Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev december 2020

Ett urval av kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under december 2020. På grund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i arrangemang och träffar ske med kort varsel.

Ny fritidsgård i centrala Vänersborg

Fasadbild av de nya lokalerna

Den nya träffpunkten för unga i centrala Vänersborg är så gott som färdigrenoverad och under december klar att ta emot besökare. Lokalen, som ligger i korsningen Regementsgatan/Nygatan ersätter tidigare lokaler i Ungdomshuset för fritidsgården Centrumgården och kulturverksamheten Timjan.

På grund av pågående pandemi flyttas den planerade invigningen till obestämt datum nästa år. I väntan på ändrade restriktioner smygstartar verksamheterna med gruppaktiviteter för grupper om ett mindre antal ungdomar åt gången.

Följ verksamheterna på sociala medier för att hålla dig uppdaterad

Timjan på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fritidsgårdarna på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Julstämning i centrum

Vinterbelysning över gågatan i Vänersborg

Under december månad brukar Vänerborgs centrum sjuda av aktiviteter, musikunderhållning, uppträdanden och evenemang som förgyller julhandeln. I år har Vänersborgs kommun och Forum Vänersborg istället satsat på att skapa en riktigt mysig stadskärna, som för tankarna till en traditionell och hemtrevlig jul.

Många av de fönster som vanligtvis står tomma är i år dekorerade med lokala julklappstips från våra centrumbutiker och skapar en härlig julkänsla med både belysning och rörliga inslag. Som besökare upplever du inte bara julen visuellt, utan julmusik ramar också in stämningen - inte enbart från scenen utan även från alla de högtalare som sätts upp i Plantaget, på Edsgatan och Sundsgatan.

Musikskolans luciafirande och julstuga

Luciakör med ungdomar

Lucia

Musikskolans luciafirande streamas via Ttela från Vänersborgs museum den 13 december. Framträdandet av musikskolans körer NonStop, Singo och festis tillsammans med instrumentsolister kan du se på ttela.se den 13 december. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Julstuga

Musikskolans traditionella julstuga visas även den över nätet. Lördag den 12 december mellan klockan 10.00-18.00 sänder julstugan live via musikskolans facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Uppträder gör orkestrar och ensambler från 15 år och nedåt.

Se facebooksidan för program med tider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Digitalt nyårsfirande

Två händer som håller glödande tomtebloss

Nyårsfirande i Plantaget var början på en ny tradition som nu får pausas redan andra året. Istället för att ställa in ställer vi om och presenterar istället en digital nyårskrönika a´ la Vänersborg.

Även om 2020 varit ett tungt år med inställda evenemang och personliga prövningar så har det ändå hänt en hel del som vi kan glädjas åt och vara stolta över.

På nyårsafton kan du tillsammans med Vänersborgs kommun se tillbaka på en del av dessa höjdpunkter, lyssna till årets nyårstalare och ta del av såväl reflektioner från året som musikunderhållning.

Med ambitionen att årets firande ska spegla vår vision Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet vill vi på detta vis önska ett riktigt Gott Nytt År!

Följ Polstjärnepriset 2021 online

Kontrabasist vid Polstjärnepriset

Vem önskar inte att få öppna en ny spännande lucka i Polstjärneprisets julkalender varje dag fram till jul?

Från 1 december kan du på Polstjärneprisets Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. löpande stifta bekantskap med de 23 unga solisterna som kommer att tävla i Polstjärnepriset.

I normala fall genomförs Polstjärnepriset inför fullsatta hus i Vänersborg och Göteborg. I år går Polstjärnepriset online och många fler får chansen att följa den rafflande tävlingen och alla fina framträdanden.

I januari kan du uppleva tävlingens delfinal, final och alla konserter online direkt från Polstjärneprisets nav i Vänersborg, men också från våra spelplatser i Göteborg, Köpenhamn, Oslo och Stockholm.

  • Söndag 3 januari klockan 15.00 är det dags för delfinalen i form av en online-konsert, med inslag även från Köpenhamn och Oslo.
  • Måndag 4 januari klockan 18.00 är det online-konserter med kammarmusik och soloframträdanden från Vänersborg och Stockholm.
  • Tisdag 5 januari klockan 15.00 är det så dags för finalen, online direkt från Konserthuset i Göteborg.

Du hittar Polstjärnepriset online på youtube.com respektive gso.se (finalen) både vid de utsatta tiderna och för senare lyssning.

Så påverkas förvaltningens utbud av skärpta allmänna råd

Coronaviruset genom mikroskop
  • Biblioteken och konsthallen fortsätter att hålla öppet tillsvidare, men med begränsningar för besökare och coronaanpassade verksamheter.
  • Hallevibadet är stängt för allmänheten, med undantag för simskola för varn under 15 år och skolornas simundervisning.
  • Fritidsgårdarna och Timjan har öppet för bokad gruppverksamhet om grupper med färre än 8 ungdomar åt gången.
  • Musikskolan orkesterverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare fortsätter. Undervisningen i övrigt är igång.
  • Idrottsanläggningarna har öppet för träning för lag med barn och unga under 15 år enligt tidigare rekommendationer.

Vid ytterligare förändringar

Läs på respektive verksamhets webbsida för eventuella förändringar i utbud, öppettider med mera.

Biblioteken i Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallevibadet

Vänersborgs konsthall

Fritidsgårdarna i Vänersborg

Musikskolan Vänersborg

Idrott, motion och friluftsliv

Håll dig uppdaterad kring Vänersborgs kommuns information om coronaviruset

Nyhetsbrevet publiceras av Kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se