Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev maj 2021

Information och urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under maj 2021. Vid förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Förstärkt kulturutbud och kontakt med idrottsföreningarna

Bildkollage med barn som spelar instrument, målar och dansar

Kultur och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun har tagit beslut om förändringar i sin organisation utifrån sitt demokratiska uppdrag - verksamhet och aktiviteter för alla. Förutom en viss omstrukturering internt så breddas utbudet av kurser till barn och unga inom bildkonst.

- Vi har en fantastisk musik, teater och dansverksamhet i Vänersborg som vi vill komplettera med bild för alla barn och unga som har det intresset, säger förvaltningschef Anna Svensson.

Den nya organisationen medför inga besparingar eller minskning av utrymme för den anrika musiktraditionen som vi är stolta över. Syftet är att organisera ett bredare kursutbud till Vänersborgs kommuns barn och unga, och i samband med detta tydliggöra utbudet genom att döpa om nuvarande Musikskolan till Musik- och kulturskolan.

Satsning på dialog med föreningslivet

I samband med omorganisationen tillsätts en föreningskonsulent som ger större möjligheter för en bra dialog mellan kultur- och fritidsförvaltningen och idrottsföreningarna.

- Den breda verksamhet, med tusentals barn och vuxna, som föreningarna bedriver i våra anläggningar kräver en nära dialog. Genom en föreningskonsulent kommer vi få bättre möjligheter att fånga upp föreningarnas behov samt förmedla vår planering framåt, förklarar Anna Svensson.

Organisationen kostar inte mer pengar för invånarna, förändringen är planerad inom den budgetram förvaltningen är tilldelad.

Final i Polstjärnepriset

Finalisterna i Polstjärnepriset

Från vänster: Vilhelm, Harald, Nicole och Jael

Lördag 29 maj klockan 15.00 går finalen av 2021 års Polstjärnepris av stapel.

Polstjärnepriset är en rikstäckande tävling inom klassisk musik för ungdomar 14-18 år som spelar orkesterinstrument eller piano. Tävlingen, som har utvecklats av Vänersborgs kommun sedan 2007, arrangeras nu av Nationellt centrum för musiktalanger. Centret har sin bas i Vänersborg och bedriver spetsverksamhet i samverkan med såväl stora professionella symfoniorkestrar, musikhögskolor som kulturskolor över hela landet för att stärka återväxten till musikeryrket.

Polstjärneprisets final kommer att streamas från Göteborgs Konserthus på gsoplay.se.

Årets finalister

De fyra ungdomar som har gått till finalen är:

 • Nicole Biegniewska, violin, 18 år från Norrköping
 • Jael Caselunghe, harpa, 18 år från Uppsala
 • Harald Edin, kontrabas, 17 år från Styrsö
 • Vilhelm Moqvist, piano, 17 år från Götene

Förutom ära och berömmelse tävlar dessa ungdomar om en prispott på sammanlagt 70 000 kronor.

 • 1.a pris 50 000 kr
 • 2:a pris 10 000 kr
 • 3:e pris 5 000 kr
 • 4:e pris 5 000 kr

Stort tack till Intea Vänerparken som står för prispengarna!

Vid finalen medverkar även förra årets vinnare Tekla Nilsson, klarinett.

Fotoutställning om social inkludering på konsthallen

Pojke med amputerade ben under ett uppspänt tyg med färgat mönster

Fotoutställningen Social inkludering 2.0 är ett resultat av ett treårigt samarbetsprojekt mellan Vänersborgs kommun och Chobe District Council i Botswana. Projektet utgick från målsättningen att arbeta med barns, framförallt barn med funktionsnedsättnings rätt till lek, fritid, sport och kultur.

Utställningen pågår 7 maj – 5 juni i Vänersborgs konsthall.

Vad är Social inkludering 2.0?

Både projektet och fotoutställningen Social inkludering 2.0 handlar om funktionsförmåga, delaktighet, jämlikhet, samarbete och att inte lämna någon utanför, varken i Botswana eller i Sverige.

Projektet visade att trots att de två samarbetsländerna har sina olikheter så behandlas och bemöts barn utan och med funktionsnedsättning olika i båda länderna. I Chobe, Botswana arrangerades en Road Show - en vandrande fotoutställning mellan byar - med syftet att lyfta frågor och skapa dialog kring bemötande och likabehandling av barn med funktionsnedsättning. Delar av Chobes Road Show med fotografier tagna av fotografen Joachim Nywall visas under maj månad i Vänersborgs konsthall.

Joachim Nywall har arbetat som fotograf i över trettio år. I hans bilder är det människan som står i centrum. Mötet med människor är vad som driver honom som fotograf, oavsett om det är resereportage, sportfoto eller musikbilder.

Programpunkter till utställningen

Föranmälan till aktivitet gör du på konsthallens hemsida under fliken Workshops våren 2021.

Skapande verkstad

Välkommen på skapande verkstad för barn, unga och familjer varje lördag under utställningsperioden.

Aktiviteterna är anpassade utifrån deltagarens förutsättningar för att skapa inkludering och delaktighet. Välkommen att kontakta konsthallen i förväg om du har frågor.

Skapa masker 15 maj

Drama och bildaktivitet. Vi skapar egna masker som vi prövar i teaterövningar.

 • 13.00 - 14.00 Skapa masker
 • 14.00 - 14.30 Fika
 • 14.30 - 15.00 Spela teater med din mask

Dans 22 maj

 • 13.00 - 13.30 Dans 1: a passet
 • 13.30 - 14.00 Fika
 • 14.00 - 14.30 Dans 2: a passet

Dockteaterverkstad 29 maj

Tillverka egna figurer och testa på dockteater.

 • 13.00 - 14.00 Tillverka dockfigurer
 • 14.00 - 14.30 Fika
 • 14.30 - 15.00 Spela teater med din figur

Djembetrummor 5 juni

Testa på att spela Djembetrummor tillsammans.

 • 13.00 - 13.30 Spela trummor 1: a passet
 • 14.00 - 14.30 Fika
 • 14.30 - 15.00 Spela trummor 2: a passet

Välkommen på dialogmöte

Som avslutning på utställningen Social inkludering 2.0 bjuds invånare i Vänersborgs kommun in till en digital medborgardialog med politikerna i Kommunala rådet för funktionshinderfrågor. Temat för dialogen följer utställningens fokus; hur skapar vi en mer inkluderande kommun med fokus på en meningsfull fritid.

Anmälan görs till erika.johansson@vanersborg.se.

Föreningar kan söka medel för sommarlovsaktiviteter

Fyra glada ungdomar poserar för kameran

Föreningar i Vänersborgs kommun uppmanas söka stöd för aktiviteter under sommarlovet via kultur- och fritidsförvaltningen.

Regeringen och samarbetspartierna återinför stödet för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn. Ett riktat statsbidrag på 200 miljoner kronor förväntas gå till Sveriges kommuner för sport- och kulturaktiviteter för barn mellan 6 och 15 år.

Stödet gick att söka mellan 2016 och 2019 och innebar väldigt många bra och roliga aktiviteter och upplevelser för barn och unga i Vänersborg.

Nu efterlyses föreningar som vill vara med och göra även 2021 till en aktiv och minnesvärd sommar för unga i Vänersborgs kommun.

Läs mer satsningen och ansökan för föreningar

Nya restriktioner kring matcher och tävlingar utomhus för barn och unga

En fot med en fotbollssko på som  rör vid en fotboll

Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna för barn och unga födda 2002 eller senare.

Beslutet från myndigheten skapar möjlighet för föreningar att anordna enstaka matcher och idrottstävlingar utomhus för barn och unga.

Förändringen genomförs eftersom det är viktigt att barn och unga har goda möjligheter att idrotta trots pandemin.

Vad gäller i Vänersborgs kommun?

För barn födda 2002 eller senare gäller att enstaka matcher eller tävlingar får genomföras utomhus. Med enstaka match eller tävling avses

 • för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka. Matchen eller tävlingen ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.
 • för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka. Matchen eller tävlingen genomförs lokalt, eller med ett begränsat resande.

Läs mer om beslutet och vad som gäller kring kommunens idrottsanläggningar för föreningslivet.

Vaccination pågår i Arena Vänersborg

Personer sitter utspridda på stolar i Arenan efter taget vaccin

Nyvaccinerade i Arena Vänersborg

Vårdcentralerna i Vänersborg påbörjade massvaccinering av kommunens invånare i Arena Vänersborg i slutet av mars.

Vaccinationen fortlöper och sker i enligt Västra Götalandsregionens riktlinjer om prioritering i strikt åldersordning med de äldsta först.

Läs mer om vaccination mot covid-19 i Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett steg närmare Framtidens bibliotek

Glad bibliotekarie med högar av böcker runt sig

Det rör på sig på vägen mot Framtidens bibliotek i centrala Vänersborg.

Nu ligger anbudsförfrågan om om- och tillbyggnad av Vänersborgs bibliotek till Framtidens bibliotek ute på annons. Entreprenörer har maj månad på sig att inkomma med anbud. Byggstart beräknad till efter sommaren och invigning någon gång efter årskiftet.

Länk till upphandling av totalentreprenad av Vänersborgs nya bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst i offentlig miljö

Flygfoto över Sanden och Vänern

Kultur- och fritidsnämnden förslog kommunfullmäktige, vid nämndens möte 16 april, att anta riktlinjer för arbetet med konstnärlig gestaltning i offentlig miljö.

Riktlinjerna anger hur Vänersborgs kommun ska arbeta med konst och offentlig gestaltning kopplat till utveckling och utformning av den fysiska miljön i kommunen.

Nyhetsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se