Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens månadsbrev september 2022

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under september 2022.

Den nya entrén i hörnet av Vänersborgs bibliotek med balkong ovanför.

Det nya huvudbiblioteket står snart färdigt

Huvudbiblioteket i centrum har varit under ombyggnation i drygt ett år och snart närmar det sig färdigställandet. Invigning kommer att ske under hösten, men datum är ännu inte satt. Osäkerheten kring datum beror på leveranstiderna av all ny inredning.

- Det vi främst väntar på är att alla nya fina bokhyllor ska levereras så att vi kan sätta upp alla tusentals böcker, tidningar, filmer, ljudböcker, skivor med mera, säger Ann Dahlman, enhetschef för biblioteket i Vänersborg. Det kommer att bli ett krävande arbete innan allt har hittat sin plats, men resultatet är jag övertygad kommer att göra alla vänersborgare nöjda. Vi har lyssnat in människors önskemål kring vad biblioteket ska vara idag. Det kommer att finnas platser för både läsro, olika evenemang, skapande. Hela biblioteket ska fungera som en mötesplats för olika intressen. Hit ska man kunna gå och bli nyfiken och inspirerad!

Biblioteket har fortsatt tre våningar, men det är inte mycket annat som är sig likt eftersom väggar rivits och andra byggts upp. Den nya entrén i korsningen Residensgatan/Sundsgatan blir mer synlig, och balkongen ovanför kan inbjuda till läsning soliga dagar. Ungdomsverksamheten Timjan som riktar sig till 13–25-åringar flyttar in i nedre plan och där finns det skaparverkstäder.

Ann och personalen ser verkligen fram emot att flytta in i det nya biblioteket.

- Vi vet att många har saknat ett bibliotek i centrum under ombyggnadsperioden. Snart kommer vi att kunna erbjuda många nya möjligheter med ett levande hus fullt av möjligheter till både lärande, samtal och full aktivitet. Så fort vi kan bestämma ett datum för invigning kommer vi att gå ut med det, menar Ann Dahlman.

Kammarmusikfestival i Vänersborg 2-4 september

Svartvit bild två personer nära kameran och stråkmusiker i bakgrunden.

Bilden är hämtad från Kammarmusikens Vänner

Kammarmusikens vänner (tidigare Aurora/Old Ox) bjuder in till kammarmusikfestival i samarbete med Nationellt Centrum för Musiktalanger (NCM) och den YOMA-kurs som pågår under helgen.

Hela festivalen har fri entré, men du förbokar dina fribiljetter i biljettsystemet. Läs mer på Kammarmusikens vänners webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fredag 2 september

  • Invigningskonsert i Vänersborgs kyrka 19.00

Lördag 3 september

  • Matinékonsert i Vänerparken 12.00
  • Festivalkonsert i Vänersborgs kyrka 18.00

Söndag 4 september

  • Matinékonsert i Vänerparken 12.00
  • Tårtkonsert i Festsalen på Folkets Hus 15.00
  • Grande Finale i Vänersborgs kyrka 18.00

Mer info om samtliga konserter

Läs mer om varje konsert och se deltagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Möt kulturverksamheten Timjan på Etage, Överby

Galgar med kläder

Lördagen 24 september klockan 12.00-15.00 befinner sig Timjan i Etagehuset på Överby för att hålla klädinsamling till klädbytardagen den 8 oktober.

Ta samtidigt chansen att höra mer om Vänersborgs nya kreativa mötesplats som öppnar i höst. Timjan bjuder även på aktiviteter för besökare i Etagehuset.

Klädbytarevenemanget 8 oktover arrangeras tillsammans med Naturskyddsföreningen.

Sök föreningsbidrag

Svenska sedlar och mynt av olika valörer

Nu finns det möjlighet för föreningar att ansöka om riktat verksamhetsbidrag, anläggningsbidrag och bidrag till spontanidrottsplats inför 2023.

Samtliga bidragsformer har sista ansökningsdag 30 september. Kriterier och mer information finns på följande länkar:

Stärkta biblioteksbidrag till biblioteken i Vänersborg

Glad bibliotekarie med högar av böcker runt sig

I våras sökte biblioteken i Vänersborg pengar från Statens kulturråd till förbättringar vad gäller tillgängligheten på biblioteken. I somras kom det glada beskedet att biblioteken får 550 000 kronor till ändamålet.

- Vi är väldigt tacksamma över att vi nu exempelvis. kan förbättra lokalerna. Vi har redan ordnat ledstråk i entrén och snygga tydliga kontrastmarkeringar på alla glaspartier i det nygjorda huvudbiblioteket med hjälp av bidraget, berättar Ann Dahlman, enhetschef på Biblioteken i Vänersborg.

I övrigt planerar biblioteken att inskaffa diverse hjälpverktyg i lokalerna samt vidareutbildning av personalen i ämnet tillgänglighet och bemötande av människor med specialbehov. Alla som besöker biblioteken ska få service och guidning på bästa sätt. Personalen kommer även att ordna olika förberedelsematerial inför biblioteksbesök så att man tryggt kan känna till hur det fungerar på biblioteket innan man kommer dit.

- Fokus nu i början är att förbättra tillgängligheten på vårt huvudbibliotek, eftersom det är störst och har flest besökare. Men vi planerar även att se över hur vi kan förbättra allt på våra mindre filialbibliotek, säger Ann Dahlman. Vi satsar mycket på filialerna just nu, mycket också det tack vare tidigare Stärkta biblioteksbidrag som vi sökt och fått från Statens kulturråd. Nya möbler kommer att fortsätta inhandlas till filialbiblioteken och i Brålanda målas lokalerna om. Där utökas även barn- och ungdomsavdelningen med några kvadratmeter.

Efter att renoveringen av biblioteksfilialen i Brålanda är klar kommer biblioteket att kunna ha meröppet i Brålanda, vilket betyder att du som besökare kan komma in under särskilda tider och använda biblioteket även om personal inte är på plats.

- Det kommer att innebära ett lyft för Brålanda eftersom man då kan använda biblioteket mycket mer, både som en lugn plats för studier och tidningsläsning samt en levande plats för egna bokcirklar och andra samtal, menar Ann Dahlman.

Kommunkoreograferna sprider dans digitalt

Mateja och Mervil dansar

Våra kommunkoreografer ökar sin digitala närvaro i Vänersborg under september månad. Genom QR-koder uppmärksammas queer-kultur och queera streetdansstilar på olika sätt.

Arbetet ingår i ett av huvudprojektet kommunkoreograferna ska arbeta med under året, som handlar om en ökad medvetenhet och utbildning kring HBTQAI+frågor.

Kommunkoreograferna arbetar communitybaserat, vilket betyder att människorna och platsen är involverade i arbetet. Residenset pågår fram till maj 2023 och kommer bidra till kommunens måluppfyllelse genom konstnärliga praktiker.

Läs mer om våra kommunkoreografer på kommunens hemsida Kommunkoreograf - Vänersborgs kommun eller följ deras arbete på Instagram: vbg_kommunkoreograf.

Höstupptakt för kulturföreningarnas ordförande- och kassörträff

Tecknad bild på en grupp av människor som har möte.

Onsdag den 14 september hälsar vi kulturföreningarnas ordförande- och kassör välkomna till gemensam träff. Vi följer upp återstarten av kulturlivet och överblickar höstterminens arrangemang, samverkan och går igenom kommande sökningar till föreningsbidrag.

Mötet börjar klockan 18.00 och vi bjuder på smörgås och kaffe.

Osa senast 12 september till malin.haglund@vanersborg.se och uppge eventuell allergi eller specialkost.

Musik- och kulturskolan jubilerar 60 år

Fiolelever spelar fiol

Musik och kulturskolan startar åter undervisningen den 5 september, vilket också är start på dess jubileumsår, 60 år.

- Vi tar också kontinuerligt emot anmälningar och erbjuder plats i kurser där det finns lediga platser, säger Per Graneld, enhetschef för Musik- och kulturskolan.

Jubileumsåret kommer uppmärksammas på många olika sätt under året. Läs mer på kultur- och musikskolans webbsida.

Följ Musik- och kulturksolan på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för insyn i verksamheten.

Konsthallen förbereder nästa utställning

Fram till 10 september har du fortfarande chans att se målerikonstnären Carina Paulsson och stenkonstnären Kerstin Dahl Norén i uställningen There is a voice that doesn't use words. Listen på Vänersborgs konsthall. Därefter har konsthallen omhängningsperiod inför nästa utställning och håller stängt 11–30 september.

Glasutställning med vernissage 1 oktober

Du är varmt välkommen på vernissage lördag 1 oktober då utställningen Möten – Ett annat nu öppnar.

Utställningen i glas pågår 1 oktober till 26 november. Konstnärer är glasduon BarroLéven (Ulrika Barr och Kristina Léven).

Ansök om kulturstipendium eller nominera till kulturpris och idrottsledarpris

Känner du någon som har gjort särskilt värdefulla insatser för Vänersborgs kommuns kulturliv eller på ett extraordinärt sätt lyft fram och synliggjort det lokala kullturlivet utanför kommungränsen?

Kanske vet du en ledare eller organisatör som har främjat, stimulerat eller på andra sätt har gjort betydelsefulla ideella insatser inom idrotten i Vänersborgs kommun?

Du kan nominera den personen till årets kultur- respektive idrottsledarpris. Nomineringen ska ske senast 31 december.

Läs mer om båda priserna på vanersborg.se

Ansökan om kulturstipendium

Kulturstipendium kan sökas av dig som är i åldern 18-30 år och som visar förutsättningar inom kulturella områden. Stipendiet delas ut i syfte att du ska kunna genomföra en projektidé, ett forskningsprojekt eller förkovran i form av studieresa, fortbildning och så vidare.

Läs mer om kulturstipendium

Anmälan är öppen till höstens jazzkurser

Jazz Mini Camp

Anmälan är öppen till Jazz Mini Camp 9 oktober för ungdomar 13-19 år. Under en dag får deltagarna spela i ensemble, lyssna på jazz, prata jazzteori och lära sig grunderna i jazz och improvisation.

Sista anmälningsdag 3 oktober. Gå till anmälan och mer information

The Jazz Studio

11-13 November 2022 arrangerar Vänersborg Jazz Academy en The Jazz Studio. Det blir en efterlängtad och tredje upplaga av Rösten som instrument.

Sista anmälningsdag 1 november. Gå till anmälan och mer information

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se