Hoppa till innehåll

 

Utställningar

Pågående utställning

Glömda minnens bibliotek

Marit Lindberg och Lena Ollmark
28 augusti - 2 oktober

Mörkt rum med en bokhylla och två tv-skärmar som visar personer.

Utställningen är ett pågående utforskande om minnet som konstnären Marit Lindberg och författaren Lena Ollmark arbetar med. Genom ett potpurri av personliga berättelser ställs vi inför frågeställningar om vad vi faktiskt minns. Vad skiljer vårt personliga minne från det kollektiva? Finns det falska och äkta minnen? Hur använder vi våra minnen?

Vi får också möta Bibliotekarien som berättar om arbetet med att hålla ordning bland allas minnen så att de inte hamnar fel, vilket skulle kunna leda till personliga katastrofer.

Minnena är hämtade från platser och händelser kring Vänersborg och berättas av personer från staden. Men minns de verkligen rätt?

Visas även: Ulricehamns rådhus och RUM44

Kommande utställningar hösten 2021

Melas

Peter Eccher
16 oktober - 20 november

Svart tecknad abstrakt djuriskbild på vit bakgrund

Peter Eccher har i tidigare arbeten berört frågor runt det omedvetna och oförklarliga fenomen, men har sen några år tillbaka påbörjat en resa där psykologiska tillstånd fått en större betydelse. Peter beskriver att han arbetar i gränslandet mellan psykologi, myt och ritual. Hans verk består av teckningar, tryck, objekt, film och ljud i installationer där han gärna använder sig av museets estetik.

Peter arbetar undersökande och utforskande och blandar vetenskap, folktro och kulturhistoria till en illustrativ och beskrivande kartläggning om specifika fenomen och tillstånd. Förhållningssättet är konstnärligt och speglar trosföreställningar om till exempel olika fysiska materials mentala och andliga egenskaper.

Ornamentering

Johan Engqvist
4 december - 15 januari

Målning av rosa ,röda och gulablommor på ljusblåvit bakgrund

Johan Engqvist arbetar med måleri. I sin praktik blandar han abstraktion, figuration och dekoration. Han använder sig av en mängd visuella referenser och tekniker som ofta kommer från andra håll än måleriets egen historia och kanon. Engqvist intresserar sig särskilt för hemmets sfär och tillskriver stor betydelse åt den estetik som ryms där.

Återkommande i Engqvists arbete är användandet av dekorativa bildspråk som närmast kan associeras med hantverk och interiörer. Den dekorativa estetiken refererar han direkt till de miljöer vi vistas i och föremålen vi omger oss med - våra hem och andra inredda utrymmen. De utgör en sorts fond för stora delar av vår vardag och levda erfarenheter och kan på så vis fungera som en genväg till minnen och upplevelser som är både personliga och allmänna.

Det igenkännbara bildmaterialet abstraheras till viss grad, och lämnas i ett stadie där det både tycks välbekant, men samtidigt förändrat och framställt i en form som skiljer sig från hur vi är vana att se det. Det blir underligt bekant.Formalistiskt placerar sig hans målningar någonstans mellan abstrakt och figurativt måleri. De är inte fullt ut abstrakta men beter sig heller inte som figurativt måleri vanligtvis gör. De gestaltar inte en händelse eller en plats, de är inte heller fönster för betraktaren att se in i. Både narrativ och illusionen om ett bilddjup saknas helt. Istället ter sig målningarna sig snarare som skärmar, flaggor eller väggar. På så vis närmar de sig arkitekturen.

Engqvist arbetar med en sorts expanderad måleripraktik som utöver det mer traditionella måleriet på duk kommit att innefatta även rumsligt måleri och skulptur. Han tänker på sina verk som delar av en helhet snarare än som enskilda konstverk. Engqvists metod är att producera serier av arbete med syfte att bilda en slags visuell logik i vilken mönster, former och bilder återanvänds och upprepas.

KONTAKT

Ordinarie öppettider:
Tisdag - Torsdag 12 - 18
Lördag 11 - 15

Under omhängning och röda dagar är konsthallen stäng.

Besöksadress:
Kulturhuset/Folkets Hus
Kungsgatan 15, Vänersborg

Telefon:
0521-72 24 00

E-post:
konsthallen@vanersborg.se

Postadress:
Vänersborgs konsthall
Box 337
462 24 Vänersborg

Tillgänglighet i Kulturhuset/Folkets Hus: Hiss
Handikappstoalett
Handikappsparkering

Direktlänk till Tillgänglighetsdatabasen för mer information.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamhetsledare:
Kajsa Frostensson
0521-72 17 40
0736-55 47 40

Konsthallsvärd:
Vangelis Floros
Märta Cassel