall.
http://www.alexanderstevenson.com/ Länk till annan webbplats.

Läs mer om Alexander Stevenson

Man som karvar i trä i ett mörkt rum

Möt Alexander Stevenson, deltagare i residenset i Vänersborgs konsthall! Alexander är praktiserande konstnär som utforskar det komplicerade förhållandet mellan historiska narrativ, platsers kulturella berättelser och kolonialt tänkande. Han arbetar multidiciplinärt, ofta med rumsliga installationer, video och med noggrann research, och ofta i samarbete med sakkunniga inom discipliner som historia etc.

Alexander är ofta verksam i det offentliga rummet och har initierat och producerat residens.

Under residenset kommer Alexander gräva djupare i fenomenet med den smått ikoniska Falu rödfärgen, på en och samma gång en symbol för lantlig svensk idyll och en del av Sveriges resa mot globalisering under 1800-talet, då den också fungerade som bottenfärg för handelsfartyg genom sin sammansättning av metaller och mineraler.

Alexander kommer utforska färgens kulturhistoriska sammanhang och arbeta med processer för att undersöka dess kemiska struktur och egenskaper. Det kommer produceras färg av jordarter på plats i konsthallen, såväl som dokumentära inslag som blir en del av Alexanders pågående arbete kring plats, kulturell identitet och materiella förutsättningar i den historiska utvecklingen.

Emilia Brodén är dramaturg och kommer under residenset arbeta med ett projekt där hon lyfter fram de äldres berättelser och erfarenheten av isolering under pandemin, vilket sedan kan bli underlag för ett rumsligt scenkonstverk. Emilia arbetar i Vänersborgs konsthall.

Läs mer om Emilia Bodén

Profilbild i svart vitt på ung leende kvinna med långt hår och lugg

Möt Emilia Brodén, skribent och dramaturg som medverkar i residenset i Vänersborgs konsthall! Emilia har en bakgrund som teatervetare och litteraturpedagogik och arbetar frilansade som journalist.

Under residenset kommer Emilia arbeta med material till ett manus för ett scenkonstverk som bygger på berättelser om och erfarenheter av isolering under pandemin. Det är de äldres röster hon vill lyfta fram, och residensperioden blir en tid för uppsökande och intervjuande bland mycket annat, för att samla materialet att berätta utifrån.

Johan Björklund är slagverkare och kommer i residenset att arbeta fördjupat i att skapa svaga ljud och lågmälda sätt att arbeta med trummor. Till sin hjälp har han instrument med breda tonomfång och okonventionella material. Johan arbetar i Åmåls konsthall.
https://www.johanbjorklund.se/ Länk till annan webbplats.

Julia Riordan är konsthantverkare med inriktning på textil, men arbetar även med muralmåleri och andra tekniker. I residenset kommer hon arbeta med tekniken quilting och lappteknik. Julia arbetar i Åmåls konsthall.
https://juliario.com/ Länk till annan webbplats.

KONTAKT

Ordinarie öppettider:
Tisdag - Torsdag 12 - 18
Lördag 11 - 15

Under omhängning och röda dagar är konsthallen stängd.

Besöksadress:
Kulturhuset/Folkets Hus
Kungsgatan 15, Vänersborg

Telefon:
0521-72 24 00

E-post:
konsthallen@vanersborg.se

Postadress:
Vänersborgs kommun
Vänersborgs konsthall
462 85 Vänersborg

Tillgänglighet i Kulturhuset/Folkets Hus: Hiss
Handikappstoalett
Handikappsparkering

Direktlänk till Tillgänglighetsdatabasen för mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhetschef
Malin Haglund tel. 0521-72 14 08