Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev april 2021

Ett urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under april 2021. Vid förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Fira påsk i Vänersborg

Rondell i Vänersborgs centrum utsmyckad med färgglada fjädrar och påskpynt.

1-4 april under påskveckan firas påsk i Vänersborg med aktiviteter för såväl barn som vuxna.

Active Quiz påskspecial i hela kommunen

Gå en digital tipspromenad där du själv väljer platsen. Ladda ner Active Quiz till din smartphone och skriv in koden ACTIVEVBG. Skicka in ditt resultat så kan du vinna ett presentkort!

Pyssel och måleri

Från skärtorsdag kan små påskfirare hämta en pysselpåse på kommunens bibliotek. Långfredag och påskafton klockan 13.00-15.00 kan hela familjen prova på målarglädje tillsammans med proffs från Konsthallen. Drop-in med ett begränsat antal deltagare åt gången.

Påskstämning i centrum på påskafton

Lämna ditt påskbrev till påskharen och få något gott som tack. Håkan Thunberg underhåller från scenen och påminner om att hålla avstånd. Kom gärna utklädda och bidra till en skön påskkänsla i centrum. Aktiviteterna pågår klockan 10.00-15.00

Guldäggsjakten

Påskafton 4 april hålls guldäggsjakten i Vänersborg. Ladda ner Active Quiz till din smartphone och skriv in koden ACTIVEVBG. Klockan 10.00 släpps GULDÄGGSJAKTEN som ger dig ledtrådar till var äggen finns gömda. Fina priser utlovas!

För barn upp till 6 år arrangeras Guldäggsjakten mini klockan 10.00 - 12.00 i Plantaget.

Tävla och vinn med #påskivbg

Fota, tagga med #påskivbg och dela när du deltar i någon av våra påskaktiviteter, så är du med i dragningen av många Forum Vänersborgs presentkort.

Ladda ner programaffischen som PDF , 443 kB, öppnas i nytt fönster. (, 443 kB)

Påskveckan arrangeras i samverkan med Forum Vänersborg.

Påsklovsaktiviteter i Vänersborg

Glad ung kille med kaninöron och påskägg i händerna.

Påsklovsaktiviteter för barn och ungdomar i Vänersborg finner du som brukligt på kommunens ungsida ungivbg.se

Gå till påsklovsprogrammet på ungivbg.se

Bland aktiviteterna finns såväl utflykter i naturen, som pysselpåsar att hämta för att skapa aktiviteter i ditt hem.

Slow Art Day på konsthallen

Två personer betraktar ett konstverk på konsthallen

Den 10 april deltar Vänersborgs konsthall i Slow Art Day. Det är ett evenemang som hålls på museer, konsthallar och gallerier i hela världen. Kortfattat handlar det om att uppleva konst genom att stanna och upp ta dig tid att titta på den länge.

Det är en metod som menar att du inte behöver några förkunskaper för att se och uppskatta konsten. Förförståelse kan till och med ligga i vägen för din upplevelse av konstverken.

Det enda du behöver är tid och uppmärksamhet. En övning som påminner om mindfulness. Du riktar under 15 minuter din fulla uppmärksamhet på ett av konstverken i vår pågående utställning. Därefter finns det tid till reflektion tillsammans kring våra upplevelser. Här finns inget rätt eller fel. Du behöver inte dela med dig om du inte vill.

  • Datum: Lördag, 10 april
  • Klockan: 15.00 - 16.30
  • Plats: Vänersborgs konsthall

Vår pågående utställning är Lysande utsikter av Bo Ljung, och vi tittar på 2-3 verk. Vi bjuder på frukt, vatten, handsprit och munskydd.

Se samtal med Bo Ljung om den pågående utställningen på konsthallens Youtubekanal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Evenemanget sker utanför ordinarie öppethållande så att vi inte blir störda av andra besökare.Vi tar emot max 8 besökare till evenemanget.

Föranmälan krävs

Anmäl till konsthallen@vanersborg.se, eller telefon 0521-722400

Läs mer om Slow Art på hemsidan https://www.slowartday.com/ Länk till annan webbplats.

Artist In Residence med Vänersborgs Jazz Academy

Bandmedlemmarna i kostym och fluga

Emil Brandqvist Trio

I höstas fick Vänersborg Jazz Academy uppdrag av Västra Götalandsregionen och Förvaltningen för kulturutveckling att starta ett Artist In Residence i Vänersborg. Syftet är att ge frilansande musiker och kompositörer inom jazz och improvisation i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling

Artist In Residence i Vänersborg 2021 är skivaktuella Emil Brandqvist Trio. Trion består av bandledaren, kompositören och trummisen Emil Brandqvist, Tuomas A. Turunen på piano och Max Thornberg, kontrabas. Residenset i Vänersborg sträcker sig mellan 2-11 april.

Live-streamad konsert

Den 10 april sänder vi en live-streamad konsert från Vänersborgs Museum som är arbetslokalen för residenset.

Sändningen sker via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om Artist In Residence

Läs mer om Artist In Residence på regionens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Unga erbjuds feriejobb med kultur och fritid

Sommarjobbare med bibliotekets lådcyklar

Vänersborgs kommun erbjuder varje år ett stort antal feriepraktikplatser för ungdomar som går i grundskolans årskurs 9 samt årskurs 1 och 2 på gymnasiet. I år ges även ungdomar i årskurs 3 på gymnasiet samt de som tog studenten 2020 möjlighet att söka.

Bland ferieplatserna finns våra populära kultursommarjobb. Uppdragen är en fantastisk chans för dig som vill arbeta med dans, musik eller teater. Eller för dig som vill få en inblick i att arbeta på bibliotek, konsthall eller med förvaltningens kommunikation till unga.

Om du gillar att arbeta med barn och unga finns möjligheter att vara med och skapa en aktiv fritid på fritidsgårdarna, Fiskeskolan eller barnverksamheten Hjälpande händer.

Ansökan öppen i april

Ansökan är öppen 1–30 april.

Du hittar ansökningslänk samt mer information på ungivbg:s sida om sommarjobb

Ta chansen att söka ett kreativt, utmanande och spännande feriearbete!

Vi planerar för Kulturveckan 2021

Musiker spelar utanför Vänersborgs kyrka

Invigningen av Kulturveckan 2020

Arbetet med Kulturveckan 2021 har redan påbörjats och april månad är en ypperlig tid för att tänka, formulera och anmäla era programpunkter. På uppstartsmötet som hölls i mars deltog många representanter från det lokala föreningslivet och andra kulturaktörer. De var alla intresserade av att veta mer om kommande Kulturvecka, som invigs lördag 23 oktober.

Är du med i en kulturförening, studieförbund, bygdegårds- eller hembygdsförening? Eller är du en enskild konstnär eller på annat sätt kulturaktör med verksamhet i Vänersborg? Då kan du medverka med programpunkter och aktiviteter.

Anmälan sker digitalt på vår hemsida senast 17 maj. Årets tema är Livslust, efter beslut på uppstartsmötet.

Läs mer om Kulturveckan på vanersborg.se/kulturveckan

Nyhetsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se