Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev november 2020

Ett urval av kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under november 2020. På grund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i arrangemang och träffar ske med kort varsel.

Nordisk konst möts på konsthallen

De fem konstnärerna står på rad och tittar in i kameran

Nordisk konst möts när konstnärer från fem nordiska länder ställer ut gemensamt på Vänersborgs konsthall. Konstnärerna är Yvonne Swahn (Sverige), Borghild Rudjord Unneland (Norge), Vibeke Nørgaard Rønsbo (Danmark), Eeva Hannula (Finland) och Ólöf Einarsdóttir (Island).

Utställningen pågår från 28 november till 30 januari (2021)

Genom utställningen lyfts frågan om det finns en nordisk kultur och identitet idag. Finns det ett uttryck som blir synligt i konsten – det svaga ljuset, kylan eller de stora skogarna? De fem konstnärerna ställde ut tillsammans när föreningen Norden 100 årsfirande uppmärksammades i den nord tyska staden Flensburg 2019.

Läs mer om utställningen och Vänersborgs konsthall

Så påverkas förvaltningens utbud av skärpta allmänna råd

Coronaviruset genom mikroskop

Biblioteken, Hallevibadet, konsthallen och fritidsgården Torpagården fortsätter att hålla öppet tillsvidare, men med begränsningar för besökare och coronaanpassade verksamheter.

Musikskolan stänger tillfälligt gruppundervisningen för personer över 15 år. Även kommunens idrottsanläggningar är stängda för träning och matcher med deltagare över 15 år.

Vid ytterligare förändringar

Läs på respektive verksamhets webbsida för eventuella förändringar i utbud, öppettider med mera.

Biblioteken i Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallevibadet

Vänersborgs konsthall

Fritidsgårdarna i Vänersborg

Musikskolan Vänersborg

Idrott, motion och friluftsliv

Dans utan krav för unga tjejer

Unga dansare på led som leds av en danslärare

Dansa utan krav är för dig som är tjej i högstadiet. Du behöver inte ha dansat något innan och vi har ingen uppvisning. Vi dansar tillsammans för att det är kul, till bra musik och till danssteg som är lätta att följa. Här får du komma precis som du är utan krav på prestation, som ett skönt sätt att tänka på annat än vardagens stress.

Fredagar 15.30-16.30 med start 20 november.

Vill du veta mer om Dansa utan krav?

Kontakta din skolsköterska eller kurator för mer information samt hur du gör för att anmäla dig.

Dansa utan krav är en satsning av Elevhälsan och Danspoolen i Vänersborgs kommun.

Livestreamade konserter i november

Porträttbild på Peter Jablonski som lutar sig mot ett piano

Peter Jablonski

Lördag 7 november kan du njuta av musik för solopiano av Chopin, Scriabin, Stevenson och Stanchinsky med pianisten Peter Jablonski i en livesändning från Folkets hus. 

Lördag 28 november sänds föreställningen L.v. Beethoven - Legenden och Musiken med Johan Rabeus och Old Ox Chamber Soloists från Vänersborgs Teater.

Konserterna är ett samarrangemang mellan Old Ox Music och Vänersborgs kommun.

Vad är Old Ox Music?

Aurora Music har bytt namn till Old Ox Music. Det var redan 2006 som Aurora startade med stöd av Vänersborgs kommun och Trollhättans stad. Efterhand har verksamhetsfältet vidgats till att även omfatta bland annat Mariestad och Stockholm, men vänersborgarna gläds åt att alltjämt få besök ett par gånger om året.

Besök www.oldox.se för mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stilbildande basister i The Jazz Studio

Kollage med porträttbilder på de tre basisterna

Gustaf Hielm, Christian Spering och Lars DK Danielsson

Denna gång dedikerar vi The Jazz Studio till dig som spelar bas och detta med råge! Vi får besök av tre stilbildande basister som alla kommer att gå till jazzhistorien för sina personliga och musikaliska avtryck. Oavsett om du spelar traditionell jazz, beat eller fusion, detta är en helg för dig.

The Jazz Studio är helg baserad på master class, föreläsningar och konstnärliga diskussioner. En chans att i lugn och ro få utvecklas tillsammans med andra musiker samt tre av våra främsta inom området afro amerikansk tradition (med tyngdpunkt på jazz och improvisation).

Arrangemanget är inställt på grund av förändrade råd från Folkhälsomyndigheten för Västra Götaland.

The Jazz Studio arrangeras av Vänersborg Jazz Academy.

Jazzkurs för ungdomar

Kille spelar trombon 

Deltagare på Jazz Mini Camp

Jazz Mini Camp 6 december är en dagskurs för ungdomar mellan 13-19 år som bor i Västra Götaland. Under en dag får deltagarna spela i ensemble, lyssna på jazz, prata jazzteori och lära sig grunderna i jazz och improvisation.

Sista anmälan till Jazz Mini Camp är måndag 30 november. Klicka för att gå till anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gästlärare som deltar på kurserna kommer från Sveriges och nordens jazzelit och har stort intresse för att jobba som mentorer och stöd för kommande musikergeneration. Kursen arrangeras av Vänersborg Jazz Academy.

Läs mer om Jazz Mini Camp

Nyhetsbrevet publiceras av Kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se