Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-06-25

Nya Vänerleden söker testcyklister

Snart är det möjligt att cykla runt Vänern på en 63 mil lång sammanhållen cykelled.

Den nya Vänerleden ska förhoppningsvis bli Sveriges femte nationella cykelled. Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil långa. Några av sträckorna används redan idag som cykelled, medan andra sträckor är helt nya som led. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern inom ramen för projektet Lake Vänern Grand Tour.

Nu har ansökan skickats in till Trafikverket för att få leden granskad och godkänd. Målet är att ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige.

- Vi tror att med den trend vi ser på ett ökat intresse för cykelturism kommer cykelleden att bidra till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och det som finns att upptäcka runtom den, säger Madeleine Norum, projektledare för Lake Vänern Grand Tour.

Den nya leden är anpassad för att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. För att kvalitetssäkra leden innan den blir öppen för alla söker projektet testcyklister för kortare lokala sträckor i sommar.

- Vi tar emot intresseanmälningar via hemsidan www.lakevanern.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Testcyklisterna kommer att få en presentation av sin sträcka, en karta och ett digitalt formulär som de fyller i under turen. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden, säger Madeleine Norum.

Mer fakta om projektet Lake Vänern Grand Tour och Vänerleden:
På hemsidan finns mer information om leden, de olika teststräckorna och de natur- och kulturupplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur.

Kontaktpersoner

Madeleine Norum, Projektledare Lake Vänern Grand Tour
072-204 75 21, madeleine.norum@vanern.org

Laila Gibson, verksamhetssamordnare Vänersamarbetet.
076-78 72 798, laila.gibson@vanern.org

EU logotyp

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se