Hoppa till innehåll

 

På väg 45 - AiR

Besök konsthallen och ta del av de två residenternas projekt. Ordinarie öppettider med visning av personal på plats.

Artist talk

Träffa och hör residenterna Alexander Stevenson och Emilia Brodén berätta om sina projekt som de arbetat med under På väg 45.

Plats: Vänersborgs konsthall
Datum: Fredag,10 juni
Tid: Start 17.00

I Vänersborgs konsthall arbetar just nu två konstnärer/kreatörer i AiR.

Man som karvar i trä i ett mörkt rum

Möt Alexander Stevenson, deltagare i residenset i Vänersborgs konsthall! Alexander är praktiserande konstnär som utforskar det komplicerade förhållandet mellan historiska narrativ, platsers kulturella berättelser och kolonialt tänkande. Han arbetar multidiciplinärt, ofta med rumsliga installationer, video och med noggrann research, och ofta i samarbete med sakkunniga inom discipliner som historia etc.

Alexander är ofta verksam i det offentliga rummet och har initierat och producerat residens.

Under residenset kommer Alexander gräva djupare i fenomenet med den smått ikoniska Falu rödfärgen, på en och samma gång en symbol för lantlig svensk idyll och en del av Sveriges resa mot globalisering under 1800-talet, då den också fungerade som bottenfärg för handelsfartyg genom sin sammansättning av metaller och mineraler.

Alexander kommer utforska färgens kulturhistoriska sammanhang och arbeta med processer för att undersöka dess kemiska struktur och egenskaper. Det kommer produceras färg av jordarter på plats i konsthallen, såväl som dokumentära inslag som blir en del av Alexanders pågående arbete kring plats, kulturell identitet och materiella förutsättningar i den historiska utvecklingen.

Profilbild i svart vitt på ung leende kvinna med långt hår och lugg

Möt Emilia Brodén, skribent och dramaturg som medverkar i residenset i Vänersborgs konsthall! Emilia har en bakgrund som teatervetare och litteraturpedagogik och arbetar frilansade som journalist.

Under residenset kommer Emilia arbeta med material till ett manus för ett scenkonstverk som bygger på berättelser om och erfarenheter av isolering under pandemin. Det är de äldres röster hon vill lyfta fram, och residensperioden blir en tid för uppsökande och intervjuande bland mycket annat, för att samla materialet att berätta utifrån.

AiR - På väg 45 är ett Artist in residence-program som
genomförs av Trollhättans, Vänersborgs och Åmåls kommuner.

”På väg 45” är ett samarbete mellan tre kommunala konsthallar, Trollhättan, Åmål och Vänersborg. Utöver att visa konst används ofta kommunala konsthallar som en samlingspunkt för lokala utövare. Det är något konsthallarna vill främja genom att både synliggöra och möjliggöra.

Med stöd av Fyrbodal och Västra Götalandsregionen genomförs ett AiR över kommungränserna för att utveckla konsthallarna och bilda en arbetsplattform för professionella konstnärer och kreatörer i östra Fyrbodal.

 

KONTAKT

Ordinarie öppettider:
Tisdag - Torsdag 12 - 18
Lördag 11 - 15

Under omhängning och röda dagar är konsthallen stängd.

Besöksadress:
Kulturhuset/Folkets Hus
Kungsgatan 15, Vänersborg

Telefon:
0521-72 24 00

E-post:
konsthallen@vanersborg.se

Postadress:
Vänersborgs kommun
Vänersborgs konsthall
462 85 Vänersborg

Tillgänglighet i Kulturhuset/Folkets Hus: Hiss
Handikappstoalett
Handikappsparkering

Direktlänk till Tillgänglighetsdatabasen för mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhetschef
Malin Haglund tel. 0521-72 14 08