Hoppa till innehåll

 

Hösten 2011

Magnus Denker och Lage Pergon

6/8 - 10/9 2011

Lage Pergon med utbildning från bl a kunstakademien i Oslo i hans verk är trädet ett återkommande tema. Träd är en central symbol och ett mytiskt begrepp, metafor för gemensamt kulturellt eller genetiskt arv och ett motiv i många folks religion och filosofi. Livets träd kan vara litet men kan också anta kosmiska dimensioner och utgöra en världsaxel, axis mundi, som breder ut sina grenar över världen likt det nordiska Yggdrasil. Enligt andra föreställningar är det ett abor inversa, som i stället har rötterna i himlen.
www.pergon.selänk till annan webbplats
Magnus Denker, med examen från fotohögskolan i Göteborg 1993, arbetar med att blottlägga landskapet såsom det gestaltar sig i t.ex. miljonprogramsarkitektur, kulvertar eller industriområden. I sitt senaste projekt 1/3 del vatten är motivet det rena kustlandskapet vid Ribbersborg i Malmö. Projektet har här karaktären av poetisk dagbok, men det finns även ett inslag av osäkerhet, om några år är det kanske 2/3 delar vatten och Malmös kustlinje är helt förändrad. www.denker.selänk till annan webbplats

Diagram, Lars Lengquist och Anders Granberg

17 september - 19 oktober, 2011

Konstnärsduon Diagram består av Lars Lengquist och Anders Granberg. De har arbetat tillsammans sen 2000 och har ett flertal gemensamma projekt bakom sig. Utställningen på Vänerborgs konsthall kommer att visa några av dem. Ett av dessa är Landscapes där minimalistiska landskap i miniatyr skapar olika scener och kompositioner med stundtals absurda situationer bjuder på tragik, humor och associationsretningar. Skeenden och handlingar som sedda utifrån och i kraft av kollektivet kan bli något annat än det var tänkt. På Vänersborgs konsthall kommer nu fortsättning på detta projekt att visas. www.diagram.selänk till annan webbplats

Sisters in Love

Karin Jonsson och Frida Breife

29 oktober - 30 november, 2011

Karin Jonsson och Frida Breife är två textilkonstnärer som möttes under sin utbildning på HDK.
De träffades av en slump efter några år och fann att de satt på varsitt håll och gjorde liknande saker, sprättade i gamla barnkläder, broderade och undersökte vad man kan göra med ärvda trasmattenystan. De fann även att de hade en liknande tanke i sina verk.
Så de bestämde sig för att jobba med ett gemensamt projekt som går under namnet Sisters in Love.

Karin Elmgren och Anita Paakkonen Ahl

10 december, 2011 - 14 januari, 2012

Konstnärerna Karin Elmgren och Anita Paakkonen Ahl har gjort utställningar tillsammans tidigare. Den gemensamma nämnaren i deras konstnärskap är snarare ämnet än uttrycket och bildspråket. I denna utställning är människans förhållande till naturen den röda tråden. Genom en stundtals svart humor undersöks våra möten med det mänskliga kretsloppet. Karin och Anita rör sig fritt över genregränserna, teckning, skulptur, foto eller video. Det är uttrycket som styr.
Karin och Anita utbildades samtidigt på Valand under 1996 - 2001.