Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev oktober 2021

Information och urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under oktober 2021. Vid förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Logotyp med texten Kulturveckan Vänersborg

Kulturvecka i Vänersborg

Efter en lång väntan kan vi äntligen börja uppleva kultur tillsammans i större skala igen! Från 23 oktober till 7 november arrangeras årets kulturveckor, och det finns gott om kulturupplevelser att ta del av.

Missa inte underbara Marianne Mörck i enmansshowen Britt-Marie var här, prova på att vara konstnär för en dag i hos några av våra konstföreningar eller ta med hela familjen på föreställning eller konsert.

Årets tema är Livslust och Kulturveckan är fullspäckad med arrangemang av och med kommunens kulturföreningar och kulturaktör tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter. Välkommen att grotta ner dig i programmet och hitta de guldkorn som tilltalar just dig!

Gå till kulturveckans hemsida

Kulturveckans program

Pressbild på artisten Tusse

Tusse

Invigning och konsert med Tusse

Även om Kulturveckan smygstartar redan torsdag 21 oktober så är den officiella invigningen lördag 23 oktober. Invigningen firas rejält med invigningstal av Benny Augustsson (Kommunstyrelsens ordförande) och konsert med Tusse på Skräcklan klockan 17.00.

2018 deltog Tusse i Talang och året efter tog han hem segern i Idol 2019. I år vann han Melodifestivalen och representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Dessutom har Tusse varit sommarvärd i P1 och är nu aktuell som en av programledarna för årets TV-gala Tillsammans för Världens Barn.

Boka din kostnadsfria biljett

Konserten, som är ett samarbete mellan Hållbarhetsveckan, Ljusfestivalen och Kulturveckan, är gratis för allmänheten. Dock behöver man boka sin fribiljett på ticketco.events Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. då platserna är begränsade (biljetter släpps 14 oktober!). Har man ingen möjlighet att boka digitalt kan man istället välja att hämta ut sin fribiljett på Turistbyrån Visit i Vänersborg.

- Detta blir ett fantastiskt sätt att inleda årets Kulturvecka, samtidigt som man avrundar Vänersborgs första Hållbarhetsvecka, tillsammans med Ljusfestivalen och Hållbarhetsveckan säger Malin Haglund, enhetschef Kultur i Vänersborgs kommun. Tusse är precis den artist som kan göra detta på bästa sätt, med sin bakgrund, kämparglöd och musikaliska generositet.

Nyfiken på Ljusfestivalen och Hållbarhetsveckan?

Läs mer om Ljusfestivalen i Vänersborg 21-23 oktober Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Hållbarhetsveckan i Vänersborg 16-24 oktober

Andra programpunkter under Kulturveckan

Årets program är mycket omfattande och innehåller mängder av upplevelser över hela kommunen.

5 programpunkter som du inte vill missa

 • Lucky Numbers
  En Dansföreställning fredag 22 oktober klockan 19.00 i Stora Biografen. I Lucky Numbers möter vi två dansare som rör sig till musiken, till varandra, till en inre känsla och i en föreställd värld.
 • Musikafton i Brålanda
  Elevkonsert med elever från Musik- och kulturskolan torsdag 28 oktober klockan 18.30 i Brålanda Musikskola.
 • Föregångerskan
  En teaterföreställning om den kvinnliga rösträtten. Fredag 29 oktober klockan 19.00 i Åttersruds bygdegårdsförening.
 • Tiny Festival
  Lördag 30 oktober klockan 12.00-17.00. Performancevandringen Tankegångar för att på ett poetiskt och underfundigt sätt undersöka staden, stationen och museet. Vi börjar på järnvägsstationen i Vänersborg klockan 12.00 och rör oss mot museet där vi är till klockan 16.00. Avslut klockan 17 på stationen.
 • Lilla Spöket Laban
  Barnteater för 4-8 år i Gestad Bygdegård söndag 7 november klockan 15.00. Teater Da Capo spelar Lilla Spöket Laban för barn och familj.

Gå till kalendariet för att se allt som arrangeras under Kulturveckan 2021


Invigning av Vänersborgs nya fritidsgård

Porträtt på personal för fritidsgården

Äntligen öppnar en ny central fritidsgård i Vänersborg. Lyckans fritidsgård drivs av kultur- och fritidsförvaltningen och öppnar för besökare i början av oktober. I fina nyrenoverade lokaler på Regementsgatan 29 erbjuds ett hus fullt av möjligheter.

Invigning 4 oktober

Måndag 4 oktober hålls invigning med öppet hus och mängder av aktiviteter och upplevelser. Du är såklart varmt välkommen!

 • Klockan 16.00 öppnar fritidsgården
 • Klockan 17.00 hålls officiell invigning med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans-Peter Norén och förvaltningens representanter. Dessutom uppträder Musikskolans band Fox Pack
 • Klockan 18.00-21.00 Prova-på aktiviteter med dans, musikstudio, screentryck, pyssel och mingel i lokalerna.

Läs mer om fritidsgården på ungivbg.se

Ny chef för Musik- och kulturskolan

Porträtt på Per Graneld som bär glasögon och en skjorta.

Musik- och kulturskolans nya enhetschef Per Graneld började sitt nya uppdrag den 20 september.

Per Graneld har de senaste 10 åren varit chef för Kungsbacka kulturskola.
Per har arbetat som musiker och musiklärare med klarinett som huvudinstrument innan han under många år var anställd inom Musik i Väst med ansvar för bland annat orkesterverksamhet, amatörmusikstöd och fortbildning för kulturskollärare.

- Jag hoppas att jag med mina erfarenheter kan bidra till utvecklingen av Musik- och kulturskolan i Vänersborg så att ännu fler barn och ungdomar hittar sitt uttryckssätt och får möjligheter till skapande och upplevelser inom många konstnärliga områden, säger Per Graneld.

Vi hälsar Per varmt välkommen!

Familjelördag med Kapten Kryp på Nuntorps gård

Kapten Kryp visar upp en stor snigel för barn i publiken

Under hösten 2021 testar vi att ha familjelördagar i olika kommundelar. Platsen skiftar men tiden kommer (nästan) alltid att vara klockan 11.00 vid två lördagar i månaden.

Kapten Kryp och skattkistan

Kapten Kryp och skattkistan är ett magiskt möte mellan gigantiska kryp och barn blandat med sång och en hel del spännande från djungeln som Kapten Kryp hittat.

Publiken får träffa jättelandsnäckan Herman, den vandrande pinnen Phasmida Madigan och Herr Väs, en av världens tyngsta kackerlackor.

Tillsammans leker vi gissa djuret, klurar på hur många ben olika kryp har, varför flugor spottar på sin mat, och hur vi kan ta hand om vårt jordklot på ett bättre sätt. En interaktiv föreställning om djur och natur där allt kan hända.

Föreställningens längd är 40 min och arrangeras tillsammans med Nuntorps gård.

Fotoutställning från Botswana på fritidsgårdarna

Foto från utställningen från Botswana på en flicka i skolan.
 • Datum: 18 oktober – 5 november
 • Plats: Lyckans fritidsgård och Torpa fritidsgård

Fotoutställningen av projektet Social inkludering 2.0 visas under Hållbarhetsveckan och Kulturveckorna på Vänersborgs fritidsgårdar. Utställningen är ett resultat av ett treårigt samarbetsprojekt mellan Vänersborgs kommun och Chobe District Council i Botswana.

Både projektet och utställningen handlar om inkludering, funktionsförmåga, delaktighet, jämlikhet, samarbete och att inte lämna någon utanför, varken i Botswana eller i Sverige. Projektet har visat, att trots att de två samarbetsländerna har sina olikheter, så behandlas och bemöts barn med och utan funktionsnedsättning ojämlikt i båda länderna.

Utställningen består av fotografier tagna av Joachim Nywall och även av några filmade intervjuer och händelser under projektet. I våras visades utställningen på Vänersborgs konsthall. Projektet finansieras av ICLD.

Unga söks som volontärer till VBG Dance Festival

Ryggen på två volontärer som tittar på dansuppvisning

Årets dansfestival arrangeras 2-3 november och nu söks ungdomar mellan 15-20 år som vill vara en del av teamet som arrangerar.

Som volontär kommer du vara med och planera, bygga upp och delta på VBG Dance Festival.

Sista anmälningsdag är 20 oktober och information finns på ungivbg.se

Gestaltning kring psykologi, myter och ritualer på Konsthallen

Konstverk i svart och vitt av Peter Eccher

Utställningen Melas med Peter Eccher visas på Vänersborgs konsthall 16 oktober - 20 november

Peter Eccher har i tidigare arbeten berört frågor runt det omedvetna och oförklarliga fenomen, men har sen några år tillbaka påbörjat en resa där psykologiska tillstånd fått en större betydelse. Peter beskriver att han arbetar i gränslandet mellan psykologi, myt och ritual. Hans verk består av teckningar, tryck, objekt, film och ljud i installationer där han gärna använder sig av museets estetik.

Läs mer på konsthallens webbsida

Nyhetsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se