Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens månadsbrev november 2022

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under november 2022.

Bibliotekets personal står samlade utanför entrén till det nya biblioteket.

Storslagen invigning av Vänersborgs nya bibliotek

Lördagen den 26 november klockan 10.00-15.00 hålls den storslagna invigningen av det nya biblioteket i centrum.

Du som besökare är välkommen in på röda mattan till det nya fantastiska biblioteket där vi bjuder på dryck, tilltugg och glädjefulla programpunkter.

Dagen kommer att innehålla invigningstal, uppträdanden av lokala musiker i olika åldrar, guidade turer i biblioteket, aktiviteter och visningar med ungdomsverksamheten Timjan samt annat smått och gott.

Alla är varmt välkomna, och de hundra första besökarna får en gåvopåse med överraskningar.

Läs mer i pressmeddelandet för invigningen av det nya biblioteket Länk till annan webbplats.

Känn Vänersborg gunga med VBG Dance Festival

Ungdomar som minglar och dansar.

1-2 november arrangeras årets stora dansfestival i Vänersborg. VBG Dance Festival pågår två dagar och drar dansare och besökare från hela Västra Götaland. Under dess två dagar utgör festivalen en vibrerande knytpunkt för möten och dans.

VBG Dance Festival är årets höjdpunkt för dig som gillar dans, oavsett om du själv dansar eller inte. Ta del av samtida föreställningar med framträdande dansare, workshops, battles och showcases. Programmet för festivalen hittar du på ungivbg.se

Var en del av festivalen hemifrån

Se festivalens program den 1 november genom Vänersborgs kommuns livestream med start 18.00 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musik- och kulturskolans program i november

Trumpeter 

Tisdag 1 november

Bildworkshop för lovlediga barn i Folkets hus klockan 13.00. Läs mer på ungivbg.se

Tisdag 1 till onsdag 2 november

VBG Dance Festival i Vänersborgs Teater, Vänerparken och Lyckans fritidsgård. Läs mer på ungivbg.se

Torsdag 17 november

Kammarmusik-konsert i Vänersborg med piano-, fiol- och flöjtelever klockan 19.00.

Lördag 19 till söndag 20 november

Julmarknad på berget med medverkan av Rosamunda

Fredag 25 november

Pianomingel i bokhandeln från 14.30 med pianoelever.

Lördag 26 november

Julcafé i Vänerparken 5 med hela Musik- och kulturskolan klockan 10.00-15.00. Framträdanden av elever inom alla Musik- och kulturskolans ämnen. I entrépriset ingår en stor buffé med julfika som dukas upp av föräldraföreningen.

Söndag 27 november

1:a adventkonsert i Vargöns kyrka klockan 18.00. Medverkande av Vargöns kammarorkester och Västra Tunhems kyrkokör.

Läs mer om Musik- och kulturskolan på webbsidan

Välkommen på kulturföreningsträff för ordförande och kassörer

Tecknad bild på en grupp av människor som har möte.

Årets sista ordförande- och kassörträff för kulturföreningarna förläggs till vårt nyrenoverade huvudbibliotek. Vi utgår från auditoriet på gatuplan, men passar på att bekanta oss med huset och prata om nya möjligheter som det bjuder. Bibliotekschef Ann Dahlman gästar mötet.

Välkommen 29 november

Ordföranden och kassörer från våra kulturföreningar hälsas välkomna tisdag 29 november klockan 18.00 - ca 20.00.

Osa ditt deltagande och eventuell specialkost till malin.haglund@vanersborg.se

Du är också välkommen att anmäla ärenden till dagordningen via mail.

Vänersborgs konsthall besökte konstbiennalen Manifesta i Kosovo

Konstutställning

Under några dagar i oktober besökte Vänersborgs konsthall konstbiennalen Manifesta 14 i Kosovos huvudstad Pristina.

Manifesta är en vandrande konstbiennal i som arrangeras vart annat år i en stad i Europa. Den är nu inne på sin fjortonde omgång och det är först gången som den placerats i ett balkanland. Över 100 verk presenteras under biennalen i Pristina utplacerade runt om i staden. De visas i både aktiva offentliga lokaler som gallerier, museum och bibliotek men också i övergivna lokaler som gamla hotell, antika badhus och inomhusarenor.

Under besöket träffade konsthallen lokala konstnärer som deltar i biennalen samt curatorer och konstnärsprofiler. Bland annat besöktes Galeria 17. Det är ett galleri beläget i vad som tidigare var en bilverkstad. Den ruffiga känslan av verkstad fanns kvar i luften då mycket av lokalen bevarats efter att den togs över från bilmekanikern. Snett mittemot denna utställningslokalen ligger kulturorganisationen Fondacioni 17 huvudlokal, som driver galleriet. Fondacioni 17 grundades utifrån behovet av att skapa gemenskap för konstnärer och kreatörer, att ge plats för skapande, experimenterande och framförallt en plats där samtidskonsten får synas. De fokuserar på att lyfta sociala frågor och problem genom att bjuda in och samverka med en mängd olika konstnärer och curatorer. Utställningarna är ofta djärva och engagerande.

På Fondacioni 17 träffade konsthallen en av dess grundare och nuvarande utvecklingsledare Ajete Kerqeli. Ajete berättade dels om organisationen och galleriet men också en hel del om Kosovos, och framförallt staden Pristinas relation till samtidskonsten. Efter år av krig saknas det dokumentation av både individens egna historia och från samhället i stort. Det här medför att allt som görs nu dokumenteras med omsorg och också att allt som gjort under 90-talet ny lyfts fram för första gången med nästan vördnad.

Ytterligare ett möte som konsthallen har i Pristina är med två lokala konstnärer Yll Xhaferi och Laureta Hajrullahu. Yll och Laureta guidade konsthallen runt till ett flertal av Manifestas punkter, bland annat till sina egna konstverk. Lauretas verk är placerat i Grand Hotell, ett övergivet gammalt hotell mitt i centrala Pristina som agerar knytpunkt för Manifesta. I hotellet har konst placerats ut över ett flertal våningar. Lauretas verk är en installation. I ett av de övergivna rummen har hon klätt in hela väggarna och taket med ett ljust fluff. Hon har byggt upp en trygg oas. Det finns tre tv-skärmar där inne som visar upp en svunnen digital värld. Det är den trygga fantasivärld som många av de som är födda på 80- och 90-tal känner igen. En värld där du tillåts vara vem du vill, hur du vill och var du vill.

Efter konsthallens besök på Manifesta har många nya kontakter med konstnärer och konstutövare knutits och spännande grejer är att vänta på Vänersborgs konsthall.

Höstfestival med Polstjärnepriset och Kammarmusikens Vänner

Trombonspel av Polstjärneprisets vinnare

Polstjärnepriset är Sveriges största tävling inom klassisk musik för ungdomar 14-18 år. Sedan många år samlas ett 70-tal ungdomar i Vänersborg redan under höstlovet för att få undervisning på sitt instrument, spela tillsammans och ge konserter. Själva tävlingen äger sedan rum första veckan i januari. I år är det för första gången en nordisk tävling – Polstjärnepriset Nordic Edition. Deltagarna kommer alltså inte bara från Sverige utan även från Danmark, Finland, Island och Norge.

Qr-kod

Höstfestival 5-6 november

I samband med Polstjärnepriset äger en Höstfestival rum i samarbete med Kammarmusikens Vänner (f d Aurora). Det blir konserter i Festsalen i Folkets hus med fri entré, men det kan vara klokt att försäkra sig om en sittplats genom att förhandsboka via www.yomacenter.se Länk till annan webbplats. eller via QR-koden.

5 november

Klockan 15.00 Musiken berättar – familjekonsert
Klassisk musik kan berätta en historia, härma djur, förmedla känslor och mycket mer. Vi låter musiken berätta. Passar från ca 6 år.

Klockan 19.00 Kammarmusik side by side
Internationella artister från Kammarmusikens Vänner, Eszter Haffner (violin), Andreas Brantelid (cello) och Péter Nagy (piano) musicerar tillsammans med några av Nordens främsta talanger från Polstjärnepriset.

6 november

Klockan 15.00 Polstjärneprisets Vinnarkonsert
Möt trombonisten Lukas Flink, vinnare av Polstjärnepriset 2022, tillsammans med Nordens främsta unga musiktalanger inom klassisk musik.

Klockan 19.00 Kammarmusik och solister
Konsert med solister från Polstjärnepriset Nordic Edition och Eszter Haffner, Andreas Brantelid och Pèter Nagy.

Konserterna är ett samarbete mellan Nationellt centrum för musiktalanger, Kammarmusikens Vänner och Vänersborgs Musikförening

Höstlovsaktiviteter i Vänersborg

Barn som leker med höstlöv

November inleds med höstlovsaktiviteter för skollediga barn och unga. Under lovet arrangeras barnteater, pizzabakning, Lisebergsresa, aktivitetsutflykter, Halloweenfest, tv-spelsturneringar, konst- och filmworkshops och mycket mer.

Höstlovsprogrammet hittar du på ungivbg.se

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se