Hoppa till innehåll

 

Hösten 2013

På ont och gott

10 augusti - 14 september, 2013

En utställning där moderna hjälteserier möter den medeltida bildvärldens bibliska hjältar. Hur har det onda och det goda sett ut i vår föreställningsvärd och hur har det förändrats?

Genom serietecknaren Henrik Jonssons bilder och genom bl a avbildningar av träsnittsbilder illustrerande Apokalypsen förmodligen gjorda av Laurens Janszoon Coster som levde i början av 1400-talet, gör vi jämförelser mellan bildvärldar och berättelser.

Onsdag 28/8 kl 17.30 - 18.30 kommer Margareta Björndahl, författare till boken Apokalypsen medeltida bilder med text ur Bibel 2000, från vilken en del av avbilderna är hämtade och gör en fördjupning av temat.

Serietecknaren Henrik Jonsson är uppväxt i Vänersborg och utbildad på the Kubert School in Dover, New Jersey. www.henrikjonssonart.comlänk till annan webbplats

Magdolna Szabó

21 september - 26 oktober, 2013

"För min egen blekhets skull älskar jag rött, blått och gult..."

ur Färgernas längtan av Edith Södergran

Magdolna Szabó arbetar främst med akvarell, monotypi i silkscreenteknik och video.

I en aldrig sinande ström avbildar hon cirklar och ovaler, ibland förstorade, ofta uppbrutna. Hon låter färgerna spela med och mot varandra och i möte med tomrummet bilda ständigt nya bilder, nya sammanhang.

Magdolna Szabó är född 1958 i Dévaványa i Ungern, numera verksam i Malmö. Hon är representerad på Nordiska Akvarellmuseet, Ystads konstmuseum, Sundsvalls museum, Moderna Museet, National Gallery of Ireland, Kulturen i Lund.

Tina Carlsson

i samarbete med Simon Larsson

9 november - 14 december, 2013

mannen, socialdemokratin och fåglarna

Utgångspunkt för utställningen i Vänersborg är den kvardröjande känslan av nostalgi som man ofta möter i relation till begreppet ”det svenska folkhemmet”. Många med mig anser att det pågår en nedmontering av den svenska välfärden men hur hänger det ihop med känslan av förlust av ett ofta idealiserat folkhem? Vad var egentligen det svenska folkhemmet? Vad är det som har gått och förlorat och vilken är förlusten som nostalgin häftar fast vid? Hur kan vi ta oss vidare? Är några av de frågor som jag ställer mig i projektet.

Tina Carlsson

I verket ”tingen och folkhemmet” bjuder Tina Carlsson in Vänersborgarna att lämna in ett föremål som man associerar med folkhemmet. Föremålen kommer att presenteras i en installation under utställningen. Man kan lämna in föremål fram till utställningens slut under konsthallens öppettider.

Föremålen kommer att dokumenteras.

13 november kl 16.30 – 20.00, Samtal kring folkhemmet.

Vi bjuder på en kväll med ett angeläget samtal, medverkande Anneli Jordahl, Kjell Östberg, Magnus Linton och Tina Carlsson.

7 december kl 14 - 16.30, Rapporter från arbete.

Vi visar ett program med filmer och videoverk på Stora biografen. Sammanställt av Petra Johansson och Kristina Meiton

Filmprogrammetlänk till annan webbplats

KONTAKT