Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens månadsbrev januari 2023

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under januari 2023.

Kollage med Stora biografens fasad, interiör och logotyp för Göteborgs filmfestival.

Vänersborg är filmårskommun

Under 2023 ska film som konstform synliggöras extra i Vänersborgs kommun. I samarbete med Göteborg Film festival är Vänersborg filmårskommun 2023.

Filmvisningar på Stora Biografen

Som inledning på året visas filmer på Stora Biografen under Göteborgs Film Festival. Vi visar invigningsfilmen den 27 januari klockan 18.00 med ett festligt mingel. Dessutom kommer två andra filmer visas från det utvalda utbudet den 29 januari respektive 1 februari.Den 2 februari visas Startsladden som är kortfilmer av unga, svenska filmskapare.

Vilka filmerna blir avslöjar Göteborg Film Festival först den 10 januari. Håll utkik på vår hemsida för mer information!

Biljetter att köpa på Vänersborgs bibliotek

Biljetter till filmvisningar kommer finns till förköp på Vänersborgs huvudbibliotek med start 10 januari. Biljettpriset är subventionerat till 70 kr/person och vi hanterar enbart Swish-betalningar.

Filmåret 2023

Filmåret 2023 innebär även att barn i förskolan ska få möta filmpedagoger och skapa film, utomhusbiograf med kommunkoreograferna och Göteborg Film Festival, samt barn- och ungdomsfilmfestivalen Prisma som kommer visas under Kulturveckan i oktober/november.

Meröppet på biblioteket i Brålanda

Fasaden till biblioteket i Brålanda är i rött tegel.

Med start efter helgerna i januari erbjuder biblioteket i Brålanda meröppet för besökare.

Det betyder att alla som har eller skaffar ett lånekort och skriver på ett särskilt Meröppetavtal får tillgång till lokalerna även under vissa tider då det inte finns någon personal på plats.

Genom möjligheten kan man själv kan låna media i självutlåningsapparaten, hämta reserverade böcker, studera, läsa och träffas på plats i biblioteket, använda datorer, göra utskrifter och kopiera under betydligt mer generösa tider.

- Vi hoppas att besökarna kommer att utnyttja lokalerna frekvent och besöka biblioteket när det passar dem. På så sätt blir Brålanda centrum förhoppningsvis också ännu mer levande, säger Ann Dahlman, enhetschef för biblioteken i Vänersborg.

Vinterfestival under Polstjärnepriset

Ung tjej i röd klänning står och spelar ett blåsinstrument med en hel orkester bakom sig.

Inled det nya året med härliga musikupplevelser!

3-4 januari blir det klassiska konserter i Vänersborg i samband med Polstjärnepriset. Årets upplaga av Polstjärnepriset tar emot tävlande från hela Norden och 3 januari äger semifinalen rum i Festsalen Folkets hus. Åtta mycket skickliga unga musiker tävlar om vilka fyra som ska gå vidare till finalen i Göteborg två dagar senare.

Den 4 januari hålls först en konsert med kammarmusik i Folkets hus klockan 18. Sedan klockan 20 är det orkesterkonsert i Vänersborgs kyrka. Det är tävlande och kursdeltagare från Polstjärnepriset som spelar.

Om du sedan vill veta hur tävlingen slutar beger du sig till Göteborgs Konserthus den 5 januari. Där avgörs då den stora finalen med Göteborgs Symfoniker och Polstjärneprisets symfoniorkester side by side.

För mer information www.yomacenter.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya riktlinjer för konstnärlig gestaltning

Konstmålad gavel på utsidan av Kommunhuset.

Nu tar Vänersborgs kommun ännu ett steg för att uppnå visionen att vara attraktiv och hållbar i alla delar hela livet. 2023 påbörjas ett omfattande arbete med konstnärlig gestaltning i offentlig miljö. Detta tack vare att kommunfullmäktige i höstas tog beslut om nya riktlinjer och avsatte medel i budgeten för konst i offentlig miljö.

- Det här är en stor sak, säger Ida Svanberg, verksamhetschef kultur. Kommunen har inte avsatt medel för konstnärlig gestaltning eller inköp av offentlig konst på många år. Nu har vi äntligen möjlighet att både prata om konst och arbeta med konstnärlig kompetens på ett bredare plan.

Med de nya riktlinjerna kan konsten få en mer framträdande roll i samhällsplaneringen. Genom att anlita konstnärlig kompetens kan vi få in nya perspektiv, som både kan bidra till nyskapande och långsiktigt hållbara estetiska och sociala värden i våra gemensamma miljöer.

Kultur- och fritidsnämnden har ansvar för kommunens konst och har gett förvaltningen i uppdrag att forma ett konstråd som i sin tur ska ta fram konstprogram för framtida projekt. I konstrådet kommer finnas representanter från flera förvaltningar. Budgeten räknas ut enligt den så kallade enprocentsregeln, en etablerad finansieringsmodell som utgår från kommunens fastighetsinvesteringar.

Välkommen att åka skridskor

Pojke som spelar bandy

Välkommen till allmänhetens åkning i våra anläggningar. Det finns gott om tider för alla skridskosugna i början av januari

Se tider för allmänhetens åkning i Arena Vänersborg och Ishallen.

Skridskobanan i Plantaget

Utomhusbanan mitt i centrum är öppen dygnet runt, men är bemannad måndag-söndag klockan 10.00-19.00.

Krokikurs på Vänersborgs konsthall

Kvinna som tecknar.

Vänersborgs konsthall inleder 2023 med en kurs i korki på fyra tillfällen i kroki i samarbete med Studiefrämjandet.

På kursen du lär dig avbilda den mänskliga kroppen. Vi tecknar efter levande modell i både korta och långa ställningar för att öva upp förmågan att se och uppleva form, rörelse, avstånd och balans.

Det krävs inga förkunskaper av dig som deltar.

Kursens upplägg

  • Tid: 17.45-20.00
  • Datum: Onsdagar 11 januari-1 februari.
  • Plats: Vänersborgs konsthalls ateljé
  • Kostnad: 850 kr

Det finns 13 stycken platser. Anmälan och betalning görs via Studiefrämjandets hemsida.

Länk till anmälan

https://www.studieframjandet.se/vastra-gotalands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2023/januari/krokikurs-pa-vanersborgs-konsthall/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstnärsresidens i Trollhättan, Åmål och Vänersborg

Logotyp för På väg 45.

För andra året i rad är projektet På väg 45- AiR i rullning igen. Under fyra veckor i februari och mars kommer sex stycken konstnärer och kreatörer inta de tre konsthallarna i Trollhättan, Vänersborg och Åmål.

Under hösten 2022 öppnade utlysningen för att delta i projektet och över fyrtio spännande projekt kom in. Juryn bestod av representanter från de tre konsthallarna och fjolårets deltagare. En presentation om årets residenter kommer i början på januari.

Vad innebär projektet?

På väg 45 är ett samarbete mellan tre kommunala konsthallar, Trollhättan, Åmål och Vänersborg.

Som kommunala konsthallar är en viktig funktion att verka som samlingspunkt för konstens utövare. Det är något konsthallarna vill främja genom att verka för att stimulera organiskt skapade nätverk. Detta residens vänder sig till konstnärer och kreatörer lokalt, nationellt och internationellt.

Konsthallarna genomför tillsammans projektet med stöd av Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen. 

Barnens Kastanj startar tjejgrupper

Tecknad bild på ett kompisgäng med tjejer.

Barnens Kastanj som ersatt Hjälpande Händer på Kastanjevägen startar två tjejgrupper i januari.

Uppstarten blir vecka 3, måndag 16 januari klockan 15.00-18.00. Vid det tillfället välkomnar tjejgruppen tjejer som går i mellanstadiet. Måndagen veckan efter är det tjejgrupp samma tid men då för tjejer som går i högstadiet.

Planeringen är att Barnens Kastanj har tjejgrupp för mellanstadiet måndagar udda veckor och måndagar jämna veckor har verksamheten tjejgrupp för högstadiet. Tjejgrupperna fortsätter på måndagar under hela våren till och med slutet av maj månad

Syfte med tjejgrupperna.

Tjejgrupperna syftar till att erbjuda tjejerna en trygg och social mötesplats. Vi kommer ha olika aktiviteter som deltagarna kan påverka och komma med önskemål kring. Tjejerna kommer exempelvis kunna baka, fika, pyssla, måla, dansa, spela spel och det finns även möjlighet att i grupp prata om aktuella ämnen som de är intresserade av.

Läs mer om Barnens Kastanj på ungivbg.se

Halvvägs med Vänersborgs kommunkoreografer

I juni 2022 började Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic att arbeta som kommunkoreografer i Vänersborg. Ett dansresidens som ska vara i ett helt år, och nu har projektet nått halvvägs.

Under första halvåret har Marvil och Mateja träffat, pratat och dansat med många vänersborgare. Förutom de fysiska mötena har kommunkoreograferna också arbetat med egenskapande dansfilmer från Vänersborg tillsammans med kommunens filmare Jerry Lövberg.

Performance i konsthallen

I likhet med utställande konstnärerna BarroLevén valde kommunkoreograferna att undersöka glaset, rum, ljus, skugga, rörelse och stillhet. Kommunkoreograferna skapade ett performance som visades upp i Vänersborgs konsthall i oktober. Till stöd för tolkningen använde man sig av besökarnas upplevelser av utställningen i samband med vernissagen.

- Vi ville erbjuda något nytt till Vänersborg och göra ett dansperformance under fullmåne. Det skedde en sen söndagskväll i oktober, och verket började när besökaren gick hemifrån under fullmånens sken till Vänersborgs konsthall, berättar Marvil Iglesias.

Ett fyrtiotal personer upplevde fullmåne-performancet live.

- Responsen var bland annat att deltagarna/publiken kände att de var i en pulserande stad, en kommentar var att det kändes som att en var i New York. En ny upplevelse erbjöds, besökarna fick se, höra och uppleva en ny interdisciplinär dimension av BarroLevéns konst.

Arbetet har sedan omarbetades och förevigat i dansfilmen Dans under fullmåne, som du kan se ovan samt på Instagramkontot @vbg_kommunkoreograf.

Kommunkoreograferna under våren

Under 2023 kommer Kommunkoreograferna fortsätta sitt arbete med dansfilm genom bland annat utomhusbiografer. Man hoppas även genomföra ett konstnärligt arbete kring HBTQ-frågor förlagt till Vänersborgs nyrenoverade huvudbibliotek och fortsätta erbjuda dansworkshops för vuxna, vilket fick ett bra genomslag under hösten.

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se