Hoppa till innehåll

 

Utställningar och program

Nästa utställning

Ornamentering

Johan Engqvist
4 december - 15 januari

Vernissage 4 december klockan 12.00-15.00

Målning av rosa ,röda och gulablommor på ljusblåvit bakgrund

Johan Engqvist arbetar med måleri. I sin praktik blandar han abstraktion, figuration och dekoration. Han använder sig av en mängd visuella referenser och tekniker som ofta kommer från andra håll än måleriets egen historia och kanon. Engqvist intresserar sig särskilt för hemmets sfär och tillskriver stor betydelse åt den estetik som ryms där.

Återkommande i Engqvists arbete är användandet av dekorativa bildspråk som närmast kan associeras med hantverk och interiörer. Den dekorativa estetiken refererar han direkt till de miljöer vi vistas i och föremålen vi omger oss med - våra hem och andra inredda utrymmen. De utgör en sorts fond för stora delar av vår vardag och levda erfarenheter och kan på så vis fungera som en genväg till minnen och upplevelser som är både personliga och allmänna.

Det igenkännbara bildmaterialet abstraheras till viss grad, och lämnas i ett stadie där det både tycks välbekant, men samtidigt förändrat och framställt i en form som skiljer sig från hur vi är vana att se det. Det blir underligt bekant.Formalistiskt placerar sig hans målningar någonstans mellan abstrakt och figurativt måleri. De är inte fullt ut abstrakta men beter sig heller inte som figurativt måleri vanligtvis gör. De gestaltar inte en händelse eller en plats, de är inte heller fönster för betraktaren att se in i. Både narrativ och illusionen om ett bilddjup saknas helt. Istället ter sig målningarna sig snarare som skärmar, flaggor eller väggar. På så vis närmar de sig arkitekturen.

Engqvist arbetar med en sorts expanderad måleripraktik som utöver det mer traditionella måleriet på duk kommit att innefatta även rumsligt måleri och skulptur. Han tänker på sina verk som delar av en helhet snarare än som enskilda konstverk. Engqvists metod är att producera serier av arbete med syfte att bilda en slags visuell logik i vilken mönster, former och bilder återanvänds och upprepas.

KONTAKT

Ordinarie öppettider:
Tisdag - Torsdag 12 - 18
Lördag 11 - 15

Öppetider under jul och nyår
stängt: 23-25 december, 1 och 6 januari.

Under omhängning och röda dagar är konsthallen stäng.

Besöksadress:
Kulturhuset/Folkets Hus
Kungsgatan 15, Vänersborg

Telefon:
0521-72 24 00

E-post:
konsthallen@vanersborg.se

Postadress:
Vänersborgs kommun
Vänersborgs konsthall
462 85 Vänersborg

Tillgänglighet i Kulturhuset/Folkets Hus: Hiss
Handikappstoalett
Handikappsparkering

Direktlänk till Tillgänglighetsdatabasen för mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhetschef
Malin Haglund
0521-72 14 08