Hoppa till innehåll

 

Konsthallen 2019

TRYCKARE

15 grafiker från Konstepidemin

30 november – 15 januari

Medverkande konstnärer: Ewa Brodin, Camilla Engman, Lars Fernell, Carina Fihn, Kjellåke Gerinder, Berit Jonsvik, Andreas Korsar, Pia König, Pia Mauno, Åke Nordström, Michaela Peterson, Anne Pira, Ragnar Schmid, Anna Unsgaard och Lars Åsling

Konstepidemin är ett ateljéområde vid Linnéplatsen i Göteborg. Här arbetar 130 konstnärer.

Grafikverkstaden på Konstepidemin är en särskild plats.

I centrum står tryckpressen som ett altare för visionära möjligheter och esoteriska experiment. Runt om, rationella arbetsbänkar för olika stationer i den grafiska processen: färgbord, varm- och kallhäll, pappersbord, bassäng för papper och handuksförsedda torkbord. Längre in utrymme för fotoöverföring, tvättrum och syrarum för etsning.

Det är det hela.

Här samlas konstnärer i en nog så ovanlig arbetsgemenskap. Tekniken för oss samman. Vi jobbar i olika tekniker, etsning, fotogravyr, kartongtryck, träsnitt. Vi tycker olika, vi har säkert olika ideal också.

Men vi pratar. Särskilt vissa fredagar då vi jobbar tillsammans och avslutar med filosofiskt After-work. Vi samlas runt pressen och allt avhandlas från senaste världshändelsen till den mest praktiska etsnålen och ”Vem fan har lämnat tryck på filten nu igen”.

Något har växt fram, vi har tagit och gett. En inspiration har vuxit.

En skärva av detta vill vi visa på Vänersborgs Konsthall.

Uruppförande av verket/konstinstallation
LIKE A MOTH TO A FLAME

’Like a moth to a flame’ är en svit i tre delar skriven för marimba och violin, som framförs tillsammans med video art. De tre delarna Attraction, Heart och Brain tar oss igenom förloppet av en kärlekshistoria. Ett förlopp vi alla på ett eller annat sätt känner till. Hur slutade din?

Like a moth to a flame är både ett konsertstycke och en installation, där Anna Lundqvist samarbetar med konstnären Samot Nosslin. Verket är komponerat för Stensöta från Göteborg: Karin Wiberg, violin och Ellen Sjö Sander, marimba, vilka även står för uruppförandet på Vänersborgs Konsthall.

Kompositören, tillika jazzsångerskan, Anna Lundqvist tar ett extra långt kliv ut som kompositör och skapar en tvådelad stämning i nya verket ’Like a moth to a flame’. Det bekväma och bekanta blandas med suggestiva och skeva klanger.

Samot Nosslin tillåter sig själv att börja från noll, låter slumpen styra till nya resultat och i bild ta alla nuets ångestuttryck med en klackspark, inte genom att blunda utan genom att ympa världen med ett närmast dadaistiskt motgift. Visuellt svävar verket in och ut mellan en vardaglig värld, ett romantiskt skimmer och ett inre kaotiskt myller.

Stensöta brinner för att ta fram ny musik i samarbete med kvinnliga tonsättare med ett särskilt intresse för ny musik i kombination med improvisation - vilket kommer till uttryck i Like a moth to a flame. Under sina fem år som ensemble har Stensöta samarbetat med och uruppfört musik av ett flertal kompositörer från Sverige och utlandet på både vanliga och ovanliga scener.”

Eventet kommer att videofilmas
Info in English:
www.annalundqvistmusic.comlänk till annan webbplats

Ordet i ögat

Leif Mattsson och Susanna Slöör

12 oktober - 20 november

Susanna Slöör och Leif Mattsson är två konstnärer som i sina bilder arbetar med bokstäver, textmassor och språk. De målar, tecknar, skriver prosalyrik samt konstkritik. Inspiration hämtas från högt och lågt, från graffiti, filosofi och poesi.

Sedan sjutton år tillbaka driver de nättidningen Omkonst för konstkritik och debatt. De har haft separatutställningar över hela Sverige, men när de ställer ut tillsammans är det under rubriken ”Ordet i ögat”, som på Kulturens Hus Luleå (2012), Konsthallen Uddevalla museum (2013), Pumphusets konsthall Landskrona (2015), Enköpings Konsthall (2015) och nu på Vänersborgs konsthall.

Allt och allt, soffa och bord

Anna Carlson, Dan Fröberg, Helena Roos

23 augusti - 2 oktober

Öppning och presentation av utställningen klockan 18.30 därefter scenframträdande med Anna Carlson från Baby Baby Bullshit och Dan Fröberg på Blå scenen i Folkets hus.

-Allt och allt, soffa och bord?

Vi ber än en gång att få påpeka att detta är enbart en hypotes, ett antagande.

En illusion med starka kopplingar till den pågående verkligheten.

En teori som kan bevisas eller motbevisas med hjälp av tillgänglig fakta.

Vi föreslår med andra ord att Ni, utan tvekan, godtar denna primära hypotes.

Den att vi frammanar skiftande tillstånd i syfte att finna historien.

-Är det inte så man gör då?

-Det beror på. Ibland är det bättre att tänka precis tvärtom.

-Ni menar alltså att vi skall leta rätt på konsten för att finna den underliggande berättelsen?

Allting klarnar.

Allt och allt, soffa och bord.

Vänersborgssalongen 2019

3 juli - 10 augusti

Årets tema är Födelsedag och anspelar på Vänersborgs firande av sina 375 år med stadsrättigheter.
Vänersborgssalongen 2019 är en öppen salong så alla med anknytning till Vänersborg har kunnat lämna in en egen skapelse i valfri teknik. Att förhålla sig till utställningens tema och kunna motivera det har varit ett krav.

Sommarverkstad

15 - 26 juli

Under öppettider 12 - 16 på vardagar, finns det möjlighet att medverka i vår sommarverkstad. Alla är välkomna, under 10 år i målsmans sällskap. Vi kommer att testa olika konstnärliga uttryck och material under ledning av vår pedagog och sommarjobbare.

One More Story

Behjat Omer Abdulla

18 maj - 20 juni

One more story är Behjat Omer Abdullas första soloutställning i Skandinavien. I utställningen presenteras ett urval av arbeten gjorda från 2009 och framåt som undersöker frågeställningar kring identitet, krig och förflyttning. Behjat arbetar i olika tekniker, främst teckning, fotografi och video. Genom sin konst förmedlar han känslor och berättelser om krig ofta genom personliga öden och med fokus på erfarenheter som är svåra att förklara eller dela. Genom sina projekt skapar han reflektion och diskussion om krig, visualiseringen av krig, flyktingars erfarenheter och levnadsvillkor.

English

Opening and presentation 12.15 on the 18th of May

One more story is the first solo exhibition of Behjat Omer Abdulla in Scandinavia. The exhibition presents a selection of works made over the past decade 2009-2019 which explore the subject of identity, war and displacement.

Behjat Omer Abdulla Behjat Omer Abdulla is a Kurdish artist, based in Sweden. Educated at Staffordshire University, UK and the Valand Academy, Gothenburg University. He works with mixed media, mainly drawing, photography and video installation. Through his art, he conveys feelings and stories about war, often through individual destinies and with a focus on experiences that can hardly be explained or shared. Through his art projects he creates debate and reflection on war, visualization of war, refugee experiences and living conditions. Behjat has participated in a number of exhibitions internationally, including Tate Modern and Southbank Centre in London, and the Drone Vision exhibition at the Hasselblad Center in Gothenburg.

Welcome!

Gallery is closed Sundays, the 30th of May and 6th of June

Margareta Andersson

3 april - 8 maj

Margareta Andersson kanaliserar sitt samhällsengagemang i måleriet. I grundliga studier av fenomen i vår samtid gör hon upp med de bakomliggande politiska viljor och strukturer som skapat det hon iakttar. Färgen fungerar som ett verktyg för analys och bearbetning och kanske också som en tröst över det som inte går att förändra.

Bilder av Vänersborg

Jerry Lövberg och Stefan Bennhage

15 februari – 23 mars


Med anledning av Vänersborgs 375 års jubileum vill Vänersborgs konsthall undersöka bilden av Vänersborg. Jerry Lövberg och Stefan Bennhage är två fotografer med utgångspunkt i pressfoto och tidningen TTELA. De kommer att presentera bilder av Vänersborg och Vänersborgare som tillsammans skapar en berättelse av staden och tiden.

Till utställningen presenterade konsthallen ett flertal Vänersborgares röster i form av tematiska programpunkter.

Program

Konsthallen presenterade under utställningen ett program under rubriken Tillsammans i Vänersborg


Retorikkväll
Onsdag 6 mars kl. 17.30
Birger Sjöbergsgymnasiets retorikelever bjuder på en kväll under temat Tillsammans i Vänersborg.


Wikipedia workshop
Var med och skriv in Vänersborgs kvinnor i historien.
Fredag 8 mars på internationella kvinnodagen kl. 17.00-20.00.
Tusentals människor använder sig av Wikipedia varje dag men bara 1 av 10 som skriver är kvinnor och många artiklar om kvinnor är i behov av förbättring.
Det här försöker wikipedianerna ändra på! Så kom och hjälp till du också!
Workshopen ger en introduktion till hur wikipedia fungerar och hur du kan
vara med och förbättra artiklar om Vänserborgs kvinnor som skådespelerskan Britta Pettersson eller bågskytten Anna-Lisa Berglund. Ta gärna med egen dator.

Är du intresserad av att gå med i en förening eller bara nyfiken på vad som finns i Vänersborgs kommun då är du välkommen på föreningsföreläsningar på Vänersborgs konsthall under mars månad.
Socialt engagerade föreningar
Lördag 9 mars kl. 12
Föreningar som ger stöd i vardagen och arbetar med inkludering. Hjälpande händer och Erikshjälpen kommer att berätta om sina verksamheter.
Miljö och natur
Lördag 16 mars kl.12
Är du nyfiken på kolonilotter och miljö och natur i kommunen är den här
lördagens föreningsföreläsningar för dig.
Konst och konsthantverk
Onsdag 20 mars kl. 17.30
Är du nyfiken eller intresserad på att utöva dina konstnärliga och kreativa sidor är det här Vänersborgs föreningar för dig.
Ungdom
Lördag 23 mars kl. 12
Är du ung och vill du ha någonstans att hänga och träffa nya vänner kom och lyssna på vilka föreningarna som finns just för dig.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se