Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev september 2021

Information och urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under september 2021. Vid förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Rejält ansiktslyft för huvudbiblioteket

Under sommaren påbörjades tömningen av biblioteket i centrum inför skapandet av framtidens bibliotek. En större yta med tillgängliga och flexibla lösningar präglar den nya mötesplatsen. Invigning beräknas ske hösten 2022, och under ombyggnationen hålls huvudbiblioteket stängt.

Läs mer om framtidens bibliotek i centrum

Bibliotekens service under ombyggnationen

Minibibliotek vid Brinebergskulle 

Biblioteket i Vargön har tills vidare utökade öppettider, vilket även gäller övriga filialer. I kommunhuset finns möjlighet att återlämna böcker och annan media i en återlämningsbox under kommunhusets öppettid.

Se bibliotekens hemsida för övrig aktuell information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bred digital service

Biblioteken har ett stort digitalt utbud som kan nås hemifrån, bara man har internetuppkoppling och lånekort med pinkod.

En nyhet är att biblioteken erbjuder kostnadsfri film via filmstreamingtjänsten Cineasterna. Där finns det över 3 000 filmer att välja mellan för alla åldrar och smaker och utbudet växer ständigt.

Läs mer om hur du ser film via Cineasterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som önskar att läsa eller lyssna på böcker får tillgång till det via appen Biblio. Där har du möjligheten att utforska bland topplistor och kategorier. Du kan söka i bibliotekets utbud samt låna, läsa och lyssna på din favoritlitteratur, både streamat och off-line.

Läs mer om hur du lånar böcker via appen Biblio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa dagstidningar (exempelvis TTela) och tidskrifter digitalt på olika språk finns databasen Pressreader via bibliotekens hemsida. Även här loggar man in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod.

Läs mer om hur du kan läsa tidningar via Pressreader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minibibliotek med självservice

Minibiblioteken finns tillgängliga i Björkåsparken, Brinkebergskulle, Sikhall och Nordkroken så länge höstvädret tillåter. I dessa kan du både ta och skänka böcker för att öka läslust och sprida läsglädje till fler.

Satsning på förbättrade biblioteksfilialer

Biblioteket i Vargön

Biblioteken i Vänersborg har beviljats 700 000 kr av Statens kulturråd för att förbättra biblioteksfilialerna via det nationella projektet Stärkta bibliotek.

Bidraget ger möjlighet att uppdatera och förbättra de mindre biblioteken i kommunen vad gäller exempelvis möbler och annan utformning. Biblioteken har sedan tidigare bland annat fått bidrag till en biblioteksinspiratör som ritat förslag till förbättringarna i interiören till samtliga bibliotek. Dessa spännande projekt kommer att fortsätta nu i höst och vinter, samtidigt som huvudbiblioteket byggs om.

Vi välkomnar nya chefer och personal i kultur- och fritidsförvaltningen

Tecknade personer som firar med ballonger

Som ett steg i organisationsutvecklingen av kultur- och fritidsförvaltningen har flera nya tjänster tillsatts under sommaren.

Två av våra tidigare medarbetare har tillträtt nya chefstjänster. Magnus Nordin tillträder som verksamhetschef för idrottsanläggningar och fritidsgårdar, och Malin Haglund som enhetschef Kultur

Vi vill varmt välkomna Magnus Olofsson till den nya tjänsten föreningskonsulent vid Arena Fritid och Erja Tienvieri som bildlärare vid Musik- och kulturskolan. Under hösten tillträder även Per Graneld som ny enhetschef för Musik- och kulturskolan.

- Vi är inne i ett spännande skede där kultur- och fritidsförvaltningen anpassar sin organisation efter dagens förutsättningar med fokus på god service till invånarna, säger förvaltningschef Anna svensson.

Ny utställning öppnar på konsthallen

Del av utställning

Glömda minnens bibliotek är en utställning av Marit Lindberg och Lena Ollmark som pågår i konsthallen från 28 augusti till 2 oktober.

Utställningen är ett pågående utforskande om minnet som konstnären Marit Lindberg och författaren Lena Ollmark arbetar med. Genom ett potpurri av personliga berättelser ställs vi inför frågeställningar om vad vi faktiskt minns. Vad skiljer vårt personliga minne från det kollektiva? Finns det falska och äkta minnen? Hur använder vi våra minnen?

Vi får också möta Bibliotekarien som berättar om arbetet med att hålla ordning bland allas minnen så att de inte hamnar fel, vilket skulle kunna leda till personliga katastrofer.

Minnena är hämtade från platser och händelser kring Vänersborg och berättas av personer från staden. Men minns de verkligen rätt?

Arrangemanget är en del av GIBCA Extended och visas även på RUM44 i Mellby och i Ulricehamns rådhus.

Programpunkter under utställningen

 • Visning av utställningen 18 september
  Under Älvkultur 18 september är det möjligt att träffa biblioteksassistenter och få visning av utställningen.
 • Föreläsning 21 september klockan 17.30 - 19.00
  Hågkomst. Så fungerar ditt minne - föreläsning med hjärnforskaren Pontus Wasling.

  Arrangemanget genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. Förbokas via deras hemsida. Även i Ulricehamn 18/10.
 • Konstvideo kväll 2 oktober klockan 14.00 - 16.00
  Filmer som visas: Stora scenen av Tova Mozart, Modellarkivet av Malin Pettersson Öberg, Zeigarnikeffekten av Angelica Olsson. Distributör är Filmform.

Läs mer om utställningen och konsthallens verksamhet

Bilder från en skön kultursommar i Vänersborg

Under sommaren har feriejobbande ungdomar på kultur- och fritidsförvaltningen underhållit, engagerat sig och spridit glädje i hela Vänersborgs kommun.

Feriepraktikanter med fokus på musik, bild, dans och teater utgjorde en del av programmet under Sommarscen, medan andra feriepraktikanter deltog i bland annat skapandet av fritidsaktiviteter för kommunens barn och unga.

Vi vill tacka våra duktiga och engagerade feriepraktikanter och den härliga publiken som slutit upp under Sommarscenens alla programpunkter.

Ungdomar uppträder med dans mitt på gågatan i Vänersborg.

Sommardansarna på gågatan

Musikuppträdande vid Skräcklestugan med Vänern i bakgrunden

Musik på Skräcklan

Två unga feriejobbare visar upp pysselpåsar vid bibliotekets cyklar

Cykelbibliotek på Restad Gård

Tre unga feriejobbare underhåller med teater

Sommarteater för barn

Sommardansare och åskådare dansar tillsammans i en ring.

Sommardans tillsammans

Foto från sommaren av Olle Gustafsson.

Nyhetsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se