Hoppa till innehåll

 

Konsthallen 2018

Leran, lågan, glöden

 Annika Svensson
1 december – 2 februari (2019)

Keramikern Annika Svensson kommer att ställa ut på Vänersborgs konsthall under perioden 1 december 2018 till 2 februari 2019. I utställningen kommer Annika att visa olika delar av sitt konstnärskap som
innefattar utsmyckning, skulptur och kakelugnar. Under våren 2018 var Annika ”Artist in Residence” i Shigaraki i Japan. Hon utforskade där traditionell bränningsteknik i Anagamaugn och några helt nya verk från denna resa kommer att finnas med i utställningen.

Annika förenar i sitt konstnärskap funktion med konstnärligt uttryck som hon också kopplar till ett kulturarv. För de flesta är det en omöjlig ekvation men med hennes utgångspunkt i keramiken och specifikt i kakelugnen lyfter hon både funktion och estetiska värden. Hon låter keramiken ta plats i rummet som en inredningsdetalj eller som ett offentligt verk, en
plats som ofta förbehålls andra material och tekniker. Hennes verk får till och med huvudrollen när de som värmekälla blir rummets centrala punkt.

Kakelugnsseminarium

19 januari 2019 i Vänersborg

Har du funderat på att skaffa kakelugn eller har en gammal som behöver renoveras då ska du vara med denna dag.

Seminariet pågår mellan klockan 10 och 16, lördag 19 januari 2019.

Kostnad 250 kr, lunch ingår.

Seminariet hålls i Folkets hus, Vänersborg och i Vänersborgs konsthall.

Anmälan görs på studiefrämjandets hemsida. http://www.studiefrämjandet.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreläsare är Henrik Nilsson, Ulrika Mebus, Annika Svensson, Daniel Grip och Emelie Jansson.

Presentationer (, 306 kB) och kakelugnsseminarium (, 441 kB) inbjudan, se bifogade dokument.

Seminariet genomförs med stöd av Vänersborgs kommun, Västra Götalandsregionen och Studiefrämjandet.

Naturalier

Ida Rödén och Helena Piippo Larsson

5 oktober - 17 november

utställningen "Naturalier" synas naturens egenheter. I Helenas Piippo Larssons händer expanderas ofta förbisedda beståndsdelar. Genom teckning, akvarell och brons visar hon komplexiteten i naturens små detaljer. Ida Rödén å sin sida, utgår från stenar och fossiler då hon tänjer i sanningskoncepten. Iklädd karaktären Jonas Falck – en upptäcktsresande från 1700-talet – tecknar hon en värld bebodd av muterade djur och havsorganismer.

Connecting The Dots

Håkan Ludwigson

18 augusti - 26 september

Håkan Ludwigson från Vänersborg är idag en av landets internationellt mest erkända fotografer. Sedan debuten har han berättat fascinerande historier med sitt personliga bildspråk. Inte minst det uppmärksammade projektet ”Balls and Bulldust”, där han dokumenterat de extrema villkoren för såväl människor som djur på några av världens största rancher i Australiens outback. Han har under 50 år varvat kommersiella uppdrag med jordenruntresor för det amerikanska resemagasinet Condé Nast Traveler. Håkan har även producerat två böcker; ”Taken out of Context” (2006) och ”Balls and Bulldust” (2015). Hans bilder har ställts ut runt om i landet och han har tilldelats en rad internationella utmärkelser. Håkan började sin karriär på ELA 1965. Nu ställer han för första gången ut i hemstaden och knyter ihop sina verk i den retrospektiva utställningen ”Connecting The Dots”.

Vänersborgssalongen 2018

27 juni - 28 juli

Vänersborgssalongen 2018 är en öppen salong där vi vill visa upp den bredd och mångfald som bildkonsten rymmer och som skapas i och omkring Vänersborg. Som vanligt bjuder salongen på färgglädje, bildberättelser, foton och skulpturer.

Årets tema som konstnärerna har utgått ifrån är drömlikt.

Esper Harck

25 april - 5 juni


Esper Harck har kommit som flykting från Syrien och bor nu i
Vänersborg.

”Mitt namn är Soaib Alherek och jag kommer från Syrien. Jag
är 53 år gammal. Esper Harck är mitt artistnamn.
Jag kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan.

Jag har studerat på konsthögskolan i Damaskus till inredningsarkitekt, min examen tog jag 1989.  Sen dess har jag arbetat som konstlärare, konstnär och inredningsarkitekt. Jag arbetade flera år som konstlärare på Damaskus Universitet.

I Hama i Syrien samt på en privat konstfakultet i Deer Attieh undervisade jag blivande bildlärare. Därefter arbetade jag som lärare på fakulteten för arkitektur med tekniska ritningar och perspektiv i Homs och Salamieh.
I tio år drev jag mitt egna institut. Jag undervisade i konst
för alla åldersgrupper, samt i tekniska och arkitektoniska ritningar i akvarell för studenter som sökte in på universitetet.
Jag har också arbetat som inredningsarkitekt i Saudi-Arabien.

Min konst handlar om mig själv men också min kärlek till
naturen och livet. Färgen är mitt främsta uttryck och får mig att minnas det jag tvingats lämnat efter mig i Syrien.”

Tillsammans öppnar vi samhällets ångesthål

Ola Åstrand

3 mars – 14 april

Vernissage 3 mars i samarbete med Trollhättans konsthall som visar Male Hysteria av Ola Åstrand

Vernissagelördagen börjar med invigning av utställningen i Trollhättan klockan 12.00. Andreas Hagström, frilansskribent och programansvarig på Göteborgs Konsthall invigningstalar.

Buss avgår från Konsthallen Trollhättan till Vänersborgs konsthall klockan 13.30

Invigning av utställningen i Vänersborg klockan 14.00. Boksläpp och spelning med Thomas E. Frank (Den Stora Vilan) & Hollow Ship. Spelningen är på Blåscenen i Vänersborgs Folkets Hus. Dagens avrundas vid 16-tiden.

Ola Åstrand har varit aktiv som konstnär sen 80-talet och har i sin konst ofta formulerat en ilsken samhällskritik. I dessa två utställningar gör han dels en tillbakablickande självrannsakan men visar även nya verk med ett nytt tonfall. Svärtan och glimten i ögat finns dock kvar.

Länk till boksläppet:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Familjen är större än familjen

Magdalena Eriksson

13 januari - 24 februari

 

Magdalenas tankar om utställningen:

Den här utställningen kommer att bli en överraskning för
mig. Många målningar har tidigare aldrig sett varandra. En målerisk resa där tyngdpunkten varierat.

Vad håller vi människor på med, vad händer egentligen? Vilka
sociala koder och osynliga lagar styr våra liv.Färgen är mitt flygplan genom det svåraste....

Den platta ytan fascinerar mig, hur den får djup genom vår
fantasi och tekniska finurlighet. I mina bilder berättar jag om livsavgörande erfarenheter.

Magdalena är också poet och deltog 2016 i SM Poetry Slam.          Klockan 13. 00 den 13 januari läser hon några av sina texter

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se