Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev oktober 2020

Ett urval av kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under oktober 2020.

Kulturvecka 17 oktober - 1 november

LYSKRAFT är årets tema och nog kommer kulturveckan lysa upp höstmörkret i Vänersborg. Festligheterna startar med högtidlig invigning i Plantaget vid brandkanonerna och kyrktornet den 17 oktober klockan 18.30. Invigningen bjuder på musik, tal och eldshowen Det brinner en eld.

Veckan strålar av konst hos konstföreningarna, flammar upp av musikal-, jazz- och orkesterkonserter, men glöder också stilla i orgelmeditationer. Besökare kommer bländas av små och stora arrangemang med allt från nycirkus till föredrag om biologisk mångfald, arrangerat av och med kommunens kulturföreningar. Själva har du möjlighet att stå i strålkastarljuset på öppen scen den 23 oktober, för att därefter vandra till ljusfestivalen på Skräcklan.

För barn och unga blir det barnkonsert med Bohuslän Big band, Babyteater och Beatbox. Vid slutet av höstlovsveckan sägs pirater visa sig i stan. Därtill aktiviteter i museet, konsthallen och biblioteken.

Ny förvaltningschef tillträder 1 oktober

Porträttbild på Anna

Anna Svensson

Anna Svensson tillträder den 1 oktober som ny förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun.

Hon efterträder Håkan Alfredsson, som går i välförtjänt pension efter många år vid rodret för förvaltningen.

- Anna har precis de kvalitéer vi eftersöker. Med sin erfarenhetsbakgrund som chef från olika kommunala förvaltningar ser hon helhet före delar och baserar sitt ledarskap på relationer och samarbeten. En modig ledare som skapar engagemang och som kommer att bli en stor tillgång till vårt gemensamma utvecklingsarbete, säger kommundirektör Lena Tegenfeldt.

Anna har många års erfarenhet av arbete inom kommunal sektor och har arbetat som chef inom både socialtjänsten och kultur och fritid. Senast kommer hon från ett arbete som avdelningschef för kultur och bibliotek i Uddevalla kommun.

Anna bor i Uddevalla med två barn och en katt. På fritiden spenderar hon gärna tid med vänner och särbo.

- Jag är jätteglad över att Vänersborgs kommun har gett mig förtroendet att arbeta som förvaltningschef för kultur och fritid. Jag ser fram emot att få lära känna organisationen och vara en del av dess utveckling framåt, säger hon!

Håkan Alfredsson lämnar chefskapet efter 39 år i Vänersborgs kommun

Porträttbild på Håkan Alfredsson

Håkan Alfredsson

Efter totalt 46 år i offentlighetens tjänst, varav de senaste 39 åren i Vänersborgs kommun, ser jag med stor tacksamhet tillbaka på ett fantastiskt arbetsliv.

Vilken härlig resa vi gjort tillsammans och vilka minnen vi delar. Så många utmärkelser, priser och uppmärksamhet vi fått för vårt arbete. Framgång är en gåva och vi har varit generösa mot varandra.

Nu stundar nya utmaningar när jag kan lägga min tid på mig själv och min familj. Samtidigt är det inom kultur och fritid som mina stora intressen finns så jag är säker på att vi kommer att ses även i fortsättningen.

Jag vill tacka alla arbetskamrater/medarbetare, politiker och representanter för föreningslivet som jag haft nöjet att arbeta tillsammans med under alla dessa år och önskar er all lycka i framtiden.

Till sist också ett varmt välkommen till min efterträdare som förvaltningschef Anna Svensson. Bättre jobb finns inte!

Naturen som inspiration på Konsthallen

Konstverk från utställningen Forest Fools

Konstverk av Tilda Lovell och Vanna Bowels

Utställningen Forest Fools

  • När: 3 oktober till 14 november
  • Utställare: Tilda Lovell och Vanna Bowels

Vanna och Tilda har ställt ut tillsammans förut och i deras konst syns ett tydligt släktskap. De har båda naturen som inspirationskälla men bearbetar den på olika sätt, vilket ger skilda uttryck och berättelser. Vanna Bowels gör surrealistiska varelser där hon blandar djur, natur och människa. Tilda Lovells verk ger associationer till monster ur medeltida helvetesskildringar, som också har en motsvarighet i folktrons naturväsen.

Öppen verkstad – Familjelördag

  • När: Lördag 17 oktober
  • Tid: klockan 11.00 – 15.00

Vi inspireras av den pågående utställningen Forest Fools. Passar barn i åldrarna 5 – 18 år. Barn under 9 med målsman. Drop in.

Ljusworkshop

  • När: Lördag 24 oktober
  • Tid: klockan 11.00 – 15.00

Gör en egen ljuslykta! Välkommen på en ljusworkshop i konsthallens verkstad. Passar för alla åldrar. Drop in.

Jazzkurs för ungdomar

Två unga killar som spelar trumpet och saxofon

Deltagare på Jazz Mini Camp

Jazz Mini Camp 4 oktober är en dagskurs för ungdomar mellan 13-19 år som bor i Västra Götaland. Under en dag får deltagarna spela i ensemble, lyssna på jazz, prata jazzteori och lära sig grunderna i jazz och improvisation.

Gästlärare som deltar på kurserna kommer från Sveriges och nordens jazzelit och har stort intresse för att jobba som mentorer och stöd för kommande musikergeneration. Kursen arrangeras av Vänersborg Jazz Academy.

Läs mer om Jazz Mini Camp

Höst på Vänersborgs museum

Besökare blir visad samling av glas och porslin på museet

Samlingar på Vänersborgs museum

Föreläsning om barnamörderskan Ingeborg Andersson

Söndag 4 oktober låter författarinnan Maria Bouroncle oss få höra historien om tre dramatiska mord i den lilla västgötska byn Vesene år 1929. Entré är 60 kr och antal platser begränsade till 45.

Visning av museet på arabiska

Fredag klockan 14.00 kan du under hela oktober visas Vänerborgs museum på arabiska. Visningen tar ca 45 minuter och är gratis.

Föredrag om skrock och folktro

Etnologen Fredrik Skott visar i sitt föredrag att skock och folktro är något som är lika aktuellt än i dag som i gångna tider. Entré är 60 kr och antal platser begränsade till 45.

Dansföreställning med Riksteatern

Dansare ligger ovanpå konstverk

Dansarna Jenny Nilson och Brittanie Brown

Promise land

Riksteatern i samproduktion med Andersson Dance presenterar en drömsk föreställning där Örjan Andersson koreograferar Helene Billgrens konst

Promise land skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Utgångspunkten för föreställningen är Helene Billgrens konstnärskap. Helene Billgren bildvärld tar plats i scenografi och kostym och detta får sedan en gestaltning genom dansarna. Det skavda och kantiga får en upphöjd betydelse och misstagen blir en tillgång. Det är ett ordnat kaos.

Skräcklan lyser upp i höstmörkret

Arrangörerna håller upp en stor affisch för festivalen

Stefan Leijon, Lasse Halma, Martin Westerlund och Sandra Björkstrand

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar tillsammans med Vänersborgs IF och SISU Vänersborgs Ljusfestival.

  • När: 23-24 oktober

Evenemanget lyser upp Skräcklan och skapar en magisk stämning med ljus, ljud, eld och vatten. Det blir barnunderhållning, historiska inslag, dans och musik såklart!

Ljusfestivalen är Corona-anpassad och vi checkar in sällskap efter sällskap. Därefter får du njuta av en styrd vandring i parken, där våra värdar hjälper till med att anpassa avståndet. Vandringen tar ungefär 30 minuter.

Själva parken öppnar klockan 18.00, men redan från 17.00 är biljettbodarna öppna och det finns goda möjligheter att värma sig innan avgång med både soppa och varm choklad.

Läs mer på vanersborgsljusfestival.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Höstlovsaktiviteter i Vänersborg

Barn som håller upp en läskig Halloween-pumpa som huvud.

Under höstlovet vecka 44 arrangeras aktiviteter för stora som små i Vänersborg. Besök bland annat biblioteket, fritidsgårdarna, Vänersborgs museum och Kungajaktmuseet.

Gå till ungivbg.se

VBG Dance Festival ställer om

Dansare som uppträder på VBG Dance Festival

Danscrew på VBG Dance Festival

Den 27-28 oktober arrangeras den stora dansfestivalen VBG Dance Festival. Årets festival kommer livesändas för att du ska kunna ta del hemifrån eller tillsammans med vänner vid ett par samlingsplatser med begränsat antal besökare.

Det blir två dagar med dansföreställning, danstävlingar och workshops. Läs mer om VBG Dance Festival på hemsidan för festivalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller följ arrangemanget på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Musikskolan återupptar undervisningen

Två musikskoleelever undervisas av lärare vid musikskolan

Musikskolans orkester- och gruppverksamhet är åter igång efter vårens uppehåll till följd av coronaviruset.

Förhoppningen är även att åter kunna hålla större konserter efter att regeringen öppnar för möjlighet till sittande publik på 500 personer vid evenemang. Planeringen för Lucia- och julkonserter pågår och formas vart efter som restriktionerna förändras.

Följ Musikskolan på Facebook för senaste nytt och inblick i verksamheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhetsbrevet publiceras av Kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet under aktuell månad.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se