Hoppa till innehåll

 

Kultur- och fritidsförvaltningens nyhetsbrev sommaren 2021

Information och urval av nyheter från förvaltningen och kultur och fritidsupplevelser i Vänersborg under sommaren 2021. Vid förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan ändringar i utbudet ske med kort varsel.

Sveriges nationaldag firades digitalt i Vänersborgs kommun

Ett vanligt år firas Sveriges nationaldag på flera ställen runt om i kommunen - på Sanden, i Västra Tunhem, Frändefors och Brålanda. Då är det folkfest med prisutdelningar, hyllningar, sång och musik.

Även om det fortfarande är svårt att leva som vanligt vill Vänersborgs kommun ändå hålla traditionerna vid liv. I år blir det därför ett digitalt firande, med ungefär samma ingredienser men uppdelat över hela nationaldagsveckan.

Ta del av nationaldagsfirandet via vanersborg.se samt via Vänersborgs kommuns Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Prisutdelningar

Det är många priser som delas ut under nationaldagsveckan. Några av dessa är:

 • Idrottsledarstipendiet 2020 (Måndag 31/5)
 • Kulturstipendiet (fredag 4/6)
 • Kulturpriset (fredag 4/6)

Se kalendarie samt övriga priser och utdelningar i Vänersborgs kommuns pressrum Mynewsdesk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Satsning på sommarlovsaktiviteter i Vänersborgs kommun

Fyra glada unga killar och tjejer

In i det sista planeras ett omfattande sommarlovsprogram för kommunens barn och unga. Under pandemin har många barn och unga fått avstå från aktiviteter och socialt umgänge med jämnåriga. Lovaktiviteter kan bidra till att underlätta deras situation och livsförutsättningar.

Programmet hittar du på kommunens ungsida ungivbg.se/aktivsommar

Föreningslivet bjöds in

I april bjöd kommunen in föreningslivet att söka stöd för sommarlovsaktiviteter från Kultur- och fritidsförvaltningen. Ansökan var öppen till 23 maj och 14 ansökningar skickades in. Förvaltningen godkände stöd till 10 ansökningar om totalt 349 800 kr.

Aktiviteterna som fått bidrag är:

 • Fotbollsskola i Brålanda och Sportcentrum
 • Sommarträning
 • Scoutaktiviteter
 • Familjeaktiviteter
 • Simskola
 • Hantverk, måleri och pyssel
 • Familjeutflykter och grillning
 • Segling
 • Tennis

Bakgrund

Under våren 2021 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel till kommuner för avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga i åldrarna 6–15 år. Syftet är att:

 • stödja kommunerna att genomföra smittsäkra aktiviteter som ger stimulans och personlig utveckling under lovtillfällen,
 • utöka sina egna satsningar på lovaktiviteter,
 • stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration, motverka segregation och skapa nya kontaktytor mellan barn och unga med olika social bakgrund.

Läs mer på regerigen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sommarscen i Vänersborg

Ett foto på unga musiker som spelar vid Skräcklestugan ligger mot en bakgrund av blåa brädor. Över står texten "Sommarscen 2021".

Kultursommaren 2021 bjuder på kära återkomster.

Musik på Skräcklan

Musik på Skräcklan återkommer i början av juli med bland annat en bukett Birger Sjöbergvisor där också Peter Johansson, kåserar. Därefter följer ett pärlband av musik allt från Wadenbrandt String Quartet till Woodlands keltiska harpa.

Familjelördagar

Vid paviljongen i Plantaget blir det Familjelördagar där vi exempelvis får se dansföreställningen Motsatser men också prova på campingslöjd.

Feriepraktikanter underhåller

Våra sommarferiepraktikanter kommer att dansa, spela musik och teater för oss. Ungdomarna reser runt i kommunen på förskolor, i lekparken, på gator och torg där de sprider glädje till oss alla.

Kalendarium för sommarscenens evenemang publiceras inom kort på vanersborg.se/sommarscen

Biblioteken i sommar

Bibliotekarie som leende vilar huvudet mot sina händer. På vardera sida om henne står högar med böcker.

Bibliotekens sommaröppettider

Bibliotekens öppettider under sommaren:

 • Huvudbiblioteket stänger från och med 19 juli på grund av ombyggnation.
 • I stället har biblioteket i Vargön öppet klockan 10-18 varje vardag och även klockan 10-14 på lördagar.
 • Biblioteket i Brålanda har sommarstängt v.27-32.
 • Biblioteket i Frändefors har sommarstängt v.25-32.

Bibliotekens sommarservice

Under sommaren kommer fyra feriepraktikanter cykla runt i Vänersborg på bibliotekets elcyklar. Från cyklarna kan man låna nya tidskrifter, pocketböcker och annan bra strandläsning eller sommarrelaterade överraskningar.

Biblioteket kommer även sätta ut sina fyra minibibliotek för andra sommaren i rad. Plats för dessa är i Nordkroken, slussarna vid Brinkebergskulle, Sikhall och i Björkåsparken i Vargön. Vid minibiblioteken kan man antingen ta eller skänka böcker. Du behöver inte lämna tillbaka böckerna du tar för att läsa, utan det är gåvoböcker som du sedan med fördel sprider vidare till fler människor. Syftet är att sprida glädjen med läsning på ett miljövänligt och återbrukande sätt.

Lästips för såväl barn som vuxna och annan information hittar du som vanligt på bibliotekens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1800-talsdagar vid Vänersborgs museum

Bild på kvinna klädd i gammaldags kläder och hatt som står framför museets byggnad.

Foto: Anna Panser

Välkommen till en helg i gammal stil vid Vänersborgs museum!

 • Datum: 28-29 augusti
 • Klockan: 11.00-17.00

Runt museet samsas hantverkare och försäljare med musikanter, mat, lyckohjul, gamla leksaker, barnteater och en gycklare. Här möter du både häst med vagn och nymodigheten automobilen. För den modige finns möjlighet till åktur på vår höghjulscykel!

Inne i museet bjuds det på visningar, spännande föredrag och märkliga föremål – allt i 1800-talsanda.

Kom gärna gammaldags klädd!

Detaljerat program hittar du på museets hemsida www.vanersborgsmuseum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konsthallens sommarsalong 2021

Färgad bakgrund med text på. Det står: Sommarsalong 2021, 30 juni till 14 augusti.

Under sommaren 2021 flyttar konsthallens verksamhet ut på Vänersborgs gator och torg då utställningshallen rustas upp med nya väggar.

Årets sommarsalong flyttar därför in i Timjanhusets skyltfönster.

 • Utställningen: 30 juni-14 augusti
 • Tema: Distans
 • Inlämning av konstverk: Edsgatan 18, Timjanhuset
  18 juni, klockan 12.00-18.00
  19 juni, klockan 11.00-15.00

Temat distans anspelar på ett av det gångna årets ledord. Ordet är menat att inspirera och utmana er kreatörer och konstnärer. Vad betyder distans? Hur kan det gestaltas?

Sommarsalongen är en så kallad öppen salong. Det görs inget urval bland de inlämnade verken, utan alla som vill får delta med ett konstverk var i utställningen.

I korsningen Köpmansgatan/Edsgatan kommer vänersborgare kunna ta del av årets salong dygnet runt. Alla inlämnade verk kommer visas i skyltfönstren.

Välkomna att visa konst mitt i centrala Vänersborg!

Kreativa workshops i sommar

Tillsammans med Timjan och årets sommarjobbare arrangerar konsthallen kreativa bildworkshops runt om i Vänersborg under vecka 25-28.

Vi kommer måla, skulptera, bygga former, rita i stort format och mycket mer. Aktiviteterna riktar sig till barn och unga åldrarna 3 – 18 år. Datum och tider för alla aktiviteterna publiceras på konsthallens hemsida inom kort.

Läs mer på konsthallens hemsida.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se