Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev mars 2021

Ett urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under mars 2021. Vid nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Årets idrottsledarstipendiat utsedd

Anders Broberg i vinterlandskap med SK Granans klubbmärke på kläderna

Anders Broberg

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela 2021 års Idrottsledarstipendium till Anders Broberg vid Skidklubben Granan. Priset delas ut vid nationaldagsfirandet den 6 juni.

Nämndens motivering

Anders är en ledare och tränare som varit engagerad i klubben i över 15 år. Han har jobbat med skidor och styrketräning, men även med mountainbike och idrottonline.

Anders gör träningstillfällena roliga och har en enorm förmåga att få med barn och ungdomar även om de har en ”dålig dag”.

Han är en inspiratör och förebild inte bara för barn och ungdomar utan även för ledare och föräldrar.

Om Idrottsledarstipendiet

Idrottsledarstipendiet delas ut till en framstående ledare eller organisatör som har främjat, stimulerat och uppmärksammats för att ha gjort betydelsefulla insatser för i drotten i Vänersborg. Stipendiet inrättades av Kultur- och fritid 2016 och uppgår till 8 000 kronor.

Anders Broberg om tilldelningen av idrottsledarstipendiet

- Under min uppväxt var det mycket fotboll i Melleruds IF och senare i Brålanda IF. Där började jag som 16-åring i pojkallsvenskan med kort sejour i Sommaro IF och i Gestad SK. Under uppväxten provade jag lite olika idrotter som badminton pingis, friidrott, innebandy och simning samt några barn/ungdomstävlingar på skidor. Som vuxen har jag genomfört flera vasalopp och en svensk klassiker. Genom åren har det även blivit några löpar- och MTB-tävlingar.

SK Granan är en härlig prestigelös förening som bygger helt på ideella krafter och är rolig att vara engagerad i. Ungdomsledare har jag varit sedan vår äldsta son började tycka det var roligt med löpning och skidåkning vilket är ungefär 15 år sedan. Det har blivit flera utbildningar genom SISU, Friluftsfrämjandet och svenska skid -och cykelförbunden. Dessa utbildningar har legat som grund till de många träningarna i löparspåren, skidspåren, på cykelsadeln och i sporthallen.

Jag har alltid haft som mål att alla deltagarna skall känna sig sedda vid en aktivitet. Det har också varit viktigt för mig att barnen, ungdomarna och de vuxna skall ha en rolig varierad träning, lite ”jön” är alltid roligt, avslutar Anders Broberg.

Lysande utsikter på Konsthallen

Konstverk av Bo Ljung

Utställningen Lysande utsikter med konstnären Bo ljung visas på Vänersborgs konsthall 13 mars - 24 april.

Öppningen av utställningen visas digitalt på konsthallens sociala medier lördag den 13 mars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bo Ljungs bilder myllrar av visuella berättelser för ögat. Samtidigt är de stillsamt meditativa och inbjudande för betraktaren att utforska dem. Vi möter föremål, växter och människor där vi liksom i drömmarna, skapade av minnesfragment söker efter svar. Ögat och seendet tillåts att vällustigt gå på vandringsfärd genom simultana rumsligheter, vägledd av ränder, diagonaler och andra mönster. Perspektiviska krockar och dubbla rumsligheter i olika nivåer genom trappor, öppningar, gångar och dubbelexponeringar ger bilderna en filmisk karaktär.

Bo Ljung hänvisar gärna till den tyska filosofen Hans Georg Gadamer när han beskriver konsten som ett visuellt språk och som del av en lång och levande tradition. ”Konstspelet” är en lek som måste tas på största allvar, både för konstnär och för betraktare, för att konsten ska äga rum och veckla ut sin mening.

Besök på konsthallen i coronatider

Tills vidare har konsthallen begränsat antalet besökare till max 8 åt gången. Privata visningar av utställningen kan bokas utanför ordinarie öppettid via mail konsthallen@vanersborg.se eller telefon 0521 – 72 24 00

Onlinekurs för unga blås- och stråkmusiker

Bild på stråk- och blåsinstrument

Nationellt centrum för musiktalanger välkomnar dig som är 10-18 år (och som har spelat något/några år) till öppna online-kursen 13-14 mars.

Kursen är avgiftsfri. NCM har omfattande erfarenhet av online-undervisning och hjälper dig på alla sätt med tekniken.

Anmälan och mer information

Anmälningstiden har gått ut.

Du väljer själv om du vill delta en eller två dagar eller ta provlektioner. Kursens innehåll består av enskilda lektioner, grupplektioner, speltips, konsertbesök-online och andra inslag. Anmälan senast 4 mars.

Utmaning med Active Quiz

Tjej som håller i sin smartphone och har i gång appen Active Quiz 

Active Quiz är en digital tipspromenad för barn och vuxna, unga och gamla, invånare och turister. Du kan välja att gå den precis där du befinner dig eller varför inte låta utmaningen ta dig runt i kommunen och samtidigt upptäcka nya smultronställen?

Vad du än väljer behöver du ladda ner appen Active Quiz till din mobil och skriva in koden: ACTIVEVBG. Ange ett namn och välj mellan barn- eller vuxen-frågor. Sedan är det bara att börja gå - frågorna dyker upp automatiskt efter ett visst antal meter. Du kan delta var som helst i vårt område, så länge du rör på dig, i grupp eller på egen hand.

Under våren kommer vi att erbjuda nya frågor varje vecka, så passa på att utmana dig själv och andra. Ett trevligt sätt att umgås och träffas på behörigt avstånd samtidigt som man får frisk luft och nya kunskaper!

Active Quiz på kommunens födelsedag

Under februari brukar Vänersborgs kommun bjuda alla invånare på tårtkalas och fira sin födelsedag. I år skickades istället tårtorna till kommunens alla äldreboenden, vilket var väldigt uppskattat. Övriga invånare hade dock möjlighet att få presentkort på en bakelse genom att slutföra en runda med Active Quiz.

Missade du den digitala politikerdialogen som sändes vid födelsedagen? Både politiker och tjänstemän fanns på plats i studion för att svarade på invånarnas frågor och berätta om senaste nytt från varje förvaltning. Se sändningen nedan.

Den nya centrala fritidsgården öppnar inom kort

Fasadbild av de nya lokalerna

Lyckans fritidsgård, som den nya fritidsgården heter efter förslag och omröstning från främst ungdomar men även andra via sociala medier, kommer snart att öppna.

Förberedelserna har drabbats av lite förseningar men nästa steg är en besiktning inom kort för att se vad som återstår innan verksamheten kan öppna. Förhoppningsvis kan Lyckans fritidsgård äntligen ta emot besökare under mars.

Mer information och tider för rundturer kommer publiceras på verksamhetens hemsida.

Digitala kurser med Vänersborgs Jazz Academy

En kille med trumpet blir undervisad

Jazz Mini Camp 14 mars

Jazz Mini Camp är en dagskurs för ungdomar mellan 13-19 år. Vanligtvis för dig som bor i Västra Götaland, men den digitala kursen är öppen för alla. Under en dag får deltagarna spela i ensemble, lyssna på jazz, prata jazzteori och lära sig grunderna i jazz och improvisation.

Temat den 14 mars är improvisation och samspel.

Läs mer och anmäl dig via Vänersborg Jazz Academys hemsida

Jazz Mentors Day 28 mars

Jazz Mentors Day är en satsning från Vänersborg Jazz Academy på utveckling och utbildning för musikstuderande som vill hitta sin egen röst och vision. Mentorsdagarna för samman studerande och mentorer från jazzeliten i världens alla hörn.

Den 28 mars hålls en kostnadsfri onlinesession på teamat music management med Jonas Kullhammar och Fabian Kallerdahl.

Läs mer om Jazz Mentors Day på jazzakademins hemsida

Nyhetsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se