Hoppa till innehåll

Publicerad 2021-07-13

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Vänersborgs huvudbibliotek får ett rejält ansiktslyft!

Nya huvudbiblioteket

Nu börjar vi skapandet av framtidens bibliotek i centrum. En större yta med tillgängliga och flexibla lösningar präglar den nya mötesplatsen.

Kultur- och fritidsförvaltningen har sedan ett par år arbetat med kommunfullmäktiges beslut om att renovera och bygga om huvudbiblioteket. Biblioteket har funnits på samma plats sedan 70-talet och det genomfördes viss förändring på 90-talet. I augusti sätter arbetet igång och biblioteket beräknas åter öppna hösten 2022.

- Nu är avtalet påskrivet och ett bättre huvudbibliotek är på gång, som mer lämpar sig för dagens krav. Det blir ett bättre bibliotek med en ny inramning samt en trevligare och mer attraktiv huvudingång, säger Hans Norén (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Biblioteket helrenoveras och får en större yta. Fastighetsägaren och Kultur- och fritidsförvaltningen har tillsammans arbetat för ett bibliotek som kan fungera som modern kulturbärare.

Rum för alla
En mötesplats som upplevs som öppen och tillgänglig, där det traditionella bibliotekets roll suddas ut och ersätts med nya ytor med flexibla funktioner för möten, lärande och samvaro. Här ska människor i olika åldrar, med olika behov känna sig hemma och kunna odla sina intressen. Oavsett om man är intresserad av media, kreativa verkstäder, släktforskning eller om man bara vill komma in för att läsa dagens tidning – här finns rum för alla.

- Vi är glada att det här äntligen blir verklighet, invånarna i Vänersborg kommer bli glatt överraskade när det står färdigt. Vi är helt övertygade om att det kommer lyfta stadens attraktivitet och förutsättningarna för näringsidkarna i centrum, säger bibliotekschef Ann Dahlman.

Även fastighetsägaren är peppad.

- Vi är glada att kunna erbjuda större och uppgraderade bibliotekslokaler till Vänersborgs kommun och dess invånare. Vi ser fram emot att komma igång med byggprojektet, säger Jöran Rydberg, affärsutvecklingschef på Svenska Handelsfastigheter.

Utökad service i Vargön
Huvudbiblioteket stänger från och med den 19 juli. Det går att lämna tillbaka böcker i inkastet till den 16 augusti. Därefter kommer man att kunna lämna tillbaka det man lånat i en återlämningsbox i kommunhusets foajé under öppettid. Bibloteket i Vargön har utökade öppettider från den 19 juli.

Biblioteken i Brålanda och Frändefors öppnar igen den 16 augusti.

Här finns mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se